“Trag karmina” šansa da oživi i neke starije pjesme

Crnogorski kantautor Božo Bulatović o ovom projektu koji je objavljen pod etiketom izdavačke kuće “Croatia records”

2119 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Veronika Jovanović- Ekletik foto  studio
Foto: Veronika Jovanović- Ekletik foto studio

Crnogorski muzičar Božo Bulatović prije nekoliko sedmica objavio je novi album “Trag karmina” i to za izdavačku kuću Croatia Records. Upravo ovaj projekat donosi 14 pjesama od kojih 13 autorskih potpisuje Bulatović. Za aranžmane je bio zadužen Božov dugogodišnji saradnik Igor Perović.

No, crnogorska publika, većinu numera sa projekta “Trag karimina” zna, jer su neke od njih predstavljene na prethodnim projektima. O tome koliko mu je teško pao izbor starih pjesama koje će uvrstiti na projekat “Trag karmina” kaže:

”Za hrvatsko tržište ‘Trag karmina’ jeste novi album, dok je domaćoj publici jedan dio - sedam pjesama kao neki The Best Of. Drugi dio koji čini sedam novih numera rađene su za ovaj album. Neke od njih objavljenje su kao najavni singlovi za Croatia records. Tih starih sedam pjesama sam odabrao jer ni jedan svoj album nijesam adekvatno predstavio regionu, obično bi se album snimio, izašao i sve bi ostalo u okvirima Crne Gore. Zato sam dogovor oko albuma vidio kao šansu da neke dobre pjesme ponovo oživim”, ističe u razgovoru za “Vijesti” Bulatović.

Mjesto na novom albumu našlo se i za duetsku numeru “Tamna stijena” koju je Bulatović otpjevao u duetu sa Andrijanom Božović. Ovu numeru njih dvoje su izveli na festivalu “Sunčane skale” 2006. godine.

”Pjesma sa Andrijanom se našla na albumu jer oboje smo došli do zaključka da je treba oživjeti spotom i to će da se uradi”, kaže Božo i dodaje da je za potrebe novog projekta pomenuta numera remasterizovana.

No, iako ima duet sa Draženom Žerićem Žerom iz Crvene jabuke - numeru “Ponekad vjetar dođe”, nije je uvrstio na album. Za potrebe novog projekta napisao je pjesmu sličnog naziva “Ponekad”.

”Upravo bi numera ‘Ponekad’ trebalo da bude sljedeći singl. To je potpuno nova pjesma koja do sada nije prezentovana. Ona je jedna od mojih favorita na albumu, ima neku lijepu sjetu i jako lijep tekst i melodiju. Ali, da ne prepričavam pjesme, jer se one ne mogu prepričati... strpite se malo i brzo će biti i spot i promocija iste”, obećava muzičar.

Od “starih” pjesama na albumu su se našle i čuvena “Mare”, zatim “Za njene oči”, “Prevari me srce”.

”Sve pjesme su remasterizovane i prilagođene zvuku i ambijentu novih kompozicija. Želio sam da i njih predstavim baš takve kakve jesu. Pjesma ako je dobra bila prije 10 godina, biće i onima koji je prvi put čuju nakon decenije”, siguran je Bulatović.

Crnogorski muzičari koji su bili fokusirani samo na crnogorsko tržište, rijetko su imali priliku da svoj rad predstave i u ostalim ex-YU republikama. Sa druge strane Bulatović se hrvatskom tržištu najprije predstavio kao autor - radio je pjesme za Jabuku, Zlatka Pejakovića. Zahvaljujući tim saradnjama, Bulatović je i dobio naklonost izdavačke kuće Croatia records koja je stala iza ovog projekta.

”Pa upravo saradnja sa njima je bio taj prvi most sa izdavačkom kućom da preslušaju album i da im ne objašnjavam ko sam i šta radim, a da na kraju odluče da saradnju treba da nastave kroz moj album. Svaka blizina onih koji su napravili nešto u muzici znači da možete čuti i naučiti nešto što može da oplemeni i vaš rad”, smatra sagovornik “Vijesti”.

Bulatović je imao priliku da se na festivalima upozna i druži sa izvođačima sa ex-YU prostora, a upravo prijateljstvo sa Žerom se pretvorilo kasnije i u saradnju. On se osvrnuo i na to koliko su muzičari iz ostalih republika spremni da daju šansu autorima koji za njih nijesu poznati ili se ipak sve mora preko drugarskih kanala:

”Ne mora da znači da sve mora preko ‘drugarskih kanala’. Recimo, pjesmu ‘Tamna stijena’ koju sam uradio sa Andrijanom, sam ustvari trebao da snimim sa Emilijom Kokić, koja kad je čula demo odmah je pritala na saradnju. Međutim, neki čudan splet okolnosti je učinio da se taj duet ne desi. Nakon toga sam zajedno sa Andrijanom došao do dogovora zbog nastupa na Sunčanim skalama da ipak mi odradimo taj duet i eto.. Na kraju uvijek bude, ono što kažu - nije kome je rečeno nego suđeno”, otkriva Bulatović i ne krije da se raduje što će ova numera uskoro dobiti i svoj video poslije 15 godina.

”Ta pjesma to zaslužuje. Ali svakako da prijateljstvo lakše i ljepše stvara saradnju. Poznajem puno uspješnih pjevača iz regiona i vrijeme koje je pred nama sigurno će nas negdje i spojiti. Dok radim na promociji ovog albuma već uveliko razmisljam o novom”, zaključuje Bulatović.

Nadam se koncertima bez maski i potvrda

Božo je samo nekoliko dana pred objavljivanje albuma napustio KBC gdje je operisan zbog srčanih problema. Trenutno se uspješno oporavlja uz podršku porodice. Njegovo zdravstveno stanje, ali i aktuelne mjere u suzbijanju virusa korona, ne idu mu naruku, pa će koncertna promocija albuma sačekati neko bolje vrijeme.

”Trenutno sam u nekom post operativnom režimu, osjećam se dobro i nadam se da će za mjesec dana se sve vratiti u normalu, te da ću imati priliku da uradim promociju albuma i novog spota za pjesmu ‘Ponekad’ uz poštovanje svih propisanih mjera”, otkriva Bulatović.

”Planovi u ovo vrijeme nijesu zahvalni, ali eto, nek to bude neki prvi plan. Nadam se boljim vremenima i koncertima bez maski i raznih potvrda koje nekako ne idu uz muziku. Ali zdravlje na prvo mjesto, a muzika neka slavi život i lijepe trenutke”, dodaje on.

Bonus video: