Pjesma o ljubavi i poštovanju partnera

Muzički portal Songstoriesmatter donosi priču o nastanku i značenju singla “Just Breathe” benda Pearl Jam

3064 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ništa više nam nije potrebno osim Edi Veder sa gitarom, posebno nakon što je njegov album “Into the Wild” dobio veliki uspjeh 2007. godine. Kada se Edi vratio u rok bend Pearl Jam kako bi snimili novi album, pobrinuo se da ne zanemari svoj solo album “Into the Wild”. Predivna balada ovog benda- “Just Breathe” je takođe dobila dosta pohvala i obožavalaca. Melodija se pojavila na devetom studijskom albumu Pearl Jama “Backspacer” i objavljena je kao singl 2009. godine. Muzički portal Songstoriesmatter donosi priču o nastanku pjesme i značenju....

Nastanak pjesme

Solo album “Into the Wild” frontmena rok benda Edija Vedera je imao ogromni uticaj na nastanak njihove pjesme “Just Breathe”. Pjesma je nastala kada je svirao instrumentalnu melodiju u albumu pod nazivom “Toulumne”. Obije pjesme počinju istim akordom i imaju isti tonalitet.

“Nešto me je veoma pogodilo u toj pjesmi, možda tekst, nisam siguran, ali znam da sam uzeo gitaru i počeo da sviram te akorde. Pomislio sam: počeću sa njim, ali ću napraviti jednu totalno drugačiju pjesmu. Bila je to kraća pjesma koju sam kasnije proširio, dok su drugi članovi benda radili na nečem drugom,” ispričao je Edi Veder u intervjuu za Bilbord.

Dok je Edi Veder bio na turneji sa albumom “Into the Wild”, ostali članovi benda Pearl Jam radili su na pjesmama za novi album “Backspacer”. Kada se Veder opet vratio bendu, završio je rad na svim pjesmama. Takođe je doprinio svojim ličnim kompozicijama, uključujući i “Just Breathe”. Kao rezultat toga, ljubavna balada se veoma razlikuje od ostalih pjesama sa tog albuma.

Muzičari Pearl Jam su odlučio da zbog ovog albuma žele ponovo da sarađuju sa producentom Brendanom Obrajenom. Obrajen nije radio sa Pearl Jamom od njihovog izdanja “Yield” iz 1998. godine. Na kraju je odlučio da radi i na kompoziciji “Just Breathe”.

“Učili smo tad novu pjesmu “Just Breathe” i oprobali sa cijelim bendom različite verzije, dodali neku vrstu kantri stila. Htjeli smo da započnemo rad na njoj kada odemo u Los Anđeles, ali je Brendan rekao da za sad završimo samo gitaru i glas pjevača. Mislim da je to već imao na umu u to vrijeme, te je razmišljao o aranžmanu za gitaru. Zvučalo je sjajno od trenutka kada smo tek započeli rad na pjesmi”, komentarisao je bubnjar Met Kemeron.

Nakon samo mjesec dana, Pearl Jam su snimili i završili rad na albumu “Backspacer”. Izdali su ga u septembru 2009.godine, a pjesma “Just Breathe” je bila na drugom mjestu u albumu.

Značenje pjesme

Međutim, pitaćete se koje zapravo značenje nosi pjesma “Just Breathe”. Ona govori o ljubavi, o tome kako treba poštovati i vrednovati prisustvo druge osobe u našim životima. U intervjuu za The Globe and Mail, Edi Veder je rekao:

“Nema dosadnih trenutaka, svakog dana nešto se dešava. Možda je baš zbog toga moj cilj fokus na dosadni trenutak. Zato u ovoj pjesmi se govori: ‘Zaustavite se i uživajte u trenutku, ne govorite ništa, samo dišite i osjetite prisustvo jedno drugog’.

Solista je takođe rekao za radio The Edge sljedeće:

“Približili smo ovu pjesmu ljubavnoj najviše što smo mogli”, a gitarista Majk Mekkredi je otkrio da je ta pjesma omiljena iz albuma “Backspacer”, nazivajući je “predivnom ljubavnom pjesmom”.

Neki ljudi su pominjali da se ova ljubavna balada nekako odnosi na smrt, ali te pretpostavke nikada nisu bile potvrđene. Više je moguće da pjesma samo ukazuje na to da ćemo svi jednog dana umrijeti, te treba vrednovati čak samo prisustvo jedno drugog.

Licenca pjesme

Pjesma “Just breathe” je zauzela 78. mjesto na Bilbordovoj listi najboljih pjesama te godine. Takođe je zauzela mjesto na listi 20 najvećih hitova u Holandiji i 10 hitova Portugala, a kasnije se popela ma vrh iste liste u Poljskoj.

Pjesmu su prepjevale poznate ličnosti, kao što su Majli Sajrus, Vili Nelson zajedno sa sinom i Dženifer Vorns.

Iako se ova pjesma dosta razlikuje od drugih na njihovom repertoaru, ovaj rok bend je izvodi na svojim nastupima uživo s vremena na vrijeme, a Edi Veder je čak pjeva na svojim solo koncertima.

M. ERAKOVIĆ

Bonus video: