Sana Garić prvi put u Crnoj Gori

Beogradska umjetnica na mini turneji predstavlja debi album
234 pregleda 0 komentar(a)
Sana Garić, Foto: Facebook.com
Sana Garić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 31.05.2018. 08:37h

Beograska alternativna umjetnica Sana Garić nastupiće sa bendom večeras u podgoričkom kafiću “Berlin” i na taj način otvoriti mini turneju u Crnoj Gori, u okviru koje će sjutra veče svirati i u Nikšiću u “Blues Brothers” pabu, te u nedjelju 3. juna na MORŽ festivalu u Herceg Novom, na platou Stepeništa 28. oktobra. Sana je lani objavila debi solo album “Svet za nas”, na kojem je kombinovala uticaje elektronske muzike, psihodelije i no wave, a koji se našao na mnogim relevantnim top listama iz regiona među najboljim izdanjima godine. Iza sebe ima i album sa grupom Xanax, a trenutno je i članica grupa Beograd i Svemirci.

  • Kako je došlo do ove mini turneje po Crnoj Gori i kakva su očekivanja?

Pozvani smo da sviramo u Herceg Novom u nedjelju 3. juna od strane organizatora festivala Morski ritam života (MORŽ). Morž je festival alternativne kulture, vizuelnih umjetnosti, muzike i filma. Pored toga smo zakazali nastupe u Podgorici i Nikšiću. Drago nam je što ćemo u nedjelju nastupiti na ovom zanimljivom festivalu koji spaja više grana umjetnosti. Ovo je prvi nastup mog benda u Crnoj Gori i lijepa prilika da nova publika čuje naše pjesme, ali i da uživamo uz morske obale.

  • Kakav repertoar se može očekivati, da li će biti novih pjesama?

Sviraćemo svih devet pjesama sa izdanja. Nas je sada četvoro u bendu: Feđa Tom Franklin - bubanj, perkusije (Fish in Oil), Pavle Popov - klavijature, gitara, Miki Ristić - bas (Darkwood dub) i ja koja sviram klavijature i pjevam. Pored pjesama sa albuma “Svet za nas”, sviraćemo i nekoliko novih pjesama koje još nisu objavljene. Jedna od njih se zove “Gasolina” i može se čuti na YouTube kanalu. Mislim da pjesme koje sviramo uživo dobijaju još jednu novu dimenziju i da se tek na koncertu može čuti i doživjeti energija albuma “Svet za nas”.

  • Da li si zadovoljna kako je prošao tvoj debi? Kako je uopšte bilo raditi sama na albumu?

Krenuli smo na proljećnu turneju po regionu, prošle nedjelje smo svirali u Šibeniku i Kninu. Album je kritika ocijenila kao jedan od najuspješnijih na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni, što je vjerovatno doprinijelo tome da nastupimo na Exitu prošle godine. Krug publike koja prati naš rad se svakim koncertom povećava, a 27. juna nastupamo na INmusicu, najvećem open air festivalu u Hrvatskoj, gdje će pored nas nastupati i Dejvid Birn, Nik Kejv, Interpol... Drago mi je što ću imati prilku da čujem Dejvida uživo jer sam odrastala uz muziku Talking Headsa. Što se tiče albuma “Svet za nas”, iako sam većinu pjesama sama postavila i programirala u Abletonu, mnogo prijatelja muzičara mi je pomoglo u tom stvaralačkom procesu. To su Dejan Stanisavljević (grupa Beograd), Dejan Vučetić Vuča (Darkwood dub), Vladimir Đorđević (Lira Vega), Luna Škopelja. Produkciju albuma je uobličio Radan Đorđević Rahmanee.

  • Takođe si članica grupa Svemirci i Beograd, što je aktuelno na tom polju?

Grupa Beograd u kojoj sviram klavijature je prošle godine nastupala baš u Crnoj Gori na festivalu Bedem fest u Nikšiću. Mislim da je taj nastup bio odličan, a domaćini festivala i publika su nas lepo prihvatili. Što se tiče grupe Svemirci, u fazi smo snimanja albuma, a uskoro treba da objavimo nov singl pod nazivom “Sijaj”.

  • Osim grupa koje smo pomenuli sarađivala si sa Horkeštarom, Lirom Vegom, Rahmanijem i mnogim drugima... Čini se da posebno uživaš u radu sa drugima?

Uvijek mi je draže da muziku pravim u saradnji sa drugim muzičarima. Mnogo je ljepše i lakše nego kad se sam zapleteš sa mašinama. Pjesme koje nastaju u interakciji su mi uvek zanimljivije. Saradnja sa horom Horkeštar, sa kojim sam nastupala na zajedničkom koncertu mi je baš draga i voljela bih da pjesme “Cvet na vodi” i “Ljubav je” snimim zajedno sa horom u studiju.

Nema predaje, samo hrabrost i borba

  • Za naziv albuma “Svet za nas” kazala si da je to “na neki način metafora za taj idealni svet, svet mašte...”. Utisak je da se alternativa sa ovih prostora pred društvenim zbivanjima sve više povlači u taj neki privatni prostor mašte, evo nedavno su recimo KKN rekli da više ne sviraju “Proći će i njihovo” jer više ne video smisao?

Da, jeste metafora, ali za intimni svijet, emocije. Ljudi koji prepoznaju i dožive stihove i emocije tih pjesama sa albuma su na neki način isto dio tog svijeta za nas. Na albumu “Svet za nas” postoji pjesma koja se zove “Riječ iz filma” u kojoj stihovi kažu: “Vrti se ista priča stalno. Da li je sreća reč iz filma? Svima je sve nebitno, ali ova tama nije stvarnost, ljubav nadi daje moć, jedno srce sjajem mrači noć”. Dakle, nema predaje...samo hrabrost i borba. Plašim se samo banalnosti u umjetnosti, a vezano za društvena zbivanja tu nema povlačenja. Dosta muzičkih emisija koje su podržavale alternativnu muziku je ukinuto u međuvremenu - Radio B92, Radio Studio B. Bez televizije i radija se probijamo koliko god je to moguće sviranjem.

Bonus video: