Nisu političari zaslužili da pjevamo o njima

Slačala zadovoljan reakcijama na pjesmu “Rokenrol poslije rokenrola”, i najavljuje još četiri numere koje će snimiti sa prijateljima, a kojima će ujedno zaokružiti treći studijski album

18018 pregleda 6 komentar(a)
Slačala, Foto: Ivana Čutura
Slačala, Foto: Ivana Čutura

Kraj prošle godine obilježio je novi hit benda “Artan Lili”. Pjesma “Rokenrol posle rokenrola” za deset dana uspjela da da prebaci 50 hiljada pregleda na YouTube servisu i za kratko vrijeme se uvuče pod kožu ljubiteljima tvrđeg zvuka.

Jak rif, tekst koji nosi jasnu poruku, ali i gost u pjesmi - Zoran Kostić Cane svakako da su doprinijeli da ova numera bude među omiljenima fanovima grupe Artan Lili, dok isčekuju preostale četiri numere koliko će ih još biti na trećem studijskom albumu ovog benda, a još pet numera koje su publici prezentovane 2019. godine.

U razgovoru za Magazin, basista i vođa benda Artan Lili Bojan Slačala otkriva kako je došlo do saradnje sa Canetom:

”Mi smo stari prijatelji i došli smo na ideju prije jedno godinu dana da radimo nešto zajedno. Kada sam napisao ovu pjesmu, odmah smo znali da je to to. Igrom slučaja smo je napravili u ovom paketu od pet novih pjesama. Biće to jedan novi koncept jer svih pet singlova donijeće po jednu saradnju. U pitanju su naši dragi gosti i prijatelji sa scene. Tu čast da otvori taj paket od pet pjesama je imao Cane sa pjesmom ‘Rokenrol poslije rokenrola’”, ispričao je Slačala te dodao da je reakcijama na singl koji je objavljen tek nekoliko dana pred Novu godinu prezadovoljan.

”Mogu da kažem po pregledima i po reakcijama da je ovo najbolja pjesma od početka rada benda do sada po pitanju toga kako prolazi i kako je propraćena. Naravno, mi volimo trenutak pred Novu godinu kad se pojavljuje ta novogodišnja euforija, pa mi se čini da je ovo bio pravi momenat za ovu pjesmu. Žaljli smo da njome ljudima damo nadu, jer poruka njena je jaka i snažna, a to je ono što je najvažnije i što smo svi odmah u startu prepoznali kao najveći potencijal - bez obzira na sve treba ići dalje u ovom nenormalnom vremenu, a to je poruka pjesme ‘Budi rokenrol poslije rokenrola’, idemo dalje”, ispričao je muzičar.

Prvu strofu naizmjenično sa Canetom pjeva Bojanova supruga Romana, pjevačica benda, dok u drugoj strofi sagovornik Magazina ima posebno svoju dionicu. U tom dijelu, Bojan kaže “Pišem pesme/ Protestujem/Malo čitam/Mnogo psujem/Pušim pljuge/Sebe trujem/Ništa živo ne poštujem”, no kako kaže, nije se trudio da u ovim stihovima opiše prosječnog Balkanca.

”To je negdje moj lični osvrt, to je moja linija u toj pjesmi. Gledao sam da to bude što ličnije. Ako se sad mnogi prepoznaju u tome onda ste upravu”, kroz smijeh poručuje Slačala.

Rok je uvijek bio bunt, a upravo kroz svoje kompozicije ovaj sastav je znao da izrazi svoje stavove. Međutim, njihove pjesme nikad nijesu goorile direktno i o politici, a Bojan priča i o tome zašto “izbjegavaju” ovu temu:

”Nije da nije bilo političkih pjesama. Mi imamo mnogo tih tema, to je možda samo drugačije rečeno, a ne ono banalno i bukvalno da svi odmah prepoznaju da su to neke političke teme. Artan Lili je itekako angažovan bend, mislim da nema nijedna pjesma da nema razlog za njeno postojanje. Samo, to radimo drugačije od ostalih, izbjegavamo banalnost. Mislim da je obaveza svakog umjetnika da reaguje i da ukazuje na nedostatke u društvu, da pokuša da pokaže nekako te smjernice za ispravljanje tih krivina i devijacija u društvu koje su se pojavile. Pa to je negdje i naša obaveza. S druge strane, to što se tiče politike, da vam kažem, nisu oni to zaslužili. Trudim se da o njima ne znam ništa, trudim se da ne pamtim nijedno ime. Sva ona imena njihova što sam znao, potrudio sam se da ih potpisnem i zaboravim. U mom malom privatnom svijetu ja ću da ih sve izbrišem i da, ako oni ne znaju ništa o nama i našim životima, borbi za kulturu i umjetnost na Balkanu, onda ne trebamo ni mi da znamo ništa o njima”, smatra Slačala.

Sa nastupa benda Artan Lili u Podgorici
Sa nastupa benda Artan Lili u Podgoricifoto: Filip Roganović

Kao umjetnik koji smatra da svaki njegov kolega upravo treba da iskoristi svoju kreativnost kako bi izrazio svoj bunt, Slačala je svjestan da živimo na takvom podneblju gdje društveno-angažovanih tema ne fali. Na pitanje kako biraju one koje će obraditi kroz pjesme, a koje ne, odgovara:

”Stvarno se trudim da izbjegnem dnevno političke teme, jer to je uvijek u službi neke propagande. Ne mogu da budem dio toga jer i ja, a i bend se osjećamo da smo mnogo iznad toga blata u kojem se valja prosječan naš čovjek. Jednostavno, želimo da ukažemo da postoji neki bolji ljepši svijet. Ako ne postoji, onda ga čovjek mora sam izmisliti. Mi smo taj naš život lijepo spojili kroz ovo zanimanje, tako da, eto i savjeta mladim ljudima šta treba da urade i da nađu neki svoj svijet i princip u kojem mogu da funkcionišu bez obzira na sve loše što nas okružuje”.

Pjesmom “Rokenrol posle rokenrola” kaže da su započeli predstavljanje drugog dijela novog albuma. Prvi koji je takođe sadržao pet pjesama predstavili su publici tokom 2019. godine i to dan za danom. Tada je publika mogla da čuje numere “Maca”, “Foliram”, “Priča”, “Oud” i “Pedana”. No, drugi dio projekta “III” publika ipak neće čuti tom brzinom.

”Dugo smo razmišljali kako sve to da ostvarimo, izvedemo i prezentujemo. I prošlih pet pjesama, i ovih pet od kojih je ‘Rokenrol posle rokenrola’ prva, su integralni dio trećeg albuma. Još su ostale čtiri pjesme i onda će se album pojaviti na nekom fizičkom nosaču. A sad smo se odlučili da objavljujemo singl-spot po singl-spot, ne onako kako smo uradili prošli put-pet spotova za pet dana, nego će biti malo duža vremenska pauza, čisto da bi se pjesme bolje primile. Mi to procjenjujemo od trenutka do trenutka šta je najbolje za te pjesme i radimo u skladu sa tim. To je neki plan za sada. Sljedeće pjesme su spremne i tu su, jedva čekam za sve njih da snimimo spotove i da to pustimo napolje”, tvrdi Slačala i otkriva šta su naučili iz tog prezentovanja pjesama dan za danom i koliko je bilo dobro da publika odjednom čuje dio albuma:

”Mi smo u fazonu izdavanja singl po singl sukcesivno od početka rada benda. Upravo su taj način prezentovanja i mnogi drugi bendovi i izvođači prihvatili na način da objavljuju jednu po jednu pjesmu. To je stara priča da kad izbacite album odjednom napolje ljudi zapamte jednu ili dvije pjesme, a ostalo je sve bacanje bisera pred svinje. Ovako svaka pjesma zasluži svoj prostor i svoje mjesto”, objašnjava Slačala te podsjeća da su nakon objavljivanja posljednje dvije pjesme sa prethodnog albuma, imali dužu diskografsku pauzu.

”Bend je u tom trenutku bio na isteku ugovora sa jednom izdavačkom kućom, a kada smo potpisali sa Croatia Recordsom i PGP RTS-om, odlučili smo da dođemo tu na velika vrata, širokih ruku. Znate, kad se ide negdje onda se dolazi sa poklonom, a pet pjesama sa pet spotova u pet dana su najljepši poklon i nešto što niko nije uradio ovdje kod nas. Mislim da i dalje to ostaje kao domaći zadatak mnogima da probaju da urade. No, sad znam da se to nikad ne radi u životu, jer sam jedva preživio tu akciju od mjesec dana nespavanja, ali eto uspjeli smo to da uradimo. To je bio dobar trenutak, jer nakon dvije godine diskografske pauze i jednog singla godišnje odlučili smo da ipak u pet dana prezentujemo pet pjesama. Naravno, onda nas je sačekala korona, ne samo nas nego sve ljude u svijetu, i malo nam pomrsila planove. Ali, dobro to je sve, sad ćemo reći, normalno. Ono što je najljepše je što smo prošle čitave godine imali dosta koncerata, nastupali na gomilu festivala i tek smo sad uspjeli da vidimo koliko su se te pjesme dobro primile i koliko publika to sluša, koliko ih vole na koncertima, te mislim da je sad pravi momenat da se nastavi dalje i da se radi još bolje i jače. Mislim da je ovaj novi spot i pjesma iznenadio sve i ja sam iznenađen koliko smo to dobro uspjeli da napravimo”, ponosan je on.

Cane neće biti jedini gost na novom albumu Artan Lilija, već će i preostale četiri pjesme biti prezentovane kroz saradnje. No imena onih koje ćemo slučati u duetu sa njim i Romanom, Bojan nije želio da otrkiva.

”To su autori i svi su pjevači. Sad ćemo da vidimo, polako kako vrijeme ide da otrkivamo jednog po jednog kako koja pjesma bude izlazila. Zato nek njihova imena do tog trenutka budu jedna mala slatka tajna, a mislim da to publika jedva čeka”, zaključuje Slačala.

Bonus video: