RUNDEK OBJAVIO PJESMU BIVŠEG BENDA

"Haustor će se okupiti samo ako ostanemo bez para"

"Disanje", nastala prije 27 godina, je prva od pet "izgubljenih" numera koje će biti objavljene na reizdanju "Apokalipsa"
745 pregleda 1 komentar(a)
Haustor, Foto: Vreme.com
Haustor, Foto: Vreme.com
Ažurirano: 05.02.2019. 08:34h

Kultni hrvatski muzičar Darko Rundek objavio je pjesmu “Disanje”, koja je nastala prije više od 27 godina, kada je još bio član čuvene zagrebačke grupe  Haustor .

Riječ je o prvoj od pet "izgubljenih" pjesama Haustora koje su nedavno pronađene, a trebalo je da budu objavljene na albumu "Dovitljivi mali čudaci", koji nikada nije izašao jer je sastav prestao da postoji.

“Nisam ni znao da su te numere žive. Našli smo ih na polici kod saksofoniste, iako sam mislio da su završile u korpi, gdje im je u to vrijeme bilo i mjesto”, ispričao je u razgovoru za Vijesti Darko Rundek.

Kada ih je čuo, Rundek je promijenio mišljenje, a na pitanje zašto tada nijesu bile za objavljivanje, a danas jesu, on je odgovorio:

“Tada je bend spao na nas trojicu, a kako sviramo više instrumenata, bilo nam je nezamislivo da koristimo sva tehnološka pomagala, ritam mašine. Prosto smo smatrali da to nije najbolji način za prezentaciju pjesme, pa smo riješili da ih ne snimimo. Međutim, eto, dočekali smo i taj dan da one budu objavljene, a kako je od tog vremena prošlo dosta, pa je danas moderno koristiti tehnološka pomagala, pjesme su napokon završene”, ističe Rundek, dodajući da im je vjetar u leđa svakako bila i činjenica da se danas obrade starih pjesama posebno cijene.

Pjesma "Disanje" ujedno je uvertira u jubilarno luksuzno reizdanje njegovog 20 godina starog albuma “Apokalipso", koji će ovoga puta izaći na dvostrukom vinilu i u luksuznom trostrukom box setu.

“Do objavljivanja albuma više neće biti singlova, već će preostalih pet publika čuti upravo na tom svečanom izdanju koji smo remasterizovali”, otkrio je on.

Haustor je bio zagrebački novotalasni muzički sastav, osnovan 1979, a prestao je da postoji 1990. godine.

Nakon raspada benda Darko Rundek je nastavio uspješnu samostalnu karijeru.

Iako se prije nekoliko godina ponovno okupljanje Haustora, na radost obožavatelja, pominjalo u medijima, a Rundek je 2013. u intervjuu Vijestima potvrdio da ima takvih planova, ovoga puta muzičar je kazao da se to neće desiti.

“Iako smo svi živi, mislim da je to gotovo nemoguće. Čini mi se da okupljanje Haustora nije svima toliko interesantna ideja. No, ako ostanu bez novca, ko zna šta bi se sve tu moglo desiti”, kroz smijeh komentariše Rundek.

Preporučujemo za Vas