Otkrila kako je nastala pjesma "Manchild": Nisam znala šta radim

Prvi stih mi je došao dok sam se uz stepenice pela u 'dabldeker'. 'Da li je bol od pića ili subotnji osjećaj potonuća?', mislim da sam bila mamurna

1939 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Švedska muzičarka Nena Čeri, koja se'80-ih godina proslavila u Velikoj Britaniji, otkrila je nedavno u razgovoru za Guardian kako je nastala njena pjesma „Manchild“, nakon koje je počela sama da piše muziku.

„Moj tadašnji producent i sadašnji suprug me je jednoga dana pitao zašto ne pišem pjesme, jer misli da bih mogla. Tada sam imala saradnju sa Geretom Segerom, koji je bio veoma inovativan u pisanju pjesama“, prisjetila se ona, dodajući da ju je taj razgovor podstakao, te da je prva pjesma koju je napisala bila „Manchild“.

„Prvi stih mi je došao dok sam se uz stepenice pela u 'dabldeker'. 'Da li je bol od pića ili subotnji osjećaj potonuća?', mislim da sam bila mamurna. Kada sam došla kući počela sam da stvaram muziku na maloj klavijaturi koristeći 'auto chord' opciju. Nisam znala šta radim. Moja tata (preminuli džez muzičar Don Čeri) je čuo zvuke i oduševio se. Rekao mi je: 'To zvuči kao džez. Imaš sedam akorda u stihu“, prepričala je Čeri, dodajući da je osoba iz pjesme stvarna.

„Zamislila sam momka koji radi od devet do pet u garaži, ali ima veće snove i nevjernu djevojku. Istraživala sam ranjive aspekte kod muškaraca iz ženskog ugla. To što su neki muškarci OK sa pokazivanjem osjećanja, a neki ispred sebe imaju tri zida“, pojasnila je muzičarka.

„'Manchild' je veoma važna pjesma za mene, sa njom sam pronašla svoj stil“, dodala je on.

O nastanku ove pjesme pričao je i producent i suprug Čeri, Kameron Makvej.

„Sjećam se da sam prenosio njene akorde sa klavijature, ispostavilo se da je iskoristila svaki mogući akrod na toj mašini. Tada sam tek naučio da semplujem, pa sam dodao zvuk bubnja. Svima se dopala pjesma osim Nenine američke produkcijske kuće koja nije htjela da je objavi. Željeli su još jednu pjesmu kao što je bio prethodni singl 'Buffalo Stance' “, ispričao je on.

„Kazali su da 'Manchild' nije dovoljno bijela da bude bijela, niti dovoljno crna da bude crna pjesma. Ta pjesma je postala hit svuda osim u Americi“, istakao je Makvej.

Bonus video: