Kćerka je zaslužna za poeziju i nove pjesme

Reperka u razgovoru za “Vijesti” priča o tome koliko ju je roditeljstvo promijenilo privatno i poslovno, projektu “Vidi jes’ lijepo” koji je nedavno pokrenula, a nagovještava i objavljivanje novog materijala u ovoj godini

4116 pregleda 92 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Baris Šabić
Foto: Baris Šabić

Muzičarka iz Bosne i Hercegovine, Sanela Josipović, među fanovima hip hopa na prostoru ex-Yu poznata kao Sassja, napravila je dužu pauzu u karijeri, a jedan od razloga je i to što je u međuvremenu postala mama.

Podstaknuta sopstvenim iskustvom i emocijama iz prethodnog perioda, pokrenula je projekat “Vidi jes lijepo”, pa na tom sajtu objavljuje tekstove u kojima prenosi i dio sebe.

Osim tekstova, Sassja je fanove na društvenoj mreži Facebook iznenadila i poezijom, objavivši stihove pod nazivom “Mama gdje si”, a kako je otkrila, to nije jedina pjesma koju je napisala podstaknuta majčinstvom.

”Kćerka je zaslužna za gomilu poezije koje imam već zapisane, a i za neke od pjesama koje ćete čuti na nekom novom albumu. Možda će pjesmice završiti i u jednoj šarenoj slikovnici, možda će ostati samo za nas dvije, ne znam, vidjećemo. Danas sam objavila jednu na stranici. Veliki zagrljaj i puno mira šaljem mamama koje će sjutra prvi put teti ostaviti svoju bebu da bi išle na posao. Hvala vam za čitanje”, objavila je reperka.

Sassja
foto: Baris Šabić

U razgovoru za “Vijesti”, Sassja je pričala o tome koliko ju je dolazak ćerke na svijet promijenio privatno i poslovno, nagovijestila da obožavaoci njene muzike uskoro mogu očekivati novi materijal, a otkrila je i kako je nastao projekat #vidijeslijepo.

”Jednostavno sam ponovo počela pisati i odlučila podijeliti to s vama prije novih pjesama. Ja zapravo već četiri godine ne radim aktivno muziku, trebalo mi je vremena za porodicu i mir. Počela sam se buditi, piše mi se, stvara, pa ćemo vidjeti gdje sve to ide”, pojasnila je ona.

Na pitanje koliko je bitno dijeliti svoja iskustva sa drugim ženama, naročito ako su u pitanju poznate ličnosti, kao što je to ona učinila u tekstu “Pričajte drage drugarice” posvećenom “trudnicama, majkama i ženama koje to žele biti nekada”, sagovornica “Vijesti”, kaže:

”Internet i društvene mreže su nam dali prostor svima. Prostora za loše, za dobro, a ako žele slušati plaćene preporuke kozmetičkih proizvoda onda neka ima prostora i za informacije koje nemaju cijenu”.

Na istom sajtu, Sassja se dotakla i drugih tema poput priče “Voljela bih ostariti u Šuhru”, a prisjetila se i svojih tinejdžerskih dana.

Ipak, plan za sve ono što će pisati još uvijek nema i nada se da će teme dolaziti same i spontano.

”Nemam neki plan, ne želim ga ni imati za te tekstove. Stranica je baš za ono kako na njoj piše “o lijepom i onome što nije, a trebalo bi biti”. Pisaću o onome što me veseli ili boli u tom trenutku, objavljivati kad me ponese, vidjećemo”, kaže ona za “Vijesti”.

”Influenseri i blogeri su sa marketing fazonima pokvarili svaki pokušaj iskrenosti online, želim biti izvan toga i pisati jer mi se piše i kad osjetim da želim to. Lijepo je kada nekoga dotaknu tvoji tekstovi, to sam u pjesmama osjetila, upoznala ljude slične meni i to je razlog zašto i ove tekstove dijelim. Neka ide samo tako svojim tokom”, nastavlja Sassja.

Bosanskohercegovačka reperka osvrnula se i na poeziju koju sada piše, otkrivši i kako je nastala pjesma “Mama gdje si”, a kako kaže, još uvijek ne zna da li će ostale pjesme biti podijeljene sa širom javnosti, i na koji način.

”Posljednjih nekoliko godina se moj život promijenio tako da većinu vremena provodim u jednom gradu i uglavnom sa svojom porodicom. Ne znam da li možete shvatiti kolika je to promjena za mene bila. Normalno je da mi je kćerka najveća inspiracija u tom periodu. Za sada mi je ta poezija razbacana po sveskama, telefonima... teška su ovo vremena za planiranje. Pišem, tražim kreativne saradnike, pa ćemo vidjeti da li će se i kada nešto konkretno formirati”, odgovara ona i uz osmijeh dodaje da će nas obavijestiti na vrijeme.

Sassja je bila raspoložena i za razgovor o majčinstvu, pa je otkrila koliko ju je njena ćerka promijenila privatno, ali i poslovno.

“Pa zapravo sam potpuno na stranu stavila muziku, pisanje, Sassju... To traje već nekoliko godina, sve što ste i čuli protekle četiri godine je bilo ‘usput’ i kao hobi. Puno toga se promijenilo, to je sasvim prirodno i sigurno će se to i čuti na novim pjesmama”, tvrdi ona.

A novih pjesama, na radost fanova širom regiona će biti, mada još uvijek nije sigurna kada.

”Radim i na albumu konačno. Ima tu još dosta posla, ali sigurno će u sljedećoj godini biti novih pjesama”, obećava ona.

”Za sada mi je bitno da potpuno definišem zvuk na kojem radim, da pronađem prave saradnike za ono što želim i za sada mi se sviđa u kojem smijeru to sve ide. Možda je i prerano za ovakav intervju (smijeh), jer vam nemam konkretne ni datume, ni planove. Teške su ove godine za sve nas, čudna su vremena pa valjda tako i načini na koje djelujemo”, zaključila je ona.

Bonus video: