Mortal Kombat na Lake festu: I o tužnim stvarima najbolje je pričati kroz humor

„Naš humor se bazira na tekstu i satiri, a sviramo standardni tvrđi zvuk”
81 pregleda 0 komentar(a)
Mortal Kombat, Foto: Marko Ristić
Mortal Kombat, Foto: Marko Ristić
Ažurirano: 16.06.2017. 06:09h

Beogradski metal/pank sastav Mortal Kombat prvo je potvrđeno ime sa spiska izvođača koji će nastupiti na ovogodišnjem Lake festu, ekskluzivno saznaju "Vijesti". Biće repriza njihovog nastupa na istom festivalu od prije dvije godine, a frontmen Miloš Kričković Kriki izrazio je nadu da će se i ovog puta jednako dobro provesti i napiti na Krupcu.

Mada je aktuelan njihov prošlogodišnji album "Besprekorna pobeda", koji je naišao na uglavnom pozitivne reakcije i iznjedrio nekoliko underground hitova, Kriki je "Vijestima" kazao da će na Lake festu Mortal Kombat izvesti repertoar na kojem će se naći pjesme sa sva tri njihova do sada objavljena albuma.

"Sviraćemo pjesme koje su najbolje prihvaćene. Malo smo i eksperimentisali sa novim albumom, tako da ćemo svirati od svega pomalo", najavio je on.

Kad je u pitanju "Besprekorna pobeda", koja je donijela 12 numera na izdanju objavljenom pod Menartovom etiketom, pjevač i gitarista kaže da su fanovi različito reagovali na novi materijal.

"Postoje razne reakcije, nekima je najbolji, nekima najgori naš album (smijeh). Ali koliko mogu da primjetim, stvarno se sluša. Tekstualno smo ozbiljniji, ima manje šaljivih pjesama. Rekao bih da je zreliji", ocjenio je on.

Na pitanje zašto su reakcije među najtvrdokornijim fanovima podijeljene, Kriki odgovara da je to zbog toga što je novi album drugačiji u odnosu na prethodne.

"Koliko sam ja upoznat, oni koji nas slušaju od početka najviše vole prvi album, oni koji su počeli sa drugim vole taj, a ovi sad najviše vole ovaj. Vjerovatno kako ko ukači taj prvi kontakt sa nama, to mu je najdraže. Prva ljubav zaborava nema", objašnjava on kroz smijeh.

Mada je od novih pjesama najslušanija "Da si više mrtva", bend je postigao veliki uspjeh i sa singlom "Devedesete", najviše zahvaljujući zanimljivom spotu koji je oživio to vrijeme.

"'Devedesete' su dobile vjetar u leđa zbog spota, koji iako je kritika tog perioda, valjda zbog te garderobe i cijelog fazona koji je ispratio pjesmu, je kupio i ove ljude koje kritikujemo u tekstu, pa se i njima dopada. Zanimljiv fenomen", ističe Kriki.

Budući da pjesme Mortal Kombata karakterišu često satirični tekstovi, on kaže da nije neuobičajena pojava da i oni ljudi koje kritikuju u svojim djelima pozitivno reaguju na njih.

Kriki je pojasnio i da su šaljivi tekstovi način na koji se njegov bend nosi sa sivom realnošću, te da smatra da je čak i na loše stvari ljepše gledati sa vedrije strane.

"I tužnu stvar je možda najbolje reći kroz humor, prije će stići ta poruka do nekoga ako mu na lijep ili šaljiv način ispričaš, a ne ako ga mračiš ... Više nam odgovara da kroz zezanje prenesemo i tu neku ozbiljnu poruku", ističe on.

U posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko sve popularnijih bendova sa šaljivim pjesmama, poput Brkova ili Pera Deformera, ali Kriki smatra da Mortal Kombat ne spada u istu grupu.

"Njih vezuje to koketiranje sa narodnjačkim zvukom, to je njihova vrsta humora. Naš humor se više bazira na tekstu i satiri, što nije ništa novo, takvi bendovi odavno postoje. Mi sviramo taj neki standardni tvrđi zvuk, a tekstualno isto nismo slični jer oni više imaju te ljubavne pjesme, a mi ove sociološke", pojasnio je dalje.

Devedesete još nisu prošle - iste su i moda i crna hronika

A što se tiče devedesetih, frontmen smatra da nikada nisu ni otišle i objašnjava zašto:

"Kad se pogleda crna hronika, primjećujemo da se ona redovno ažurira. To je prvi znak da devedesete nikada nisu ni otišle, a drugi znak je sama moda. Evo baš maloprije sam prošao pored izloga i vidio 'air max' patike sa vazdušnim đonom, bukvalno kopija onih koje su se 90-ih masovno nosile po ulicama".

Ne bismo predstavljali Srbiju na Eurosongu, ali može Island

Mortal Kombat je poznat i po tome što svake godine tradicionalno organizuje Antievrovizijski koncert, a Kriki je otkrio kako je cijela priča počela.

"Kad je to baš bilo aktuelno, izvjesni Milan Stanković je tada predstavljao Srbiju, mi smo izbacili pjesmu u kojoj smo izvrijeđali sve po redu koji se bave Evrovizijom. U isto vrijeme, slučajno se desilo da nas iz SKC-a pozovu da organizujemo koncert tačno to veče kad je bila Evrovizija. Kad smo shvatili to, odlučili smo da ga nazovemo Antievrovizijski koncert i to je eksplodiralo u medijima kao da smo sve to namjerno, a stvar je sto posto slučajna. Onda se to pretvorilo u tradiciju kada smo provalili kako je dobro zezanje ispalo iz svega toga", prisjetio se frontmen.

Pomenuta pjesma o Evroviziji stigla je i do Marka Kona, koji je tada bio autor numere kojom se Srbija predstavila, priča Kriki.

"Neko mi je rekao da mu je to omiljena pjesma koju redovno dijeli na društvenim mrežama. E sad, da li je to njegova iskrena reakcija ili samo taktika, ne znam", kaže muzičar.

A na pitanje da li bi pristao da predstavlja Srbiju na Evroviziji kad bi dobio poziv od RTS-a, pa makar iz šale, odgovara: "Srbiju ne, predstavljao bih jedino Island".

Bonus video: