Prefix predstavio „Planinski rep”

Spot, umjesto gradskih kvartova kao u drugim rep spotovima, prikazuje stado ovaca, šume i planine.
104 pregleda 1 komentar(a)
Prefix, Foto: Facebook
Prefix, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.04.2017. 17:40h

Mladi bjelopoljski reper Miloš Maslovarić, koji nastupa pod pseudonimom Prefix, objavio je novi spot za pjesmu "Sjever".

Spot se može pogledati na YouTube servisu, kao autor potpisan je Novo, muziku za "Sjever" je radio Vu Lu, mladi crnogorski reper i producent koji je nedavno objavio zanimljiv debi EP "Žurnal", a tekst je, kako to tradicionalno biva u repu, napisao sam Prefix.

Ovim spotom i singlom bjelopoljski reper i član crnogorskog hip hop kolektiva NaVamGa prekinuo je poduži period neaktivnosti, ne računajući dva mini spota - "Outro" i "Spokoj" koje je objavio u prethodna dva mjeseca. Prefix je ranije imao samo jedan spot, za pjesmu "Budi se Prefix", koja je najavila istoimeni debi album mladog repera prije tri godine.

"Pjesma nastade u one najveće minuse krajem januara mjeseca. U dane kad se pije dosta kuvanog vina, kuvane rakije, jede masna hrana i do zore ide po kafana. Inspirišu me priče koje znam i ono kroz što prolazim, sve što je na traci je 'uživo i tako kao je'. Ovo je planinski rep, sirov ko tek zaklana svinja i okačena da se suši", istakao je reper u razgovoru za "Vijesti".

I dok rep muziku karakterišu priče sa ulice i ulični sleng, a spotovi često prikazuju sive urbane sredine, bjelopoljski reper je na neki način pokrenuo potpuno novi pravac koji je nazvao planinskim repom. Pjesma "Sjever" kombinacija je klasičnog reprezent stila repovanja i predstavljanja života na sjveru Crne Gore.

"Sjever je moja priča, svjevernjački zvučim", ponosno repuje Prefix, a u ostatku pjesme pominje hladnoću sjevera, katune i vodenice, Bjelasicu, kako jede sir iz kace i peče rakiju.

Spot, umjesto gradskih kvartova kao u drugim rep spotovima, prikazuje stado ovaca, šume i planine.

Prefix je otkrio da je za sve kriv trenutak inspiracije i što je u blizini imao ljude spremne za saradnju. I spot i pjesma nastali su u veoma kratkom roku.

"Spot smo snimali istog dana kad i audio snimak. Sve se odvilo u ta tri sata posla i bez velikih poteškoća. Kada ste uz pivo prepušteni prirodi, sve ide lakše. Priču je vizuelizovao Stefan Vukićević. Lokacija snimanja spota je Jesikovac, Berane", ispričao je reper.

Prefix se crnogorskoj publici predstavio prvobitno kroz "Rep sešne" NaVamGa kolektiva prije tri godine, da bi ubrzo nakon toga objavio debi album "Budi se Prefix", na kojem je servirao 13 numera old skul bum bep zvuka. Od tada je imao nekoliko nastupa po Crnoj Gori i šire, ali novog albuma nema, a prema riječima bjelopoljskog repera neće ga ni biti skorije.

"Nema albuma, nema EP-eva... U planu mi je da u narednom periodu objavim par singlova, kao i dva spota. Naredni singl koji će izaći nosi naziv 'Isti si otac', takođe će se Stefan Vukićević pobrinuti za ekranizaciju. A nakon toga ljudi mogu da očekuju i saradnju sa nikšićkim reperom After Šejnom na pjesmi 'Vrijeme ispod nokta'. Radimo samo bengere!", uzbuđeno je najavio Prefix.

Mada su se na njegovom debi albumu mogli vidjeti obrisi onoga što će kasnije nazvati "planinskim repom", Prefix će zasigurno željeti da uokviri novi koncept u neko izdanje, pa je ostavio mogućnost da kada objavi više singlova to možda upakuje u album, koji nosi radni naziv "Digibeng".

Do tada će nastaviti da radi ne previše ambiciozno, jer ga u tome sprječava teška finansijska situacija kada je u pitanju alternativna muzika u Crnoj Gori.

"Tražili smo sponzora, ali pošto pominjem Mila... Da ne pominjem Mila sve bi bilo dobro", objašnjava reper.

No teška ekonomska situacija na sjeveru Crne Gore, koji važi za najsiromašniji, tranzicijom razrušeni region države, izgleda da je makar inspirativna za tamošnje umjetnike. Tako je život u prosječnom gradu na sjeveru početkom ove godine opisao i mojkovački reper Stato u pjesmi "Grad".

Gorštački mentalitet nas čini jačim

Prefix ističe da priču o odsječenom i devastiranom Sjeveru više znaju i ptice na grani, ali je sa njegovom i Statovom pjesmom taj problem konačno dobio glas i lice, onih koje možda i najviše pogađa ta situacija - mladih

I dok je Stato opisao svakodnevnicu svoga grada iz perspektive neutralnog posmatrača, Prefixov "Sjever" donosi o mladom čovjeku kojeg naviknutost na težak život čini snažnim i sposobnim da se izbori za svoje mjesto pod suncem.

"Teška je situacija na sjeveru, kao što svi već znamo. I to je prepričana priča, ali ne do kraja. Sjever je ipak najljepši dio Crne Gore, čijoj se prirodi najviše divim i iz iste crpim inspiraciju. Omladina je bez posla, bez konkretne vizije o budućnosti, prepuštena svakodnevnici i okružena porocima... Ali gorštački mentalitet čovjeka koji živi na sjeveru je zbog takve sitacije jak i surov. I o tome govori moja nova pjesma pjesma", objašnjava Prefix.

Bonus video: