Poslušajte novi sing repera Big Do

Big Do jedan je od najmlađih aktivnih repera crnogorske scene, a iza sebe ima nekoliko pjesama na kojima je uglavnom sarađivao sa drugim kolegama
611 pregleda 0 komentar(a)
Ado Radončić, Foto: Privatna arhiva
Ado Radončić, Foto: Privatna arhiva

Podgorički reper Big Do objavio je novi singl "Sloboda govora" koji se može poslušati na YouTube servisu.

Muziku, miks i mastering potpisuje nikšićki producent Aleksandar Đurović Coa iz NaVamGa kolektiva, a tekst kao što tradicionalno jeste slučaj u hip hop upravo Big Do, odnosno Ado Radončić koji stoji iza ovog pseudonima.

Numera je snimljena u studiju Majestic, a kao i mnoge repere tako je i Big Doa ovog puta inspirisalo nezadovoljstvo društvom.

"Pjesma je nastala spontano, trenutak inspiracije koji sam iskoristio i zapisao na papir, a kao i kod većine 'repera', mada sebe ne gledam tako, ima prostora tu još dosta da se radi i uči. Pomalo ogorčen i bijesan na ljude, odnosno na okolinu i podneblje u kojem živim, imao sam potrebu da izbacim taj 'gnijev' kroz muziku, a ujedno da predstavim sebe i svoje umijeće", objasnio je Radončić za "Vijesti".

Big Do jedan je od najmlađih aktivnih repera crnogorske scene, a iza sebe ima nekoliko pjesama na kojima je uglavnom sarađivao sa drugim kolegama.

Do "Slobode govora" napravio je studijsku pauzu od skoro godinu dana, kaže zbog toga što je bio posvećen važnijim stvarima, ali priznaje i da je pomalo lijen. Ipak, najavljuje da će u narednom periodu biti aktivniji.

"Naravno, u međuvremenu su se pisali tekstovi, prikupljali bitovi, tako da je bilo samo pitanje momenta kad ću da stanem na put svojoj lijenosti i uradim nešto povodom toga. Definitivno će biti novih pjesama, ne želim sad da stanem, 'Sloboda govora' je ujedno i najava za moj debi EP 'Stranac'. Imam u planu i zajednički EP sa jednim kolegom takođe, saradnje sa drugima, ali o tom potom", otkrio je reper.

On nije želio da kaže kad će njegov diskografski prvijenac biti objavljen, objasnivši da često planovi oko izdanja ne idu svojim tokom, te da mu je najbitnije da bude zadovoljan finalnim produktom, a da je manje bitno kad će izaći. Ipak, nada se da će to biti do kraja godine, a planira da pjesme redom objavljuje pojedinačno.

Na pitanje zašto kaže da sebe ne vidi kao repera, Big Do kaže da se mnogi danas nazivaju tim terminom, te da ne želi da bude dio toga.

"U drugu ruku, smatram da nisam još dostigao taj nivo da bih bio okarakterisan kao reper, to sa sobom nosi dosta odgovornosti, prije svega mlađoj populaciji koja upija kao sunđer što njihov omiljeni izvođač govori, a u treću ruku koju nemam, volim da se izdvajam od ostalih", ističe on.

Prvi kontakt sa hip hop muzikom Radončić je imao u osnovnoj školi, preko starijeg brata, kada je kao i mnogi iz njegove generacije slušao prevashodno Eda Maajku i Eminema.

"Vremenom sam sve više kapirao hip hop kulturu i bivao zagrijan za nju dok jednog dana nisam prelomio i shvatio da želim da se bavim tom muzikom jer smatram da može da bude odličan izduvni ventil, sve zavisi koga slušate, takođe veoma poučan, a dosta me privuklo to što ne moram da budem ograničen i da pričam ono što mi se nameće, već imam potpunu slobodu govora koju i eksponiram u istoimenoj pjesmi", pojasnio je reper i dodao da je značajan uticaj na njegov izraz imao upravo ranije pomenuti NaVamGa kolektiv.

Kad je u pitanju aktuelna crnogorska rep scena, Radončić smatra da je veoma dobra, ali da joj uvijek nešto fali da ispliva na površinu i bude zastupljenija.

"Ne mogu da ne pomenem Who See, Sivila i Džej Džej Okoču koji su dosta doprinijeli domaćoj sceni, a što se tiče mlađih izvođača tu je Dobbla Galiot iz Budve koji po meni ima najviše potencijala da dostigne pažnju koju i zaslužuje. Što se mene lično tiče neka ide svojim tokom, ovako kako je krenulo, biću zadovoljan ako moje pjesme dospiju do pravih ušiju", zaključio je on i dodao da se njegove pjesme mogu slušati na YouTube servisu.

Big Do je do sada nastupao u Podgorici i Nikšiću, a za sad ne planira nastupe, sve dok ne bude završio pomenuti materijal na kojem radi, kako bi mogao adekvatno da se predstavi.