Organizatori Rokumentarnih dana zadovoljni: Naredne godine biće još bolje

„Ima prostora za rast. Dobili smo nove ideje, nove ljude, nova poznanstva i već znamo šta bi moglo da doprinese široj slici”
108 pregleda 0 komentar(a)
Rokumentarni dani, Foto: Dado Petrić
Rokumentarni dani, Foto: Dado Petrić
Ažurirano: 30.05.2017. 06:04h

Organizatori prvih “Rokumentarnih dana“ u Crnoj Gori i Nikšić uspješno su položili test. Trodnevna filmska revija muzičkih dokumentaraca, tokom koje je prikazano 14 filmova, ali koja je imala i prateći sadržaj poput tribina, izložbi, muzičkog bazara i koncerata, po riječima jednog od organizatora Bojana Tešića ispunila je očekivanja.

Grad pod Trebjesom nije tek tako izabran da se u njemu organizuje smotra muzičkih dokumentaraca, kazao je on Vijestima.

“Ovo je bilo pipanje po mraku. Nijesmo znali kakav će biti odziv publike i koliko ima zainteresovanih za takve vrste dokumentaraca i dešavanja. 'Pikirali' smo Nikšić jer smatramo da ima rokenrol kulturu, stabilnu publiku koja se uvijek odazove na ovakve događaje. Nijesu to najbolji dani roka, ali ostala je ta sinergija, ta priča i nadam se da se to nikada u ovom gradu neće promijeniti”, kazao je Tešić.

A publika je bila šarenolika. Programe su pratili kako rok veterani, tako i neki novi klinci koji tek uče o rokenrolu.

Kako naziv kaže, centralno mjesto zauzeli su muzički dokumentarci, a organizatori su se odlučili da izaberu filmove njima bliske i nijesu pogriješili u tome.

“Pokušali smo forsirati neke filmove koji su zaboravljeni, kao i neka zaboravljena imena. Bio je to miks priča vezanih za pop art. Pomogli su nam i naši drugari i partneri iz Crnogorske kinoteke i dali nam sjajan materijal koji je jako dragocjen. Ljudi su se upoznali sa nekim licima sa muzičke scene koje do tada nijesu znali. Mislim da smo ‘uboli’ što se tiče izbora filmova”, smatra Tešić.

I što se tiče muzike, bazara, tribina. Sada slijedi sumiranje rezultata, a ideje za nove “Rokumentarne dane” već su se javile.

“Ono što nam trenutno prolazi kroz glavu jesu prostori na kojima možemo organizovati nove ‘Rokumentarne dane’, kao i ustanove sa kojima možemo da sarađujemo. Definitivno može da se raste, ima prostora. Dobili smo nove ideje, nove ljude, nova poznanstva i već sada u glavi imamo šta bi moglo da doprinese boljoj i široj slici za narednu godinu”, zaključio je Tešić.

Festival su organizovali portal Bučan pas i JU „Zahumlje“, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i klubom “Blues Brothers Bar”, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, pivare "Trebjesa", firme “Lanex” i Advokatske komore.

„Strip je žilav i neće nestati, ali mu treba veća podrška”

Dio manifestacije bio je posvećen “devetoj umjetnosti”, kako nazivaju strip. Prikazano je pet epizoda iz dokumentarnog serijala "Strip u Hrvatskoj" Irene Jukić Pranjić koji predstavlja tamošnje autore, a jedna epizoda je posvećena legendarnom Andriji Mauroviću, koji je rođen u Crnoj Gori u mjestu Muo. Organizovana je i tribina posvećena stripu, a zaštitni znak festivala je djelo mladog strip autora i ilustratora iz Nikšića Veljka Miljanića.

Ilija Nikčević iz “Škole stripa” kazao je da je čudno što poslije vijeka i po postojanja, stripu na našim prostorima treba određena vrsta institucionalizacije. Iako je strip “žilav” i neće tako lako da nestane, kazao je Nikčević, potrebna je veća podrška, više festivala, kao i izdavačka djelatnost.

Nikola Ćurčin, osnivač Hercegnovskog strip festivala i crtač, kazao je da je “zlatno doba” stripa bilo u vrijeme bivše Jugoslavije i da su autori ovdje sticali ime, a zatim odlazili u inostranstvo tako da danas stvaraoci iz regiona uglavnom rade za strane izdavačke kuće.

“Nakon rata Hrvati su počeli sa vraćanjem stripa, i on se vratio na prostore bivše Jugoslavije, ali više nikada neće biti kao nekad. Ali opet je živ”, kazao je Ćurčin.

A da je u regionu strip mnogo više na cijeni i da mu se pridaje pažnja kakvu zaslužuje govori i to, kako je kazao Dražen Baletić, vlasnik striparnice “Mr.No” iz Podgorice, da je u Hrvatskoj prošle godine na otvaranju festivala stripa govorio njihov tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Bonus video: