Nežni Dalibor: Najvažnije je da ima ko da sluša

"U Nikšiću nam je bilo sjajno. Pamtimo taj dan i po nekom mini vanrednom stanju, izbio je bio neki požar, pa u gradu nije bilo struje, ali to je sve sad dio neke naše, makar lične istorije"
75 pregleda 0 komentar(a)
nežni dalibor, Foto: Facebook.com/nezni.dalibor
nežni dalibor, Foto: Facebook.com/nezni.dalibor
Ažurirano: 30.03.2017. 17:03h

Beogradski indi rok sastav Nežni Dalibor objavio je album "U slojevima".

Osam pjesama koje su se našle na četvrtom izdanju srpskog benda mogu se poslušati na YouTube servisu ili Bandcamp stranici Nežnog Dalibora.

"Sve je krenulo prije dvije godine otprilike, prvi singl je izašao krajem 2015. U međuvremenu se prosto nakupilo materijala, kontaktirao nas je producent Kaspar Vajnberg (ex The Saints) i sa njim smo veći dio albuma snimili u 'Studiju P3' u BIGZ-u, a dovršili u 'Underground Sound Factory'", ispričao je za "Vijesti" frontmen Ivica Marković.

Nežni Dalibor je od starta karijere važio za popičnije bendove svoje generacije, ali dobar dio izdanja "U slojevima" čine prilično bučnije i agresivnije pjesme.

Marković ipak ističe i mirniju stranu albuma.

"Ne znam, možda ima momenata koji su agresivniji, ali ja imam drugačiji utisak, pogotovo singlovi koje smo izbacivali... U stvari, album doživljavam kao da se sve što smo radili na prethodnim izdanjima stopilo, a opet sa odmakom dalje. Kao i uvijek, mi volimo da spajamo razne stvari, ima i krajnje mirnih i ovih krajnje agresivnih momenata", objašnjava frontmen.

Na pitanje da li su to ti zvučni slojevi iz naslova albuma, Marković kaže da je naziv višeznačan.

"Volim da ostavim prostora da ljudi sami ugrade nešto svoje u ono što čuju, u tekstove", dodaje on.

Pjevač i gitarista, kao slušalac, voli da "dešifruje" tekstove omiljenih pjesama, ali priznaje da je danas u trendu direktniji pristup.

"Mislim da su se stvari malo promjenile. Kod bendova iz ranijih dekada, naročito 90-ih, se podrazumijevalo da su im tekstovi puni metafora, iskrivljenih značenja, da tako kažem. Ali mislim da su trenutno najpopularniji bendovi koji imaju neposredne tekstove. Tako da se to malo pomjerilo kod ove naše generacije bendova. Mislim da sam čak i ja otišao malo u tom pravcu", kaže Marković kroz smijeh.

A kada se pominju bendovi iz generacije Nežnog Dalibora, često se misli na kovanicu "Nova srpska scena", koja je nastala na početku njihovih karijera. Ovim terminom je svojevremeno popularni magazin "Popboks" obuhvatio mlade grupe koje karakterišu različiti, šarenoliki zvukovi i mada neki nisu željeli da ga prihvate, nema sumnje da je to "pakovanje" stvorilo uzbuđenje i velika očekivanja od tada nadolazećih bendova.

"To je bilo to vrijeme, sad bendovi već imaju svoje karijere, neki su se i novi pojavili kombinujući članove tadašnjih sastava. Mislim da je taj pojam već malo zastario i više ga ni ne pominjemo, nego se vuče automatski. Mi smo već izdali četvrti album od tada, a neki od najpopularnijih bendova nisu uopšte bili vezani za tu etiketu, samo možda poneki član je bio okrenut tome. Tako da mislim da smo se zaista odvojili i od te priče, otišli dalje. Ali ne mogu reći da nam to nije značilo puno tada u početnom stadijumu", ističe Marković.

Činjenica je i da je nakon početnog "hajpa" malo koji od tih bendova stigao do šire publike, većina ostala zatvorena u alternativnim rok krugovima, a na pitanje da li misli da su ispunjena očekivanja od "Nove srpske scene" frontmen Nežnog Dalibora odgovara da to zavisi od toga kako se posmatraju stvari.

"Da mi je neko rekao 2007. da ćemo doći dovde to bi mi zvučalo nevjerovatno. A onda naravno kada nešto uspijevaš, uvijek to može i bolje. I sad kad pogledam, naravno da bih volio da ima više publike za bendove naše generacije, ali što je tu je. Mi ne gubimo entuzijazam, prvenstveno je važno da stvaramo i da to podijelimo sa ljudima, da ima neko ko će to da sluša", objašnjava roker.

Beograđani su se potrudili da maksimalno ispromovišu pjesme sa novog albuma, pa je tako već pola izdanja ekranizovano, zaključno sa animiranim spotom za "Zauvek" koji je izašao u isto vrijeme kad i album.

"Moja želja je da cijeli album bude propraćen i video aspektom, ali vidjećemo da li ćemo baš uspjeti sve da ekranizujemo. Biće još koji spot sigurno", kazao je Marković.

Mada važe za jedan od najcjenjenijih sastava pomenutog talasa, Nežni Dalibor je tek prošle godine prvi put zasvirao pred crnogorskom publikom, na nikšićkom Bedem festu.

"Sjajno nam je bilo. Sa Petrom (Šundićem) i Katarinom (Vujović), organizatorima, smo se sprijateljili i bilo nam je zaista lijepo. Pamtimo taj dan i po nekom mini vanrednom stanju, izbio je bio neki požar, pa u gradu nije bilo struje, ali to je sve sad dio neke naše, makar lične istorije", prisjetio se kroz smijeh Marković gostovanja u gradu pod Trebjesom.

Kada su u pitanju budući nastupi u Crnoj Gori, on kaže da nema konkretnih dogovora, ali da "uvijek postoji neko opipavanje iz Podgorice i Nikšića".

"Sad ćemo da probamo da zakažemo što više svirki, da promovišemo ovaj album, pa se nadamo da ćemo svratiti i u Crnu Goru, mi bismo voljeli", najavio je frontmen Nežnog Dalibora.

Bonus video: