KIC pop hor pred prvi koncert: Večeras ćemo blistati

Repertoar je prilagođen svima, muzika od 50-ih do XXI vijeka
180 pregleda 0 komentar(a)
KIC pop hor, Foto: Privatna arhiva
KIC pop hor, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.06.2017. 13:41h

KIC pop hor, koji je za svega nekoliko mjeseci postojanja okupio 70-tak zaljubljenika u muziku i višeglasno pjevanje, večeras će od 20 sati imati koncert u Velikoj sali podgoričkog KIC-a Budo Tomović.

“Za prvi naš koncert napravio sam 'muzički vremeplov' prilagođen svim generacijama, koji obuhvata muziku od 50-tih sve do ove moderne iz XXI vijeka. Pri izboru, trudio sam se da hor uživa u numerama, pa se nadam da će tu energiju lako prenijeti i na publiku, jer se uvijek vodim time da ako izvođači uživaju u repertoaru koji je prilagođen svima, to će se publici dopasti”, ispričao je Saša Barjaktarović, dirigent hora, koji je nastao na inicijativu direktorice KIC-a Snežane Burzan i nekoliko njenih prijateljica.

“Nas desetak bivših članica dječijih horova OŠ Maksim Gorki, Suncokrili, Stanko Dragojević, kao i naše drugarice koje takođe vole da pjevaju, spontano smo razgovarale uz kafu o mogućnosti stvaranja hora koji je drugačiji od akademskog ili gradskog Stanko Dragojević, čije smo većinom bile ili smo i dalje članice. Razgovarala sam zimus sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem, a on je slične energije i podržao je ovu ideju. Potom smo razmišljali o načinu organzizovanja i dobili podršku od NVO Kutak čija urednica Sanja Radusinović takođe pjeva u horu“, ispričala je Burzan, dodajući da je KIC pop hor je jedna od spontanih građanskih umjetničkih inicijativa koju je podržala ustanova na čijem je čelu.

Iako hor na papiru ima 75 članova, večeras će nastupiti njih 60, a dirigenta Barjaktarovića, Burzan opisuje kao zahtjevnog.

“Nama to ne smeta. Naprotiv! Želimo samo najbolje. Svi se trudimo, poštujemo duge probe, a sjutra zorom na redovne radne aktivnosti. Ima nas profesora, nastavnika, inženjera, studenata, penzionera, pravnika, preduzetnika, arhitekata, različitih smo generacija, ali u jednom složni - volimo da pjevamo”, ispričala je ona.

Od 1. marta, a u početku su se okupljali dva puta sedmično. Prvo javno predstavljanje bilo je krajem aprila na koncertu povodom obilježavnja 70 godina Folklornog ansambra KIC-a Budo Tomović. Već tada su uspjeli kod publike izazovu veliku pažnju, koja će, nadaju se kulminirati na večerašnjem koncertu.

“Posljednjih sedmica probe su tri puta sedmično, a u susret koncertu su svakodnevnve - od 18, pa bogami do ponoći. Energični, šarmantni, kreativni profesor Barjaktarović je zajedno s nama sve to izdržao, probe su bile zahtjevne, ali mislim da ćemo večeras blistati”, ne krije očekivanja Burzan.

Kao profesor u muzičkoj školi Vasa Pavić, Barjaktarović je navikao da radi sa onima koji znaju da čitaju note, pa mu je angažman u pop horu bio “apsolutni izazov”.

“Bavim se horskim pjevanjem i uopšte muzikom 30 godina, a pun sam energije i volje da naučim nove generacije koje nemaju muzičko iskustvo da pjevaju višeglasno i prate ansambl”, ispričao je Barjaktarović, dodajući da je i on dosta naučio od članova hora.

“Naučio sam kako biti strpljiv i kako 'ukrotiti masu', jer članova na probi bude najmanje 60, tako da sad znam kako da ih vodim odlučnom rukom”, priznaje Barjaktarović.

U pratećem bendu sviraće Enes Tahirović (klavir), Ivan Tomas (bas), Martin Đorđević (bubnjevi), Dejan Ljujić (električna gitara) i Stefan Pavićević (saksofon), a među gostima će biti Andrijana Božović, Danijel Alibabić, Bojan Delić, Marija Božović, Ivana Popović Martinović, Renata Perazić, Jovan Aleksić...

“Želio sam da na našem prvom koncertu i pjevači, moje kolege pjevaju sa nama, jer bez obzira na sve moje muzičke angažmane, nijesam odustao od solo karijere i siguran sam da ću se vratiti na scenu”, obećava Barjaktarović.

Članovi su raznih profesija, a spaja ih ljubav prema pjevanju

Članovi hora su raznih profesija, a među njima je novinarka i voditeljka Dušica Vugdelić.

“Ovakav tip hora je ono što je nedostajalo Crnoj Gori. Većina članova, uključujući i mene, bavi se pjevanjem dugi niz godina - bilo da se radi o klasičnim horovima, klapi, nekoj grupi. Pop pjesme i nešto što je svima poznato rijetko kada možete čuti u horskom izvođenju”, smatra Vugdelić.

Iz istih pobuda je dio hora je portparolka Elektroprivrede Eleonora Albijanić.

“Volim da pjevam. Uvijek mi je bilo žao što nakon niže nisam nastavila srednju muzičku školu. Ali, očigledno je ima istine u onoj 'nikad nije kasno'. Naporno radimo, ali se i divno družimo, širimo pozitivnu energiju. Moj život je bogatiji za divno iskustvo koje će, sigurna sam, trajati”, opisala je Albijanić svoje viđenje KIC POP hora. Vugdelić ne krije da ambicije članova nisu male.

“Želimo da radom i profesionalnošću dođemo do nivoa da možemo parirati sličnim horovima u regionu, gostovati, prije svega, po svim većim gradovima naše zemlje, a onda i šire”, kaže ona.

Kad nas čuju, zvaće nas na festivale

Članovi hora, na čelu sa Snežanom Burzan vjeruju da se nastupi neće završiti večerašnjim koncertom u Podgorici, već da će im spektakl koji su pripremili otvoriti neka nova vrata tokom ljeta.

“Nemojte se čuditi, ako uskoro najavimo gostovanje na nekom od ljetnjih festivala.

Znamo da su programi uobličeni, najavljeni, ali kada nas sjutra veče čuju, sigurni smo da će poziva biti”, ne krije svoja očekivanja Burzan.

Bonus video: