Bvana donio fanki old skul rep u Podgoricu

"Hip hop je umro samo preko mene mrtvog", poručio je Beograđanin još u prvoj pjesmi
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2017. 12:12h

Beogradski reper Bvana Herbalajzer donio je opušteni fanki old skul rep u Podgoricu i konačno održao prvi samostalan koncert u glavnom gradu, nastupivši sinoć u polupunom "Montenegro pabu".

Najmlađi predstavnik 43-23 ekipe (brojevi autobusa koji spajaju njihove krajeve), koju uz njega čine Bad Copy i Prti Bee Gee, došao u Crnu Goru na talasu promocije njegovog aktuelnog albuma "Čelično mudo" i sakupio šarenoliku, mada ne toliko brojnu publiku, na svom koncertu u Podgorici, koji je uslijedio noć nakon nastupa u Nikšiću. Društvo na bini pravili su mu reperi iz srpskog krosover benda Iskaz,pa nastupu nije falilo energije. Naprotiv, povremeno je više falilo razmrdanosti ispred bine nego na njoj.

Bvana je dosta kasno počeo za podgoričke prilike, oko dvadesetak minuta prije ponoći, a posjetioce je dočekala neobična uvertira u vidu ex Yu roka koji se puštao prije početka koncerta.

"Dobro veče repersi, izvinjavamo se što ste nas čekali ovoliko... Ali nije preša", kazao je reper na početku odmah pokazavši da prati rad najpoznatijeg crnogorskog hip hop dvojca Who See.

Bvana je na binu izašao u reperskom stajlingu - u dukserici sa kapuljačom i sa naočarima za sunce na glavi, mada je u lokalu bilo prilično mračno - i kao što se i očekivalo, servirao repertoar uglavnom baziran na aktuelnom albumu.

"Hip hop je umro samo preko mene mrtvog", poručio je Beograđanin još u prvoj pjesmi. Prvih par numera poslužilo je za zagrijavanje, da bi vrlo brzo Bvana zagrijao i napravio pravu hip hop atmosferu natjeravši publiku da se klati i povremeno zapleše, te podigne ruke u vazduh uz old skul matrice uglavnom na fanki bazi koje su gruvale iz zvučnika.

Mada poznat po flegmatičnom stilu repovanja, beogradski reper pružio je ubjedljiv nastup uz često efektne i pamtljive refrene, a ako bi mu i prifalilo energije stvar bi pod kontrolom držali članovi Iskaza svojim rokenrol pristupom, uz dosta skakanja po bini.

Osim novijih "Bvana nemoj više", "Svi su MF" za koju je upravo spot snimao u Podgorici, "Obično klasični svakidašnji mrgud" ("Majka kad me vidi kaže: 'Što je s tobom sine, a bio si tako veselo dijete'") beogradski reper je publiku podsjetio i na starije hitove sa njegovih brojnih albuma, kao "Država oće da me ubije" i "Rimujem i kradem", a možda i najveće ovacije pokupila je njegova rep publici dobro poznata saradnja sa Mikrijem iz Prti Bee Geea "Crno vs Belo".

Upravo kod takvih pjesama bilo je vidljivo da je Bvana publici najpoznatiji kao dio ekipe čiji rad je svojevremeno po Internet forumima nazivan "heroin repom" (mada osim Prti Bee Geea ostali gotovo da i ne pominju tu drogu). Tako su najbolje reakcije kupile upravo pjesme koje su bile plod saradnje sa njegovom družinom, dok je bilo očigledno da publika nije skroz upoznata sa Bvaninim solo radom. Zato je često izostajala neka energičnija reakcija iz mase, mada je trio na bini davao sve od sebe i na zalaganju mu se ništa ne može zamjeriti.

I momci iz Iskaza dobili su svojih pet minuta, a pri izvođenju numere "Furija" frontmen Zoran Stefanov je u svom stilu napravio šou penjanjem po stolovima, dok je Bvana iskoristio trenutak predaha da opušteno odšeta do šanka i naruči pivo

"Ja da sam to radio, ja bih poginuo", prokomentarisao je reper nakon što je Stefanov završio svoju tačku. Upravo je Iskaz nedavno imao odličan koncert na istom mjestu, gdje je pokupio dosta bolje reakcije publike. Ali pančevački sastav je crnogorskim slušaocima već dobro poznat, gostovao je više puta, a Bvana je uspješno probio led (mada je imao nekoliko nastupa u Crnoj Gori na kojima je dijelio binu sa drugima), pa mu preostaje da u narednom periodu održava konstantu gostovanja kako bi sa publikom ostvario prisniji odnos.

Galerija

Bonus video: