Bojat: Organizovanje festivala uz uslove ulaska promoviše vakcinaciju i poštovanje epidemioloških mjera

"EXIT je pokazao svima ostalima da je moguće rigorozno ispoštovati sve naprijed navedene mjere i na taj način organizovati jedan bezbjedan događaj tih razmjera", kazao je Bojat

3873 pregleda 235 reakcija 1 komentar(a)
Bojat, Foto: EXIT
Bojat, Foto: EXIT

Organizovanje festivala uz uslove ulaska promoviše vakcinaciju i poštovanje epidemioloških mjera, kazao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Bojat je, u susret Sea Dance festivalu, koji se ove godine kao i svi festivali, održava uz propisane kovid mjere, govorio za EXIT o naučnom istraživanju sprovedenom tokom tog festivala od strane osoblja tamošnjeg Doma zdravlja, a koje je imalo za cilj procjenu uticaja održavanja EXIT festivala na širenje koronavirusa, kao i stepen efikasnosti bezbjednosnog protokola, koji je rigorozno primijenjen na toj manifestaciji.

Za pet dana testirano je 18.336 osoba prije ulaska na sam festival, izvršeno je preko 16.111 provjera posjetilaca sa Digitalnim zelenim sertifikatom, od kojih je čak 95 odsto njih imunizovano vakcinacijom. Rezultati istraživanja pokazuju da nakon kontrolnog pregleda niko od testiranih posjetilaca nije bio pozitivan na koronavirus.

1. Uslovi za ulazak na festivale u Crnoj Gori, se kao i u Srbiji svode na dokaz o vakcinaciji, preležanom virusu, negativnim brzim i PCR testovima. Da li ove mjere omogućavaju bezbjedna okupljanja?

Po mom mišljenju, to je jedini način na koji je moguće organizovati sve festivale i masovna okupljanja, i to je apsolutno moja preporuka da se te mjere sprovode i da se na taj način organizuju sve manifestacije. EXIT je pokazao svima ostalima da je moguće rigorozno ispoštovati sve naprijed navedene mjere i na taj način organizovati jedan bezbjedan događaj tih razmjera.

2. EXIT je u Srbiji održan pod navedenim ograničenjima i bio je prvi veliki festival u Evropi od početka pandemije. Dom zdravlja Novi Sad je realizovao istraživanje na EXIT festivalu, kakvi su rezultati?

Dom zdravlja Novi Sad je u saradnji sa Exitom organizovao istraživanje kojima je prije ulaska na festival uzet bris i koji su se 10 dana nakon završetka festivala javili na kontrolni pregled, gdje su ponovo testirani. Od tog inicijalnog uzorka niko od njih nije bio pozitivan. Posebno naglašavam i to da je svakom posjetiocu Exita primarno prilikom uzimanja inicijalnog brisa rečeno da ukoliko osjeti neke simptome po povratku u mjesto prebivanja, da prva rečenica koju mora reći svom doktoru bude ta da je bio na EXIT festivalu, kako bismo mogli da provjerom dobijemo stvarnu sliku. Nismo dobili nijedan poziv od strane ljekara iz mesta prebivanja posjetilaca da im se javio neki sugrađanin koji je naveo kao anamnestički podatak da je bio na EXIT festivalu, što govori u prilog tome da na ovaj način, striktno se pridržavajući svih ovih mjera, jedno tako veliko okupljanje može biti bezbjedno organizovano i bez ikakvih epidemioloških posljedica. Smatram da je EXIT festival sigurno bio bezbjednije mjesto i mjesto manjeg rizika nego što su brojna vjenčanja, maturske večeri, rođendanske proslave i slična okupljanja čak i manjeg broja ljudi, gdje nije bilo takvih ograničenja prilikom ulaska.

3. Mišljenja ljudi su podijeljena – i dalje postoji veliki broj onih koji misle da nije vrijeme za održavanje festivala, pa ni uz sprovođenje mera o kojima pričamo. Kakvo je vaše mišljenje? Šta je podstaklo Dom zdravlja da učestvuje u festivalskom istraživanju?

Mislim da je vrijeme za ovakve festivale apsolutno došlo, jer organizacija festivala na ovaj način podrazumeva i promociju vakcinacije, promociju i pridržavanje svih onih mjera epidemiološke zaštite koje su na kraju dale rezultat.

Dom zdravlja Novi Sad učestvovao je u podršci organizacije festivala vezano za testiranje i istraživanje, jer je to prije svega bila jedna velika promocija vakcinacije. U Novom Sadu će se ovih dana održati nekoliko značajnih manifestacija za sam život grada, koje će biti organizovane po principu svih mjera koje je sproveo EXIT u svojoj organizaciji festivala, kao što je npr Festival uličnih svirača, koji očekuje 8.000 posjetilaca, a održava se sljedeće nedjelje, a tako i Jesenji poljoprivredni sajam, na kojem se očekuje između 50 i 60 hiljada posjetilaca. Na ovim manifestacijama će svi posjetioci koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom koronavirusu, na ulazu morati da budu podvrgnuti brzom antigenskom testu. Sve manifestacije ovog tipa su potrebene i u svrhu promocije same vakcinacije i na taj način bezbjednog življenja.

4. Pandemija je donijela opasnosti i po mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala podatak o povećanju depresije tokom pandemije za 700 odsto. Čuli smo organizatore festivala da kažu da su ovakva okupljanja neophodna, kako bi mladi i svi ostali očuvali zdrav razum. Kakav je vaš stav?

Za vrijeme vanrednog stanja koje je bio proglašeno zbog epidemiološke situacije u zemlji, a i kasnije, u Domu zdravlja Novi Sad bila je organizovana služba psihološkog savjetovališta na koje su se naši sugrađani mogli javljati 24 časa. To je služba koja je podnijela veliki teret u tom periodu, što svakako govori u prilog činjenici da ovakve situacije imaju za posljedicu i negativan uticaj na psihološko stanje građana kao i na njihovo mentalno zdravlje. Kulturne manifestacije, a tu računamo i festivale, svakako predstavljaju značajnu komponentu savremenog živlenja koje u određenoj mjeri utiču na mentalno zdravlje u pozitivnom smislu. Lišavanje takvih događaja kao i drugih kulturnih zbivanja dovodi do povećanja nezadovoljstva, depresivnih stanja i sličnih negativnih pojava. Moje zapažanje o prethodnom periodu trajanja epidemije je da smo se mi kao narod kulturološki spustili nekoliko stepenika ispod nivoa na kojem smo bili, s toga smatram da treba sve učiniti da bismo se što prije vratili normalnim životnim aktivnostima i radostima.

5. Procenat vakcinisanih u Crnoj Gori nije ni blizu zadovoljavajućeg. U Srbiji na Exitu je oko 60 odsto posjetilaca bilo vakcinisano. Da li odlazak na festivale može da podstakne mlade da se vakcinišu?

Ja apsolutno mislim da je to jedan od načina da se poveća broj vakcinisanih među mladima.

Bonus video: