bezbjednosni protokol

Sea Dance objavio zvanične procedure za ulazak na festival

Za one koji ne posjeduju nijedan od neophodnih dokumenata, organizatori festivala obezbijedili brze antigenske testove

4727 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sea Dance je objavio zvanične procedure za ulazak na ovogodišnje izdanje festivala, koji će biti održan od 26. do 29. avgusta na budvanskoj plaži Buljarica.

U skladu s važećim epidemiološkim mjerama u Crnoj Gori, ulaz će biti ograničen na one posjetioce koji imaju dokument da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida-19 ili da su preležali virus, zatim na one koji imaju negativan PCR, odnosno antigenski brzi test-BAT.

"Navedeni bezbjednosni protokol sličan je Safe Events protokolu sprovedenom na EXIT festivalu u julu. On je, kroz naučne studije, pokazao da su festivali uz navedena ograničenja bezbjedna mesta za okupljanja, mnogo sigurnija od tržnih centara ili kafića, kao i da na njima ne dolazi do masovnog širenja virusa", navodi se u saopštenju organizatora.

Za one koji ne posjeduju nijedan od navedenih dokumenata, organizatori festivala su obezbijedili brze antigenske testove po cijenama od pet eura, koji će se od četvrtka od 18 sati obavljati na plaži Buljarica, ispred festivalskih kapija.

"Takođe, Sea Dance je osigurao besplatne jednodnevne ulaznice za otvaranje festivala, 26. avgust, za mlade koji se budu vakcinisali od 18. do 24. avgusta na zvaničnim lokacijama širom Crne Gore, što će, prema važećim mjerama, biti dovoljno za ulazak na festival", dodaju organizatori.

Navode da je u Novom Sadu, tokom EXIT festivala, sprovedeno naučno istraživanje koje je realizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad, a čiji je cilj bila procjena uticaja održavanja festivala na širenje koronavirusa, kao i stepen efikasnosti 'Safe Events Serbia' bezbjednosnog protokola.

"Rezultati istraživanja pokazuju da festivali nisu mjesta masovnog zaraživanja virusom, ako se epidemiološke mjere odgovorno sprovode kao što je to bio slučaj na Exitu. Ovo istraživanje dokazuje da se i tokom pandemije može naći način model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno bezbjedno", ističe se u saopštenju.

Mjere za ulazak na Sea Dance festival

U skladu s mjerama za borbu protiv pandemije u Crnoj Gori, za zamjenu vaučera za festivalsku narukvicu ili direktan ulaz na Sea Dance festival s jednodnevnom ulaznicom potrebno je da posjetioci imaju lični dokument i jedan od sljedećih dokumenata: validan dokument da su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, ili da su preboljeli Kovid-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski brzi test-BAT ne stariji od 48 sati.

Brza antigenska testiranja na Buljarici

Svima koji se ne vakcinišu do 24. avgusta ili nemaju dokument da su preležali Kovid-19, niti negativan PCR test, Sea Dance je obezbijedio brze testove po cijenama u iznosu od pet eura.

"Testiranje će se obavljati na plaži Buljarica, ispred festivalskih kapija, od četvrtka 26. avgusta, do nedelje 29. avgusta. Radno vrijeme punktova je od 18:00 do 02:00, a testiranje se plaća na licu mjesta. Testiranje plaćaju posjetioci koji su kupili ulaznice, koji imaju pozivnice, odnosno besplatne ulaznice, kao i oni koji imaju VIP ulaznice ili VIP pozivnice, a sprovodiće ga medicinski radnici Doma zdravlja Podgorica", navode organizatori.

Ulaznice za vakcinisane od 18. do 24. avgusta

Sea Dance je u okviru kampanje za vakcinaciju mladih „Neću više da plešem sam/a“ osigurao ulaznice za dan otvaranja festivala, 26. avgust, za sve koji se vakcinišu u periodu od 18. do 24. avgusta na punktovima širom Crne Gore – u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Gusinju, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Podgorici, Rožajama, Šavniku, Tivtu, Ulcinju, Žabljaku.

Da bi potom dobili jednodnevnu ulaznicu za Sea Dance, zainteresovani je potrebno da na mejl ulaznice@seadancefestival.me pošalju sljedeće podatke: ime i prezime, godinu rođenja, mjesto prebivališta, fotografiju potvrde o vakcinisanju s jasno vidljivim datumom vakcinacije, i e-mail adresu.

"Sea Dance poziva sve mlade da se vakcinišu u narednim danima, i tako daju svoj doprinos zaštiti sopstvenog zdravlja i zdravlja drugih, kao i vraćanju normalnom životu. Podsjećamo da je Sea Dance u saradnji sa Lake Festom, Bedem Festom i Podgorica Film Festom pokrenuo kampanju za vakcinaciju mladih, koja započinje dosad najžešću borbu za kraj pandemije i povratak normalnom životu, korišćenjem jedinog oružja koje čovječanstvo ima – vakcine. Kampanja 'Neću više' je usmjerena prema svima kojima nedostaju koncerti, festivali, ali i normalan, uobičajen život bez zabrana", navode organizatori.

Sedmo izdanje Sea Dance festivala će biti održano od 26. do 29. avgusta na plaži Buljarica i donosi spisak izvođača sastavljen od vodećih međunarodnih i regionalnih muzičkih zvijezda koje predvode Boris Brejcha, Maceo Plex, Tale Of Us, Meduza, Topic, Satori, Bajaga i Instruktori, Senidah, Vojko V, Ann Clue, Tijana T, z++, domaćini Who See, Parampaščad i mnogi drugi.

Preporučujemo za Vas