Carević: Ove godine nužno održavanje Sea dance festivala

Kada je u pitanju festival ‘Sea dance’, Opština Budva je uvijek pouzdani partner i nema nikakvih problema oko finansiranja ovogodišnjeg muzičkog događaja

4355 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Sea dance
Foto: Sea dance

Održavanje festivala “Sea Dance” u Buljarici ove, više nego svih ranijih godina, je nužno. To je za “Vijesti” kazao predsjednik Opštine Budva Marko Carević, te pozvao Vladu da se iznađe rješenje.

On je odbacio, kako je naveo, politička spinovanja da Opština Budva neće i ne želi da podrži festival, navodeći da je riječ o notornim neistinama.

”Kada je u pitanju festival ‘Sea dance’, Opština Budva je uvijek pouzdani partner i nema nikakvih problema oko finansiranja ovogodišnjeg muzičkog događaja”, kazao je Carević.

On je naglasio da novca ima u budžetu jer je administracija, na čijem je čelu, vrijedno radila.

”Imamo suficit, gradska kasa je puna, tako da će Opština svakako ispoštovati dogovor oko organizacije ovog festivala. To su i izjavili organizatori festivala ‘Sea Dance’. Ono što mi je jako žao, a to je iznos novca koji Vlada Crne Gore treba da izdvoji, nisam pravnik i ne želim da polemišem po tom pitanju, ali mislim da bi ove godine bilo nužno da se održi ‘Sea Dance’ iz prostog razloga što bi se poslala ružna poruka. Ova sezona nije najbolja, svi to dobro znamo, a taj festival je regionalno prepoznat i još ako ne bi bio održan, to ne bi bilo dobro”, istakao je prvi čovjek Budve.

Carević je kazao da Opština Budva ostaje otvorena kako bi se riješila novonastala situacija.

”Pozivamo Vladu Crne Gore da zajedno s nama pokuša da iznađe rješenje. Mislim da je za razliku od prethodnih, ova godina baš imperativna za održavanje festivala”, ocijenio je Carević.

Podsjetio je da je od 2014, zaključno s prošlom godinom, za organizaciju festivala ‘Sea Dance’ lokalna samouprava izdvojila 1.790 000 eura, odnosno godišnje 200 hiljada Opština, a 100 hiljada eura TO Budve. U to nijesu uračunate usluge svih javnih preduzeća u cilju održavanja festivala. Što se tiče Opštine Budva, sve je u najboljem redu i žao mi je zbog spinovanja s pojedinih političkih adresa da navodno Opština neće ili ne želi festival. Podsjećam, s organizatorima je zaključen ugovor koji se poštuje”, zaključio je Carević.

Nakon što su “Vijesti” nedavno objavile, pozivajući se na izvore da je ovogodišnje izdanje festivala ‘Sea dance’ pred otkazivanjem zbog izostanka dogovorene pomoći Vlade, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je pojasnio da je država zakonskim mogućnostima limitirana da podrži festival Sea Dance jer Zakon o kontroli državne pomoći propisuje da Vlada može da opredijeli maksimalno 200 hiljada eura podrške u okviru tri godine, što je iznos pomoći koju je EXIT, kao organizator ‘Sea Dance’ festivala, već dobio 2021.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) ponovo se prekjuče oglasilo, te saopštilo da se na njih ne može vršiti pritisak da urade nešto mimo zakona.

”Iako je MERT iskazao želju da i ove godine podrži Sea Dance za koji je, podsjećamo, od 2014. Vlada Crne Gore izdvojila 4,3 miliona eura, čim je ustanovljeno da model državne pomoći nije moguć zbog upozorenja nadležne Agencije za zaštitu konkurencije, predstavnici EXIT festivala u Crnoj Gori obaviješteni su o tome i usmeno i pismeno”, ističe se u saopštenju MERT na čijem je čelu Đurović.

Organizatori festivala su naveli da izostankom Sea Dancea država neće uštedjeti, već izgubiti novac, dok će crnogorska turistička privreda biti uskraćena za milionske prihode i promociju.

Bonus video: