Mladi tenor spasao operu

Britanski operski pjevač, 28-godišnji Fredi de Tomaso, igrom slučaja je zamijenio kolegu Brajana Hajmela kojem je pozlilo neposredno prije izvođenja "Toske" i tako postao najmlađi tenor koji se našao u ulozi Kavardosija

3503 pregleda 0 komentar(a)
Foto: universal-music.de
Foto: universal-music.de

Mladi britanski operski pjevač Fredi de Tomaso "spasao je operi", prenijelu su svjetski mediji.

Ovaj 28-godišnji Tenor, upisao je sebe u istoriju igrom slučaja, kada se prije nekoliko večeri slučajno zatekao u hodniku Kraljevske opere, u londonskom Covent Gardenu, neposredno prije izvođenja "Toske" Đakoma Pučinija.

Naime, prije izlaska na scenu, njegovom starijem, američkom kolegi Brajanu Hajmelu koji je bio zadužen za lik Marija Kavardosija, pozlilo.

Kako je bio spreman da ga zamijeni, 28-godišnji de Tomaso postao je prvi britanski tenor koji je pjevao ulogu Kavardosija u Covent Gardenu u posljednjih 60 godina, ali i najmlađi operski pjevač koji se našao u toj ulozi.

De Tomaso, koji po ocu ima italijanske korijene, a po majci je Britanac, slavu je stekao kada je 2018. godine na takmičenju Vinas u Barseloni osvojio čak tri nagrade.

I ovoga puta dobio je pohvale za izvedbu, iako je nije uvježbavao, niti imao probu, a jedan od kritičara naveo je da je to bila "jedna od onih noći kojima se mora prisustvovati".

Prije njega, ali i Hajmela, ovu ulogu u operi "Toska", u londonskoj Kraljevskoj operi, izdvodio je čuveni tenori Plasido Domingo (prije 40 godina), a na istoj sceni je nastupao i poznati Lućano Pavaroti koji je 1963. godine imao svoj debi.

S obzirom na to da je pobrao dobre kritike i publike, de Tomaso je već angažovan za naredna izvođenja iste opere u Covent Gardenu, pa će prehlađenog Hajmela zamijeniti i 11, 14. i 17. decembra.

Ovo nije prvi put da se mladi britanski tenor izdvaja - u aprilu ove godine objavio je svoj debi album "Passione" i tako postao prvi solo tenor u posljednjih 20 godina čiji se album našao na prvom mjestu top liste klasične muzike.

Ono što mediji izdvajaju kao zanimljiv podatak je to što je de Tomaso otkrio da ima glas za operu tek nakon što je odustao od fakultetskog obrazovanja na drugoj godini.

"Ponovo sam počeo da uzimam časove pjevanja sa učiteljem sa kojim sam vježbao kada sam bio u školi, a on je ubrzo uvidio da je moj glas od 'solidnog' dosegao do 'veoma dobrog'. Uprkos konzumiranju cigareta i alkohola u protekle dvije godine", bio je iskren de Tomaso u intervjuu za Edinburgh Music Review.

Svoj san ostvario je već u 28. godini, jer je došao do uloge Marija Kavardosija, a s obzirom na to da je veoma mlad, kritičari već predviđaju da će u karijeri "stići daleko".

"Nažalost, naša profesija je preuna priča o talentima koji su pregorjeli i istrošili se, poput zvijezda koje su prejako sijale i onda se ugasile, ali ja sam uvjeren da neću upasti u istu zamku. Nevjerovatno sam srećan što imam veliku grupu ljudi oko sebe koji me podržavaju. Među njima se osjećam sigurno", ispričao je on u ranijem intervjuu.

Bonus video: