KIC Pop Hor na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom

Dirigent hora Saša Barjaktarović najavljuje još jedan nastup, zakazan za 8. maj na otvorenom
313 pregleda 4 komentar(a)
KIC pop hor antifašizam, Foto: Filip Roganović
KIC pop hor antifašizam, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.05.2018. 11:06h

Najpopularniji crnogorski hor - KIC Pop Hor imaće još jedan nastup sa programom “Bez dileme - antifašizam”.

Naime, oni će nastupiti u Podgorici na otvorenom i to ispred Skupštine Crne Gore 8. maja u čast Dana pobjede nad fašizmom koji se slavi dan kasnije. Koncert će početi u 20 sati na platou ispred Skupštine Crne Gore, a hor će i ovoga puta pjevati pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića.

Kako su svi dosadašnji koncerti “Antifašizam-bez dileme” uvijek donosili nešto novo kad je program u pitanju, dirigent Barjaktarović ističe da će i nastup ispred Skupštine imati nešto karakteristično.

“Ovaj koncert će biti svakako različit jer je na otvorenom prostoru gdje će atmosfera u takvom ambijentu doprinijeti drugačijem pristupu muzici usljed većeg broja ljudi i nešto izmijenjenijoj koncepciji kako bi bilo pitkije za slušanje narodu koji bude prisustvovao koncertu”, objašnjava Barjaktarović.

Iako im je ovo već sedmi koncert sa ovim programom, na pitanje da li su se članovi KIC Pop Hora umorili od pjevanja istih pjesama, dirigent odgovara:

“Pošto je većini članova hora, kao i meni ovo na neki način muzika mladosti, a jedno takvo lijepo podsjećanje svakako ne može dosaditi. Otuda, inače i neočekivana potražnja za kartama. Ne zaboravimo i činjenicu da se KIC Pop Hor ovim repertoarom i uzdigao u muzičkom smislu. Dok god u horu i narodu postoji želja za ovim repertoarom nastupaćemo. U muzičkom i dirigentskom smislu ja zaista uživam radeći sa mojim horskim ansamblom koji odlično odgovara zadacima. Jako sam ponosan na njih i naš trud. Postali smo, upravo zahvaljujući partizanskim pjesmama, ozbiljni horski pjevači i ansambl, zbog veće ozbiljnosti same muzike u odnosu na lepršavi pop.

Uvijek se za ovaj program traži karta više, a Barjaktarović se nada da će sada napokon ovaj koncert odgledati i oni koji do sada nijesu mogli stići do ulaznica.

“Nadam se da će svakako veliko interesovanje za ovaj naš koncert, a sada na otvorenom prostoru, konačno omogućiti svakom ko nije do sada prisustvovao da uživa uz divne pjesme iz NOB-a. Potražnju karata najbolje zna direktorica KIC-a Budo Tomovic Snežana Burzan, a moja članica hora, koja je i sama zatečena činjenicom za ogromnom potražnjom karata. Imam i podatak da je dosta građana bilo i na više koncerata što svakako puno znači jednom dirigentu i što je potvrda da je uspješno ostvario muzički zadatak. Svakako pozivam i sve koji su već bili na nekom od koncerata, da opet dođu jer će biti još interesantnije slušati program uživo na otvorenom”, smatra Barjaktarović.

Iako su ih pjesme iz NOB-a proslavile, članovi KIC Pop Hora uveliko spremaju novi repertoar.

“Spremanje repertoara teče polako od silnih i interesantnih poziva koje hor dobija za nastupe što za pop koncerte ili antifašistički repertoar. Svakako bih volio odraditi koncerte na sjeveru Crne Gore, gdje još nismo bili, a čini mi se da treba da odemo i razvijamo kulturu što više. Kulture nikad dosta”, zaključuje Barjaktarović.