Tri benda se predstavila publici i najavila izdanja

"Sad mislim da u Baru ima najviše metal grupa u Crnoj Gori. Trudimo se da kolko tolko ojačamo ovu scenu koja gotovo da ne postoji. Ali ne treba gubiti nadu"
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2017. 17:19h

Crnogorska metal scena je konačno malo živnula nakon perioda mrtvila. Nakon što je u proteklih godinu dana izašlo nekoliko izdanja ovog žanra, pokazala je to i saradnja bendova Sly Old Monster, Traveler i Goblin Zeppelin koji su održali zajedničke nastupe u nedjelju veče u Nikšiću, a sinoć i u podgoričkom "Montenegro pabu".

Metalci su nekada bili najveća subkulturna grupacija u Crnoj Gori, ali sinoćni koncert nije napravio gužvu kakvu su imali ovakvi događaji prije 5,6 i više godina. Možda i zato što su u pitanju novi bendovi, koji tek prikupljaju fanove, mada su neki od njihovih članova vrlo iskusni muzičari.

Najmlađi su tri momka koji čine grupu Traveler, koji su bili i najprijatnije iznenađenje večeri. Ponešeni željom da što prije osjete čari živih nastupa, mnogi mladi crnogorski rok bendovi su na prvim nastupa nedovoljno spremni, ali to nije bio slučaj sa barskim stoner/doom sastavom. Traveler je pružio uvjerljivu, efektnu svirku, bez puno riječi između pjesama, odsviravši kako nekoliko obrada, tako i svoje autorske numere sa EP-a koji je u pripremi.

"Bengovalo" se samo u prvim redovima, dok je ostatak publike prilično ravnodušno ispratio njihov nastup.

Bar je trenutno centar metal scene u Crnoj Gori, o tome govori činjenica da u ovom gradu ima pet, šest aktivnih bendova koji su objavili ili se spremaju da objave svoja izdanja. Osim Travelera, u tu grupu spada i Sly Old Monster, bend koji čine nekadašnji članovi Parental Advisorya, jednog od pionirskih hardkor sastava u Crnoj Gori koji je bio aktivan prije desetak godina.

Ružna tradicija da na grupnim svirkama publika ulazi u lokal samo da isprati svoj omiljeni bend, a zatim izlazi bez želje da čuje ostale nastavila se i sinoć, pa je SOM svirao pred malim brojem ljudi, jer su ostali izašli napolje. To ih ipak nije pokolebalo, a od tako iskusnih muzičara nije se ni očekivalo ništa manje od energične i kvalitetne svirke kojom je dominirao sludge zvuk. Red obrada, red autorskih pjesama poput njihovih prethodnika, koje su pozdravili sa bine, dok je prilično mrtva publika pozdravljala krajeve numera aplauzima.

Gomila je pohrlila u pab tek uoči nastupa domaćeg sastava, podgoričkog Goblin Zeppelina, a atmosfera je na trenutak bila na ivici incidenta kada neki nisu htjeli da plate kartu tvrdeći da su prijatelji benda. Poslije podugačkog namještanja na bini, Podgoričani su otvorili svirku sa par singlova koje su objavili prošle godine i pokazali što se može očekivati od njihovog predstojećeg debi albuma.

Za razliku od prethodnika, Goblin je plasirao nešto rokerskiji i klasičniji zvuk, a pjesme je publika ispratila uz horsko pjevanje, šutke i pentranje na binu. Posebno se istakao frontmen Nebojša Ćulafić Ćufa koji je sa bine isijavao energijom rok zvijezde i imao odličnu komunikaciju sa publikom od koje je stalno tražio povratnu reakciju. Sa dugom kosom, tamnin naočarima, u trenerci i kačketom stavljenim naopako na glavi, dok je skakao po bini Ćufa je podsjećao na Entonija Kidisa iz Red Hot Chilli Peppersa u ranim danima i izazvao ovacije prisutnih. "Brate, najjači si, bez mene", dobacio mu je neko iz publike između pjesama i na taj način mu dao do znanja što publika misli o njegovom nastupu.

I dok su izvođači zaista zaslužili pohvale, za publiku sinoć se baš i ne može reći da je bila na visini zadatka, bar kada su u pitanju standardi vezani za metal svirke u glavnom gradu. Da li je za to kriva smjena generacija ili to što su sinoć bili u pitanju bendovi čiji rad još nije toliko poznat, ostaje da se vidi.

Nove generacije oživjele metal scenu u Baru Frontmen Travelera Mirko Galošić kazao je da je prezadovoljan kako je prošla svirka u Podgorici, naročito zbog činjenice da je bila posjećenija nego u Nikšiću. Barani su predstavili pjesme koje će se naći na njihovom predstojećem EP-u koji se nadaju da će izdati do ljeta.

"Snimanje se razvuklo godinama, jer smo snimali više puta na više mjesta, pa nismo bili zadovoljni rezultatima, onda smo odlučili da promjenimo pjesme jer smo evoluirali... I valjda ćemo ubrzo snimiti konačno taj EP u jednom studiju u Podgorici", otkrio je pjevač i gitarista.

On je kazao da su ovakve grupne svirke dobre jer više bendova privlači više ljudi, ljubitelja različitih metal žanrova. Dva od tri benda koji su svirali sinoć dolaze iz Bara, a Galošić kaže da su ranije mrtvu metal scenu u tom gradu aktivirali mlađi bendovi, da bi se onda i oni stariji priključili kada su vidjeli da se nešto dešava.

"Sad mislim da u Baru ima najviše metal grupa u Crnoj Gori. Trudimo se da kolko tolko ojačamo ovu scenu koja gotovo da ne postoji. Ali ne treba gubiti nadu, ako neko nešto voli treba da se bavi sa tim i pokušava svim silama dok ima snage i volje", uvjeren je muzičar.

I iz Sly Old Monstera su "Vijestima" kazali da odavno planiraju rad na debi izdanju, ali da su "veoma lijeni ljudi".

"Konačno smo skrpili neku opremu, pa valjda ćemo snimiti uskoro", kazao je basista Džulijan Ilić.

Barani su istakli da im je drago što je scena u njihovom gradu u povoju i da planiraju da pokrenu metal mini fest.

"Ne znamo što je uticalo na taj bum. Mada smo mi dosta duže u toj priči, ne možemo reći da smo uticali na ove mlađe bendove, jer smo imali vrlo malo kontakta do sada kad smo počeli da sviramo zajedno. Prije toga nisam ni znao da postoji ta skrivena barska metal scena. Ali dobro je što se pokrenulo, valja da se malo rado. Više se tu svira za svoju dušu i to je bitnije od nekih komercijalnih uspjeha", istakao je Ilić.

Galerija

Bonus video: