Deset vanvremenskih ljubavnih pjesama koje će vam istopiti srce

Ljubav je emocija koju svako povremeno doživljava

4130 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Muzičari pjevaju o ljubavi od samog početka vremena, vjerovatno. Barem je ona u muzici postala neizostavan dio i neće skoro nestati. To je emocija koju svako povremeno doživljava (uz slomljeno srce, ali te pjesme spadaju u drugu listu).

Ne nedostaje ljubavnih pjesama koje bismo mogli da dodamo na listu najljepših u istoriji muzike. Ipak, mi smo izabrali samo 10 za vas da ih čujete i da se prisjetite, prenosi americansongwriter.com, koji je sastavio listu.

1. “At Last” (Eta Džejms)

Pitajte bilo koga koga poznajete i kladimo se da bi mogli da imenuju barem jedno vjenčanje na kojem je pjesma "At Last" Ete Džejms bila pjesma za prvi ples. Razumljivo je zašto je ova pjesma izabrana od strane toliko parova kako bi označila početak njihovog vjenčanja. Pronalaženje prave osobe može biti izazovan zadatak, a ova pjesma je kao dubok uzdah olakšanja kada se taj trenutak konačno desi.

2. “Make You Feel My Love” (Bob Dilan/Adel)

Bob Dilan je prvobitno snimio pjesmu "Make You Feel My Love" 1997. godine. Od tada je snimljena od strane brojnih muzičara, posebno od strane Adel za njen album "19". Dok slušate pjesmu, ona odzvanja oko tijela i na neki način dospijeva do vaše duše. To je poruka beskrajne ljubavi koju je malo pjesama uspelo da replikuje.

3. “God Only Knows” (Beach Boys)

Bujni vokali Beach Boysa u pjesmi "God Only Knows" su neki od najzapanjujućih vokalnih aranžmana u njihovom katalogu. Brajan Vilson i društvo strepe od pomisli kako bi život izgledao bez ljubavnih partnera u stihovima, dok se ispod njih odvija kaskadna melodija trube i sintisajzera.

Vilson je brzo napisao pjesmu. Izjavio je da mu je trebalo samo oko 45 minuta da je završi. Ipak, pjesma je postala jedna od najpoznatijih vanvremenskih ljubavnih pjesama svih vremena.

4. “When a Man Loves a Woman” (Persi Sledž)

Persi Sledž je dao sve od sebe kada je pjevao "When a Man Loves a Woman". Prva linija pjesme pjeva se s takvom snagom da nema sumnje da li je Sledž ranije bio zaljubljen. Jasno je da poznaje osjećaj kada ne može da misli ni na šta drugo i kada dobro zna kako je potrošiti posljednji dinar zbog ljubavi.

5. “Can’t Help Falling In Love” (Elvis Prisli)

Neke od najdirljivijih pjesama su najjednostavnije. Prema svim definicijama, "Can't Help Falling In Love" nije mnogo komplikovana pjesma. Sastoji se samo od nekoliko jednostavnih strofa i ponavljajuće melodije. Ipak, pjesma se mota po umovima mnogih zaljubljenih osoba od njenog izdanja 1961. godine.

6. “Thinking Out Loud” (Ed Širan)

Ed Širan je osvojio svijet 2014. godine sa pjesmom "Thinking Out Loud". Valcer balada koristi vanvremensku melodiju koja je stvorena da nekoga vrti po plesnom podijumu.

7. “Your Song” (Elton Džon)

Većina ljubavnih pjesama je napisana kad je autoru neko bio u mislima. Iako Berni Topin nikada nije otkrio o kome je "Your Song" zapravo, mogli bismo pretpostaviti da je osoba koja je tema ove pjesme morala osjetiti trnce u srcu kada ju je čula. Jedini način da se opiše "Your Song" je "predivna". Ona je tačno ono što biste željeli da čujete od voljene osobe.

8. “Something” (The Beatles)

Džordž Harison je uspio da dobije rijetku pjesmu Beatlesa na njihovom posljednjem albumu "Abbey Road". Iako je gitarista često morao ustupiti mjesto ogromnom pisalačkom partnerstvu koje su činili Lenon/Makartni, on je prevazišao njihova očekivanja sa pjesmom "Something", stvarajući ne samo vanvremensku ljubavnu pesmu već i jedan od karakterističnih hitova Beatlesa.

9. “I Will Always Love You” (Doli Parton/Vitni Hjuston)

"I Will Always Love You" je toliko vanvremenska pjesma da je postala broj jedan na top-listama dva puta, i to u izvođenju dvije različite umjetnice. Doli Parton je prvi put objavila pesmu 1973. kao oproštajnu poruku Porteru Vagoneru, a zatim je Vitni Hjuston izvela 1992. godine za filmsku muziku filma "The Bodyguard". Obje verzije su postale dragocjeni biseri u svijetu ljubavnih pjesama.

10. “Lover” (Tejlor Svift)

Pjesma Tejlor Svift, "Lover", postala je "At Last" savremenog perioda. Mnogi parovi koriste ovu blagu baladu kao muziku za svoj prvi ples za vjenčanje. Iako ju je Svift vjerovatno napisala misleći na partnera, postala je univerzalna oda trajnoj ljubavi.

Bonus video: