Rokumentarni dani: Već spremaju treće izdanje

Festival muzičkih dokumentaraca u Nikšiću zatvoren je preksinoć prikazivanjem spotova crnogorskih autora, filma “Cijeli svijet u jednoj dolini”, te razgovorom sa domaćim režiserima o muzici i video produkciji
242 pregleda 0 komentar(a)
Rokumentarni dani, Veljko Vučurović, Foto: Rokumentarni dani
Rokumentarni dani, Veljko Vučurović, Foto: Rokumentarni dani
Ažurirano: 13.06.2018. 06:45h

Drugo izdanje Rokumentarnih dana u Nikšiću zatvoreno juče prikazivanjem spotova crnogorskih autora, filma “Cijeli svijet u jednoj dolini”, te razgovorom sa domaćim režiserima o muzici i video produkciji. Na reviji muzičkog dokumentarnog filma od 8. juna su prikazani brojni filmovi o poznatim muzičarima sa ex YU prostora, od Milana Mladenovića i Buldožera do grupa Eva Braun i Dubioza kolektiv.

Od petka je publika bila u prilici da vidi devet dokumentarnih filmova iz regiona, u okviru programa “Work In Progress” isječke iz filmova o Nikoli Vranjkoviću i Bjesovima koji se trenutno rade, kao i film iz produkcije Rokumentarnih dana o crnogorskim rok grupama Parampaščad i Bubnjivi.

Osim toga u okviru manifestacije organizovani su i tribina o muzici na filmu, muzički bazar, umjetničke radionice za mlade i svirke domaćih muzičara.

“Tek smo sve završili, pa još nijesmo sabrali utiske, ali nam se čini da smo i ove godine pogodili. Ono utisaka što smo čuli su bili veoma pozitivni. I što je jako važno dobili smo par prijateljskih kritika i predloga za saradnju za sljedeću godinu. I ove godine je bazar okupio najšareniju publiku, ali smo srećno što su i projekcije i prateći program izazvali ljude da izađu i podruže se, vide i čuju nešto novo”, izjavio je Dragan Lučić, jedan od organizatora Rokumentarnih dana, za “Vijesti”.

Ove godine Rokumentarne dane podržala je Ambasada Slovenije, pa su se iz te zemlje na programu našla dva ostvarenja, dok su specijalni gosti manifestacije bili slovenački rok novinar i scenarista filmova o Pankrtima i Buldožeru Igor Bašin, te Zoran Marković Zonjo iz The Books of Knjige.

Mada kaže da nisu još sabrali utiske o ovom, Lučić je otkrio da se naredno izdanje već uveliko planira.

“Treće izdanje smo počeli da spremamo i prije nego što smo startovali sa ovim, tako da planova ima, ali kao što rekoh još se utisci nijesu slegli, pa neka prođe malo vremena”, kazao je on.

Lučić je ranije objasnio da bez obzira što ima “rok” u svom nazivu, ova manifestacija se ne bavi samo pričama vezanim za regionalnu rok scenu, a naredne godine možda vidimo i ostvarenja koja ne dolaze sa ex YU prostora.

“Primjera radi, dobili smo ponudu za veoma zanimljiv film o muzici Libije, ali smo zasada to divno ostvarenje ostavili po strani i fokusirali se na regionalne muzičke priče, pa kad to iscrpimo, idemo dalje”, naveo je tada Lučić.

Bonus video: