Poslušajte prvi EP barskih metalaca

"Zvuk EP-a se može okarakterisati kao mješavina mojih i Ivanovih (Ćetković, bubnjar) uticaja kad je metal u pitanju ili jednostavno kao spoj brzine, melodije i agresije. Tematika tekstova su haotična stanja uma i suočavanje sa istim", objasnio je Jokanović.
0 komentar(a)
Neman, Foto: Privatna arhiva
Neman, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.02.2017. 17:14h

Mladi barski metal sastav “Neman” krajem prošle godine predstavio se publici debitantskim singlom "In The Arms of a Grave", a sada je objavio i svoj prvi EP "The Path of Thorns". Izdanje koje pored pomenutog singla sadrži još tri numere može se poslušati na Jutjub servisu, a preuzeti besplatno putem Bandcamp stranice predstavnika najnovije generacije crnogorskih metalaca.

Barani zvuk njihovih pjesama opisuju kao melodični death metal, pa na "The Path of Thorns" dominiraju žestoki, bučni rifovi, "growl" vokali karakteristični za ovaj žanr, brzi ritmovi sa povremenim melodičnim pauzama, dok su tekstovi kako to obično biva - na engleskom.

"Snimanje EP-a je završeno u novembru prošle godine i rađeno je na dva mjesta. Gitare su snimane u kućnoj varijanti kod Marka Jovanovića, drugog gitariste benda, dok su vokali snimani u improvizovanom studiju koji smo, o našem trošku, napravili u prostoru za probe. Rad na EP-u protekao je u potpuno opuštenoj atmosferi jer nismo bili pod teretom vremenskog ograničenja. Gitare i bubnjevi su snimljeni za relativno kratko vrijeme, dok je snimanje vokala potrajalo malo duže, jer su tekstovi za pjesme pisani uporedo sa snimanjem istih", otkrio je u razgovoru za "Vijesti" gitarista i autor pjesama Danilo Jokanović.

Produkciju i mastering ovog izdanja radio je Andrija Krivokapić, publici poznat pod pseudonimima Dvorska luda (kao reper) i Masturbeator (kao dubstep producent i DJ), što svjedoči o povezanosti barskih alternativnih muzičara, bez obzira na žanr u okviru kojeg operišu.

"Zvuk EP-a se može okarakterisati kao mješavina mojih i Ivanovih (Ćetković, bubnjar) uticaja kad je metal u pitanju ili jednostavno kao spoj brzine, melodije i agresije. Tematika tekstova su haotična stanja uma i suočavanje sa istim", objasnio je Jokanović.

I dok je crnogorska metal scena diskografski malo živnula u posljednje vrijeme - bendovi Abhoth, Rikavac, Abzofran, Goblin Zeppelin i drugi su objavljivali svoja izdanja, utisak je da svirki nikad manje nije bilo. Ovaj trend nije zaobišao ni Neman. Zato nema velikih planova kada je u pitanju promovisanje EP-a.

"Trenutno nam je u planu jedino da se vratimo u formu, jer od posljednjeg nastupa uživo, koji nam je takođe bio i prvi, nismo imali nijednu probu. Ideja, a ni volje za snimanje spota nemamo, što je po meni i okej, jer te stvari ne treba siliti. Glavni fokus su nam, kao što rekoh, vraćanje u formu i eventualni nastupi uživo, što je samo po sebi dovoljna promocija i pokazatelj kvaliteta jednog benda", smatra Jokanović.

Neman postoji četiri godine, ali se tek od skoro ozbiljnije aktivirao, a prvim singlom već su kupili mnoge domaće ljubitelje žestoke svirke.

"Poprilično sam oduševljen pozitivnom reakcijom na singl koji smo izbacili u novembru i iskreno mi je drago da se pjesma ljudima svidjela u tolikom broju", istakao je gitarista.

Osim njega i pomenutih Ćetkovića i Jovanovića, nedavno je član benda u ulozi vokala postao Srđan Mišović, jedna od najbitnijih figura na aktuelnoj crnogorskoj metal sceni, član nekoliko grupa (Abhoth, Hostis...) i autor bloga "Bog Otac Reviews".

Bonus video: