Tražili načine da održe normalan dan, san i um

Frontmen kolašinskog sastava “Rudolf” Bojan Peko Minić, najavljuje svirke koje će se održati i u Podgorici, a nagovještava i novi materijal

3336 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Nebojša Perković
Foto: Nebojša Perković

Mjesec mart biće veoma radan za članove kolašinskog benda “Rudolf”, ali donijeće priliku i njihovim fanovima da ih čuju uživo, između ostalog i u Podgorici.

Tokom perioda kada su zbog pandemije koronavirusa koncerti i svirke muzičara uglavnom bili zabranjeni, članovi benda “Rudolf” uspjeli su da “uhvati rupe” i iskoriste dane kada je bilo moguće družiti se sa publikom, ali prema riječima frontmena ovog sastava, Bojana Peka Minića, sve je bilo otežano, jer se ni probe nisu mogle održavati.

On je u intervjuu za “Vijesti” nagovijestio šta su pripremili za ljubitelje njihove muzike, koji će ih između ostalog slušati i u Culture Club Tarantino 23. marta, ali i novi materijal, a na početku razgovora osvrnuo se i na period kada su i publika i muzičari bili uskraćeni za nastupe.

Bend Rudolf
foto: Nebojša Perković

”Od prvih mjera protiv virusa, uhvatili smo nekolike ‘rupe’ tokom kojih je bilo dozvoljeno svirati, doduše uglavnom pred desetkovanom publikom koja je, kao i mi, morala proći nekakve preglede i doći s nekakvim potvrdama, sve je to bilo gadno i jadno, ali makar smo povremeno imali priliku da radimo to što volimo. Tako da smo od početka pandemije prije dvije godine svirali manje od desetak koncerata: prvi na Biogradskom jezeru sa prenosom uživo u produkciji Platform 081, zatim na Lejk festu i na petodnevnoj turneji koja je pokrila Kruščić u Vojvodini i Podgoricu, Kolašin, Pljevlja i Plužine sa Ibricom Jusićem i ‘Galijom’”, nabraja Minić.

”Posljednja svirka nam je bila 30. decembra. Kratka svirka kojom smo se pozdravili od podgoričkog Montenegro paba, zatvorenog nakon 11 godina. Ove godine, ovo će nam biti prvi nastup uživo”, najavio je on, a zatim otkrio kako su članovi benda “Rudolf” proveli period bez svirki, te koliko im je nedostalao druženje sa publikom, ali i mogućnost da čuju kolege.

”Svi smo tražili načine da održimo normalan dan, normalan san i normalan um koliko god je moguće u ovakvim okolnostima, i vjerujem da to nije svima padalo podjednako lako. Nervozu je pojačavalo to što smo prečesto imali osjećaj da su muzičari bili među određenim grupama koje su naročito ciljane. Počesto su se neke mjere odnosile na muzičare ili ugostitelje, recimo, a nijesu na druge pojedince i grupe koje isto podrazumijevaju bliski kontakt ili okupljanja, da ne govorimo da su i u regionu i u svijetu ljudi svirali po lokalima, a imali manje zaraženih od Crne Gore”, zaključuje Minić.

”U svemu tome je dodatni problem bio što ne samo da nije bilo moguće napraviti svirku - nijesmo mogli organizovati ni probu: ili neko nije mogao preći granicu da dođe, ili smo svi bili tu, ali nijesmo smjeli da se okupimo u prostoru za probe ili jednostavno prostori za probe nijesu mogli da rade. Sve to je bilo zaista deprimirajuće, muzičari žive od muzike, ne samo od novca za muziku nego od muzike same po sebi, svi znamo kako je i nekome kome muzika ne znači koliko nama, bilo u onom periodu kad se nije smjela puštati ni snimljena muzika u lokalima, ono ispijanje kafe u gluvoj tišini ili tuđim razgovorima... Iskreno, jedva smo dočekali da sviramo i slušamo”, priznaje sagovornik “Vijesti”.

Sada, kada su to dočekali, samo u mjesecu martu imaće četiri svirke, pa muzičar nagovještava i repertoar za njih.

”Ova svirka je jedna od četiri ovog mjeseca u kojoj se predstavlja jedan autorski domaći bend, što je koncept koji pozdravljamo. Crna Gora posljednjih godina konstantno dokazuje da ima dobre bendove koji sviraju svoju muziku u svom stilu. ‘Rudolf’ će svirati odabrane autorske pjesme sa prva dva albuma i probrane obrade domaćeg i stranog bluza i rokenrola. To je nešto po čemu smo već prepoznati i nešto u čemu zaista uživamo, a nadamo se da će i publika uživati sa nama”, odgovara on.

”Prvi nam je put da sviramo u Tarantinu, biće zanimljivo vidjeti kakvu ćemo konekciju napraviti sa publikom i mjestom, uvijek ima nekog iščekivanja i blage treme pred nastup u novom okruženju, i to je jedna od čari ovoga što radimo”, dodaje Minić.

Na pitanje da li u narednom periodu možemo očekivati i novi materijal, odgovara potvrdno.

”Novi materijal već nastaje, ima i nekog koji odavno planiramo da uobličimo za snimanje, ali još nećemo raditi to, jedva da ima pola godine otkako je ‘Bluz za nju’ označio kraj drugog albuma. Imamo i jedan krupan potez u planu, ali o tome ćemo kad budemo sigurni da ćemo ga realizovati, ako se to desi, neka bude da smo prvi put izokola to pomenuli ovdje”, nagovijestio je muzičar.

”Eto, znači, ne ljenčarimo, ali vjerujem da ćemo sačekati sa materijalizacijom većine ideja koje razvijamo trenutno. Ipak, krenule su veće svirke, poslije svirke u Tarantinu imamo zakazane nastupe na dva velika susreta motociklista, jedan u Herceg Novom i jedan u Podgorici, sve je to u narednih mjesec dana. Imamo još najava i dogovora nakon toga, nije isključeno da će se na svim probama i koncertima roditi još inspiracije i materijala koji nas možda demantuje”, poručio je Minić.

Bonus video: