Novi album Who See: Ljudima koji slušaju našu muziku jasne su poruke

Dejan Dedović Dedduh priča o novom albumu dua Who See, “Kako jeste i kako je moglo”, na kojem su on i Mario Đorđević Noyz radili punih šest godina

9834 pregleda 315 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Nikola Rajović
Foto: Nikola Rajović

Popularni crnogorski hip-hop dvojac Who See nakon šestogodišnje diskografske pauze nedavno je objavio novi studijski album nazvan “Kako jeste i kako je moglo”. Projekat donosi obilje zanimljivog materijala koje su godinama pripremali Dejan Dedović, poznatiji kao Dedduh, i Mario Đorđević aka Noyz.

Dugo su radili ovaj album, korona je dodatno uticala na to što su ljubitelji njihove muzike dugo čekali na “Kako jeste i kako je moglo”. Za to vrijeme nastalo je mnogo više pjesama nego što im je trebalo za album, pa se i sam zvuk na njemu mijenjao.

“Radilo se sve ove godine, nikad se nije prestajalo. Napravilo se brdo pjesama, ali taj konačni presjek uradili smo tri puta… Svaki put nam je album izgledao drugačije, raznovrstan stilovima, od regea do modernih boom-bap ritmova. Posljednji presjek je presudio, iz toga je i izašao naslov “Kako jeste i kako je moglo””, objašnjava u razgovoru za “Vijesti” Dedduh.

Tokom svih ovih godina na sceni, njihove rime postale su prepoznatljive. O tome koliko je nekad teško naći prave koje mogu da isprate priču i tu početnu ideju, jer u njihovim pjesmama nijedan stih nije slučajan, Dedduh otkriva:

“Nekad teže, nekad lakše, ali se pronađe način. Sreća je što nam je jezik dobar za rep. A ni inspirativnih priča, događaja ne fali, tako da se ima što rimovati”, tvrdi on.

Ovaj projekat se izdvaja i po upečatljivim kolaboracijama. Na novom albumu se pojavljuju neka od najvećih imena sa regionalne muzičke scene među kojima su Edo Maajka, Senidah, Niggor, Random, Alejuandro Buendija, Bejbi Motorola, Katarina Bogićević, dok produkciju pored popularnog dvojca potpisuje i Đango HiFi kolektiv.

“Kao što ste primijetili, proizvodnja ovog albuma je potrajala. Imali smo kad. Sa tim dragim ljudima se srijećemo po bekstejdžima i razgovaramo o eventualnim saradnjama. Ovog puta okupili smo neke ljude koji lično vole Who See već decenijama i nije im bilo mrsko da se uklope u naše pjesme”, objašnjava reper koliko je bilo teško “nagovoriti” kolege da daju svoj doprinos na novom albumu Who See dvojca.

Album je zasada objavljen na njihovom Youtube kanalu, ali se može preslušati i skinuti sa muzičkih platformi. Na pitanje šta je sa izdavačkim kućama, jesu li i dalje reperi za njih alternativa, Dedduh odgovara:

“Album postoji na svim znanim i neznanim online platformama, a prvi put izdali smo pod sopstvenom etiketom ‘Klapa muzik’. Reperi nisu alternativa izdavačima, ali mi smo, ipak, ovako odlučili”.

Najnoviji album Who See, ne samo da kombinuje aktuelne stilove i old school rap, već takođe donosi autentičnost, specifičan humor i dubok osvrt na društvene momente kroz rime. Ovaj album odiše originalnošću i iskrenošću, što ga čini posebno privlačnim.

Odmah po objavljivanju albuma izdvojila se numera “Radio” koji su fanovi okarakterisali kao najinteresantniju na albumu. Nekada su upravo radio-stanice pravile hitove, a danas je sve manje onih koji slušaju ovaj mediji. Pjesmom “Radio” Dedduh i Noyz su na neki način odali počast ovom mediju.

“Radio kao instituciju poštujemo i njegujemo. Porazno bi bilo da jedan takav medij izumre. U pravu ste, kroz radio se razvio svijet muzike i koječega još. Ovaj naš ‘Radio’ je prosto ideja storiteling koncipiran u program radio emisije kolažnog tipa, a kao cjelina zadovoljava formu pjesme jer je sve u stihu. Za nas je to jedna originalna ideja, a vidim da se lijepo sluša”, pohvalio se reper.

Dedduh i Noyz poznati su po svom specifičnom smislu za humor, koji je prepoznatljiv u njihovim stihovima. Njihove rime često sadrže duhovite i inteligentne igre riječi, čime stvaraju osvježavajuću dozu humora koja će sigurno nasmijati slušaoce. Istovremeno, njihove pjesme sadrže dublje poruke i kritike koje se tiču društvenih tema i aktuelnih dešavanja. Kroz svoje rime, Who See donosi osvježavajući osvrt na svijet oko nas, izražavajući svoje stavove i pružajući publici muzičko iskustvo koje je istovremeno zabavno i angažovano.

Tako u pjesmi “Betonjerka” sjajno su uklopili prepoznatljiv početak hita Montenigersa - “Duka Dizel”. Na istoj numeri, pored podgoričkog repera Randoma, pridružio im se i osnivač i član Montenigersa, Niggor. No, ovom pjesmom upravo kroz repliku koju izgovara Niggor prisjetili su se i preminulog kolege i pionira hip-hopa na ovim prostorima - Dalibora Andonova Grua.

Iako ih od starta publika upoređuje sa Montenigersima, Noyz i Dedduh nijesu se plašili kako će na ovaj njihov osvrt gledati fanovi na ovaj njihov omaž.

“’Betonjerka’ je svojevrstan omaž toj slavnoj rep grupi koju smo svi slušali i čije tekstove i dalje znamo u svako doba dana. Vazda nas je pratila ta paralela i onda nema druge nego da im posvetimo pažnju, a fanovi Montenigersa su i naši fanovi.

Naslijedili smo ih. Niggor je stari drug i bilo mu je drago što smo napravili ovu priču”, ispričao je Dedduh.

Upravo ova pjesma nosi možda i najjaču poruku na albumu: “kad piješ ne vozi ni auto od Kremenka”. Svjesni da gro njihove publike upravo čine mladi, Dedduh i Noyz su upravo njima željeli da ovom pjesmom ukažu na činjenicu da je veoma važno biti savjestan vozač. Dedduh tvrdi da ih sopstveno iskustvo nije inspirisalo da naprave “Betonjerku”.

“Savjesni smo vozači, a zbog mladih koristimo svaku priliku u medijima da to i preporučimo. Kroz mnoge naše tekstove priča se ili se makar pomene neka situacija u saobraćaju kroz pozitivan ili negativan primjer. Ljudima koji slušaju našu muziku jasne su poruke”, smatra on.

Aktuelne trendove u trepu i repu - autotjun - nijesu izbjegli ni crnogorski reperi, te se pomenuti efekat pojavljuje u nekim njihovim pjesmama na novom albumu. Ipak, ovo nije bio njihov način da se, tvrde, isprate aktuelne trendove.

“Sa ili bez autotjuna svakako smo k’o munja”, poručuje Dedduh.

Bonus video: