Nakadia: U muzici su emocije najvažnije

Uoči nastupa u Kotoru, tajlandska DJ-ka je za „Vijesti“ pričala o underground sceni, žurkama u njenoj domovini, omiljenim destinacijama i objasnila zašto misli da je Crna Gora jedno od najboljih parti mjesta na svijetu
76 pregleda 0 komentar(a)
Nakadia, Foto: Privatna arhiva (Facebook)
Nakadia, Foto: Privatna arhiva (Facebook)
Ažurirano: 05.05.2017. 17:26h

Tajlandska DJ-ka i producentkinja Nakadia večeras je u kotorskoj diskoteci „Maximus“, gdje će joj podršku za miks pultom pružiti P.S. i Raven. Za žurku koja počinje u 23 sata, ulaz je osam eura.

Iza Nakadijinog uspona ka zvijezdama tech house zvuka je unikatna priča o jednoj od najljepših DJ-ki, nekadašnjem modelu, koja je od skromnog seoskog života na Tajlandu stigla do nastupa u najznačajnijim svjetskim klubovima. Vlasnica hita „Check & Run“, koji je 2013. sedam nedjelja bio na vrhu Beatportove techno top liste, danas živi i radi u klaberskoj prijestonici Berlinu, a u Crnu Goru dolazi u okviru evropske turneje.

Uoči nastupa u Kotoru za „Vijesti“ je pričala o underground sceni, žurkama u njenoj domovini, omiljenim destinacijama i objasnila zašto misli da je Crna Gora jedno od najboljih parti mjesta na svijetu.

  • Kako je muzička priča počela za tebe?

Odrasla sam u malom mjestu na Tajlandu gdje smo imali samo lokalnu muziku. Tokom mog prvog putovanja Evropom 2002. bila sam pozvana u klabing. Te noći sam vidjela njemačku DJ-ku Marushu kako osvaja klub i to je promijenilo moj život. Od tog momenta sam znala da želim da budem DJ. Ali još je to bilo teško postići jer je trebalo uložiti godine rada i iskustva kako bih otkrila različite muzičke žanrove, te pronašla sebe u techno zvuku.

  • Studijski prvijenac “Check & Run” donio ti je svjetsku slavu. Kako si se tad osjećala i da li je osjećaj isti i danas kada napraviš dobru stvar?

“Check & Run“ nije bila moja omiljena produkcija, makar ne original. Ali kada sam dobila remiks od svog prijatelja Technasije, bila sam oduševljena. Remiks je bio bomba i dan danas ga ponekad puštam na nastupima. Bila sam veoma srećna sa remiksom i moram da pošaljem veliko „hvala“ Technasiji. Danas uglavnom radim sa analognom tehnikom u studiju. Sviđa mi se taj zvuk i način funkcionisanja. Novi stil Nakadia produkcije izaćiće do kraja godine. Možete da očekujete moćan melodični techno pun gruva.

  • Šta smatraš prekretnicom u karijeri, da li baš taj hit?

Imala sam mnogo prekretnica u karijeri. Prva je bila 2008. kada sam počela pažljivo da odlučujem koje bukinge prihvatam. Preselila sam se u Berlin 2010, a 2014. pridružila sam se ANTS-u na Ibici - ovo je vjerovatno bio najveći korak u mojoj dosadašnjoj karijeri. Prošle godine sam se pridružila Cocoon familiji, što je značilo još jednu prekretnicu na sljedećem stepeniku.

  • Poznate su žurke koje organizuješ sa legendarnim Svenom Vatom na Tajlandu.

Posljednje tri godine odradila sam šest događaja sa Svenom. Svi su bili nevjerovatni i svaki je bio drugačiji od prethodnog. Volim te noći jer su nezaboravne. Sljedeće godine ću ugostiti još više izvođača na mom Thai eventu i vjerovatno pokrenuti i sopstveni festival.

  • Nastupala si širom svijeta. Što ti je preostalo na listi želja?

Bila sam skoro svuda do sada, ali Njujork je i dalje na prvom mjestu na mojoj listi. Čini se da je scena nevjerovatna i jedva čekam da nastupam tamo jednog dana. Još je teško dobiti vizu za SAD, ali možda uspijem sljedeće godine.

  • Kakav je osjećaj kada se nađeš za miks pultom pred publikom, a kakav u studiju kada stvaraš muziku?

Volim kada imam pravi kontakt sa plesnim podijumom i uživam u provodu zajedno sa publikom. Takođe, sve više i više volim provedeno vrijeme u studiju. Što više naučim, sve više postajem zavisna.

  • Svojevremeno si važila za zvijezdu underground scene, što uopšte znači underground za tebe?

Underground je teško definisati. Dosta puta mi se čini da je riječ “underground” zloupotrijebljena. Ne volim lažne kul ljude i one koji misle da dobar DJ ne može da uživa u muzici, već mora da slaže ozbiljne facijalne ekspresije i pravi se kao da je zauzet miksovanjem. U muzici su emocije najbitnija stvar. Različite emocije koje se mogu mijenjati od jedne trake do druge. Kada se ljudi okupljaju kako bi otkrili novi zvuk i slavili muziku zajedno - to je underground kultura za mene. Ja sam techno DJ i techno je moj život.

  • Da li misliš da je važno biti dio neke poznate produkcijske kuće ili je muzika dovoljna sama po sebi?

Muzika uvijek priča sama za sebe. Kada kupujem traku, nikada ne pogledam koja je etiketa ili izvođač, jednostavno vodim se svojim čulom sluha. Nije mi važno ko je producirao traku ili ko je objavio. Ako me traka pogodi „u žicu“, ubaciću je u svoj set. Nažalost, muzička industrija je danas previše fokusirana na lejblove i imena, što mi se ne sviđa.

Čujem da je Crna Gora jedno od najboljih parti mjesta na svijetu

  • U Crnu Goru dolaziš prvi put, da li si iznenađena, kakva su ti očekivanja?

Prijatelji su mi pričali mnogo o žurkama u Crnoj Gori, tako da očekujem ludu noć. Čula sam da je Crna Gora jedno od najboljih parti mjesta na cijelom svijetu. Jedva čekam noć u „Maximusu“ i nadam se da ću imati priliku i da vidim vašu prelijepu zemlju.

  • A šta publika u Kotoru može da očekuje od tebe?

Mnogo energije i dobrog provoda! Trudiću se da odradim odličan set i usrećim publiku svojom muzikom.

Bonus video: