Dobro dišem u Podgorici

Artan Lili nastupiće u petak veče u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović, a frontmen Bojan Slačala jedva čeka da stigne u Crnu Goru i druži se sa publikom

2931 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Nebojša Medo Perković
Foto: Nebojša Medo Perković

Jedan od bendova Nove sprske scene svakako je sastav Artan Lili, koji se ne samo zvukom, već i tekstovima koji govore o svakodnevnim problemima sa kojima se suočavamo, odvaja od većine grupa sa ovih prostora. Dobitnici su prve po redu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića osnovane 2019. godine za kompoziciju “D.E.P.R.A.” sa kojom su zadovoljili sve kriterijume koje muzičko djelo čine izuzetnim.

Od kako je njihov prvi singl “Džoni” objavljen u novembru 2012. godine Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa se tokom vremena ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala - bas i vokal, Romana Slačala - vokal i daire, Marko Ajković - bubanj i Ivan Skopulovič - gitara.

Na zadovoljstvo velikog broja fanova u Crnoj Gori, sve češće sviraju i kod nas, pa će tako još jednom ove godine podsjetiti publiku u Podgorici na svoje najveće hitove i to u petak 21. oktobra u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović.

S obzirom na to da su prije nekoliko mjeseci, tačnije 2. jula održali koncert u sklopu City Groove festivala, frontmen Bojan Slačala otkriva kojiko će se ovaj koncert razlikovati od festivalskog:

”Glavna razlika je što će u petak veče biti cjelovečernji nastup, pa smo set listu proširili u odnosu na nastup koji smo imali u julu u Podgorici. Biće to presjek cjelokupne karijere”, otkriva u razgovoru za Vijesti Slačala šta će to u petak veče publika imati priliku da čuje u Velikoj sali KIC-a Budo Tomović.

Ovim koncertom ujedno će obilježiti i deceniju na sceni koja je publici donijela dva albuma Artan Lilija ali i pregršt hitova, pa im danas nije jednostavno da sastave set listu.

”Na Podgoričkom koncertu kojim ćemo ujedno proslaviti deceniju na sceni, će biti stara dobra set lista. Ipak treba da se podsjetimo svih pjesama koje su obilježile dosadašnju karijeru, pa će zbog toga to biti presjek iste. Tako smo ga zamislisli. Biće tu najveći hitovi, pjesme koje mi volimo da sviramo, ali i one koje publika voli”, obećava Slačala.

Ovo će biti četvrti koncert grupe Artan Lili u glavnom gradu Crne Gore.

”Jedva čekam druženje u Podgorici jer imamo veliku, odanu i požrtvovanu publiku. Uvijek bude puno, pa očekujem i sad da će biti tako. Sama Podgorica je drugačija od svih drugih gradova. Toliko je osunčana i lijepa. Volim doći u Podgoricu, najviše mi lično prija što je suva klima, za razliku od čitavog Balkana. Dobro dišem u Podgorici, a kad se dobro diše dobro se i pjeva, svira i sve bude dobro”, poručuje Slačala, te otkriva bez kojih to numera njegovog benda je koncert nezamisliv:

”Kad bih krenuo da nabrajam bile bi tu sve pjesme, ali svakako da su među njima “Ako stanemo tu”, “Nije svejedno”, “Maca”... To su neki pikovi i grupe i publike, naravno uz “Srce” i mnoge druge. To su pjesme uz koje najviše odlijepimo i mi i publika”, otkriva sagovornik Vijesti.

Kada je krajem prošle godine objavaljena pjesma “Rokenrol poslije rokenrola” u kojoj godtuje Cane iz Partibrejkersa, Slačala je u intervjuu za Vijesti istakao da je upravo ta numera prekretnica u njihovoj karijeri, pa je i to jedna od numera koja će biti obavezna i na podgoričkom koncertu.

”Vremenom je taj status potvrdila i publika je sjajno prihvata. Što više vrijeme ide, to je mi sve više usvriavamo, jer nije lako ubaciti novu pjesmu u set listu i svirati je, kao neke pjesme koje sviraš već 10 godina i sa kojima je bend srastao. Međutim, kako vrijeme ide, ona sve bolje liježe i vidim da je publika voli i da se pronalazi u toj poruci da i kad čovjek prođe neke stvari u životu treba ostati i biti ‘rokenrol poslije rokenrola’. Treba ostati svoj uprkos promjenama”, poručuje Slačala.

Upravo pomenuta pjesma trebala je da najavi i treći studijski album benda Artan Lili.

”Mi ubrzano radimo na singlovima koje smo planirali da objavimo na trećem albumu i naravno radimo u skladu sa situacijom. U ovom poslu situacija nikad nije sjajna. Taman smo izašli iz korone i pomislili da je sve ok, počeo je ovaj nesrećni rat i opet su se svi oni koji treba da finansijski pomognu, zatvorili. To je jedno vrzino kolo, ali mi smo navikli na borbu i na bitke. Naravno da neće stalno biti borba, jednom će doći i oslobođenje”, zaključuje Slačala.

Bonus video: