završen sea dance

Muzički maraton za kraj

”Sea Dance” završen jednim od najdužih festivalskih dana zabilježenih na našim prostorima

3141 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od najbrže rastućih zvijezda današnjice, Topic Topic, Foto: Sea Dance
Jedna od najbrže rastućih zvijezda današnjice, Topic Topic, Foto: Sea Dance

Posljednji dan “Sea Dance” festivala obilježen je do sada neviđenim maratonskim programom koji je trajao 16 sati. Nizu izazova pred kojima su se organizatori našli proteklih mjeseci pridružila se i subotnja oluja, zbog koje je kompletan lajnap tog dana prebačen na nedjelju.

Jedan od najdužih festivalskih dana zabilježenih na ovim prostorima, nošen je maestralnim nastupima imena poput: Tale Of Us, Boris Brejcha i Senida. EXIT je, u ljetu u kojem se svjetska manifestacijska industrija polako diže na noge, nakon festivala u Novom Sadu, realizovao i “Sea Dance”, uz rigorozno poštovanje epidemioloških mjera na ulazima.

Buljaricu je tokom produženog četvorodnevnog izdanja “Sea Dancea” posjetilo više od 22.000 gostiju iz više od 40 zemalja svijeta, koji su uživali u nastupima brojnih svjetkih i regionalnih imena. Neki od izvođača su bili: Maceo Plex, Boris Brejcha, Tale Of Us, Meduza, Satori, Topic, Senidah, Bajaga i Instruktori, Vojko V, Tijana T, Fox & Surreal, kao i mnogi drugi. Za neke od njih ovo je bio prvi nastup nakon gotovo godinu i po pauze, a nekima i prvi susret sa Crnom Gorom, Budvom i plažom Buljarica, pri čemu nisu štedjeli komplimente na račun lokacije festivala.

Posljednje festivalske večeri, majstori melodičnog tehno zvuka, fantastični italijanski dvojac “Tale Of Us” priredili su publici jedinstveno muzičko iskustvo, duboko protkano emocijom. Nakon njih, dugo očekivani velikan elektronske scene, Boris Brejcha, utemeljivač high tech minimal tehna i jedan od apsolutnih miljenika klupske publike briljirao je na glavnoj festivalskoj bini i fanovima pružio nevjerovatnu energiju za ples, na plesnom podijumu na samoj plaži!

Balkanska trep kraljica Senidah, ponovo je svojim pjesmama ujedinila region i pokazala svu svoju hrabrost i autentičnost.

”Kao i pretprošle godine i ove godine ste mi uzeli dušu, moja duša ostaje sa vama, ja se nadam da ćete me zvati ponovo sljedeće godine”, izjavila je ona.

Jedna od najbrže rastućih zvijezda današnjice, hitmejker Topic, još jednom je pokazao zašto sarađuje sa najvećim pop zvijezdama i pravi hitove koji prelaze brojku od preko pola milijarde pregleda na video i striming servisima, dok je čast da zatvori “Sea Dance” u ranim jutarnjim satima pripalo harizmatičnoj Ann Clue.

Ulazak na “Sea Dance” organizovan je u skladu sa mjerama Crne Gore za borbu protiv pandemije i procedure su sprovođene rigorozno, uz nadzor sanitarne inspekcije tokom cijelog festivala. Za ulaz je bio potreban jedan od dokumenata - potvrda da je primljena najmanje jedna doza vakcine protiv kovida-19, ili da je preležan kovid-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), zatim negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski brzi test-BAT ne stariji od 48 sati.

Ujedinjeni festivali Crne Gore, koje predvode “Sea Dance”, “Lake Fest”, “Bedem Fest” i “Podgorica film festival”, pokrenuli su početkom avgusta nacionalnu kampanju za vakcinaciju, u čijem su fokusu mladi. U okviru kampanje “Neću više” “Sea Dance” je poklonio 1.000 ulaznica za otvaranje festivala medicinskim radnicima, u znak zahvalnosti za njihovu požrtvovanost javnom zdravlju, kao i mladima koji su se vakcinisali u periodu od 18. do 25. avgusta, na punktovima širom Crne Gore.

Ekološka misija festivala

U fokusu ovogodišnje zone društvenog aktivizma na Sea Dance festivalu bila je ekološka misija za očuvanje i zaštitu naše planete i cjelokupnog života na njoj.

Posjetioci festivala imali su priliku da kroz raznovrsne sadržaje na Eko zoni učestvuju u nekoliko kampanja i akcija. Tako je Recan fondacija realizovala dva projekta: “Pixelata” - pravljenje velikog murala od limenki, koji je svojevrsno umjetničko djelo, jedinstven spoj umjetnosti i reciklaže, i “VulCan machine” - mašina za topljenje limenki, uz pomoć koje se na licu mjesta topio aluminijum od limenki i ulivao u raznovrsne kalupe, stvarajući nove predmete kao krajnji produkt.

Pored toga, “Sea Dance” je, navodi se u saopštenju, prepoznat i kao jedan od istaknutih projekata regionalne saradnje sa fokusom na mlade i turizam. Kao i svake godine “Sea Dance” je potpisao aneks ugovora o dugoročnoj saradnji na organizaciji festivala sa Opštinom Budva, koji uključuje i podršku Turističke organizacije. Potpisan je i ugovor sa Ministarstvom ekonomskog razvoja imajući u vidu da je održavanje “Sea Dancea” Vlada procijenila kao jedan od najvažnijih projekata regionalne saradnje u domenu mladih i turizma.