Propala bina na terasi KIC-a, svi ćute

Iz “srca kulture grada” Vijesti nisu uspjele da saznaju ni šta je konkretno potrebno da bi se terasa vratila prvobitnoj namjeni, niti da li se radi na rješavanju problema
156 pregleda 0 komentar(a)
terasa, KIC Budo Tomović, Foto: Filip Roganović
terasa, KIC Budo Tomović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.07.2017. 13:52h

Dani kada je terasa KIC-a “Budo Tomović” bila je centar dešavanja Podgorice tokom ljeta, kao idealno mjesto za koncerte kada u zatvorenom ne pomažu klima i ventilacioni uređaji, pripadaju prošlosti jer u ovom objektu više ne postoje uslovi za takve događaje.

Krov KIC-a ugostio je mnoge domaće i regionalne muzičke zvijezde, između ostalih “Partibrejkerse”, “Letu štuke”, “Elemental”, “Darkwood Dub”, “Who See”, “Autogeni trening”, “Psihomodo pop”, Masima Savića, “Perper”, “Ortodox Celts”, “Disciplinu kičme”, Ramba Amadeusa, festival “Asfaltiranje” i druge manifestacije koje su između ostalog uključivale i projekcije filmova.

Mnoga od tih dešavanja bila su dio manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”, koje se održava i ove godine, ali prema planu i programu, što je potvrđeno iz KIC-a, događaja na terasi neće biti.

Kako “Vijesti” saznaju, razlog za to je loše stanje bine koja se nalazi na krovu, a koja je počela da propada usljed nedostatka novca za njeno održavanje.

Na ovaj problem prije nekoliko dana javno je ukazao podgorički muzičar Rade Vukčević, frontmen benda “Freedom”.

“Niko se nikad ne dovodi, ništa se ozbiljno ne radi, bina na krovu truli... Ljeto je sad, vrućine, teško je bendovima da sviraju po lokalima. Hoće li KIC praviti ljetnje koncerte na krovu? Neće, jer im je trula bina. To je izgovor! Svi naši umjetnici se boje da pričaju o ovim stvarima, svi se nešto za*ebavaju, svima je sve slatko i lagano, a svi mučimo ogromnu muku”, kazao je on.

Na pozive “Vijesti” da prokomentarišu ove navode i otkriju pravo stanje, iz KIC-a prvobitno nisu odgovarali, pa su, između ostalih, pitanja - da li je terasa zaista u lošem stanju i ukoliko jeste zbog čega je došlo do tog problema - poslata Glavnom gradu.

KIC, koji je u vlasništvu opštine, nema sopstveni žiro račun, pa svi prihodi ove kulturne institucije (od prodaje ulaznica i sl) idu u “opštu kasu”, a čelnici Podgorice odlučuju u šta će se taj novac ulagati. Ipak, Glavni grad nije dao svoje mišljenje o stanju terase, već je pitanja “Vijesti” proslijedio KIC-u. Zatim je od PR sektora te ustanove stigao odgovor koji prenosimo u cjelosti:

“Od početka godine, KIC je imao veoma intenzivnu programsku aktivnost. U toku ljetnjih mjeseci nismo planirali programe na terasi, pa samim tim ni koncerte. Kao što je poznato, u toku je manifestacija Podgoričko kulturno ljeto, kao i druge aktivnosti koje će oživjeti kulturnu ponudu grada. Od početka septembra, u punom obimu, nastavićemo da u interesu građana Podgorice, ostvarujemo našu kulturnu misiju. Kao i do sada, nastavićemo da podržavamo nove stvaralačke inicijative i mlade umjetnike”.

I zaista, KIC je u proteklom periodu organizovao niz aktivnosti, ali su one održavane u Velikoj sali poput nedavnog koncerta pop hora, tokom kojeg se publika u prepunom prostoru dobro zabavljala i još bolje preznojila, a za naredni period planirani su nastupi YU grupe (u Zeti), te Nevernih beba i umjetnika Bartoa na gradskom trgu.

Na krovu KIC-a još stoji bina na kojoj je među posljednjima nastupio hor “Viva Vox” prošlog ljeta, a iz “srca kulture grada” nismo uspjeli da saznamo ni šta je konkretno potrebno da bi se terasa vratila prvobitnoj namjeni, niti da li se radi na rješavanju problema.

„Muzičarima su najvažniji kulturni poslenici postali vlasnici kafana”

I mlađe generacije muzičara iz Podgorice „ugrabile“ su priliku da sviraju na terasi KIC-a, a među njima je Zoon politikon.

„Posljednji put smo tu nastupili u septembru 2015, sa Autogenim treningom. Poseban je doživljaj slušati koncert i gledati Goricu sa zgrade u samom srcu grada“, osvrće se Ilija Gajević, član ove grupe i dodaje da ga informacija da ovoga ljeta neće biti koncerata, nije iznenadila. „Ako me pamćenje služi, posljednjih desetak godina ovo nije prvi put da bini reba rekontrukcija baš pred koncertnu sezonu. Svjedoci smo da je ova institucija godinama unazad u zoni sumraka, pa povremeno bljesne tako da djeluje da se tamo slila cijela Podgorica, a zatim zgradom zavladaju duhovi“, poručuje on.

„Ovog puta neću čitati analize finansija, pravnih prepreka i političkih ustupaka, jer je sve to samo dimna zavjesa pred činjenicom koja bi trebalo da razbijesni svakog građanina Podgorice - glavni grad nema ni zimsku ni ljetnju pozornicu. Šta to konkretno za ljude koji stvaraju i izvode muziku znači? Pa to da su njihovi kritičari, producenti i najvažniji kulturni poslenici – vlasnici kafana“, poručuje on.

„Taj kultni prostor zahtijeva veliko umivanje i sređivanje”

Među podgoričkim muzičarima koji su nastupali na krovu KIC-a je i Obren Tošić, član grupe Rolly, koji je za “Vijesti” prokomentarisao stanje dijela pomenutog objekta.

“Mislim da taj kultni prostor zahtijeva veliko umivanje i sređivanje. Pretpostavljam da i nisu baš toliko velika sredstva potrebna za rekonstrukciju. Ovakva kakva je sad, ne koristi nikome“, kazao je on, a zatim otkrio koliko njemu kao građaninu to mjesto znači. „Terasa Doma omladine iliti KIC-a 'Budo Tomović' je za nas 'stare Titograđane' izlazište mladih koje budi velike emocije i sjećanja na puno ljepša i nekako mirnija vremena. Na vremena koja se neće više vratiti, ali terasa bi mogla imati

svoj povratak, ako bude malo želje i volje nadležnih. Da se tamo ponovo okupljaju mladi na dobrim svirkama i programima“, poručuje on, a na pitanje kako bi se situacija mogla promijeniti, odgovara:

„Glavni grad sigurno mora pomoći najviše, jer je to gradska kuća kulture, a i druge institucije i udruženja. Moglo bi se napraviti par koncerata od kojih bi sredstva otišla u taj fond i tako krenuti.

Što više vrijeme bude prolazilo i duže se čekalo i odlagalo terasa Doma omladine će stariti zajedno sa nama bivšim omladincima“.

Bonus video: