Pogledajte novi spot grupe Boa za pjesmu "Ljudožder"

"Ljudoždera je uvijek bilo, ali je sada njihov metaforički oblik dosegao zabrinjavajuće razmjere."
235 pregleda 0 komentar(a)
Boa, Foto: Menart
Boa, Foto: Menart
Ažurirano: 17.01.2017. 15:19h

Zagrebački art rok sastav Boa, jedan od aktera nekadašnje ex Yu rok scene, snimio je novi spot za pjesmu "Ljudožder 2017", koji možete premijerno pogledati na portalu "Vijesti". Hrvatski rok veterani obradili su istoimenu numeru sa njihovog legendarnog albuma "Ritam strasti" iz 1982, godine kada ih je kultni časopis "Džuboks" proglasio najperspektivnijim bendom u Jugoslaviji. Autor spota je Juraj Špoljar.

Nakon nekoliko pauza u radu, Boa se na scenu vratila 2012. i od tada do danas objavila tri albuma, od kojih je posljednji "Dok glazba traje" objavljen prošle godine. Sada je tu novi singl za koji iz hrvatskog benda kažu da govori o ljudima koji ne prezaju od ničega kako bi ostvarili svoje ciljeve i dodaju da su odlučili da je obrade jer je nailazila na odličan prijem na koncertima.

O novom singlu, prošli vremenima, ali i planovima grupe Boa Frontmen Mladen Puljiz prvi put je pričao za "Vijesti" nedjeljom.

Gdje i kad je sniman spot, kako je bilo na snimanju?

Spot je sniman tijekom audio snimanja u studiju producenta Srđana Sekulovića Skansija, tako je zanimljivo da se većina snimljenih kadrova poklapa sa stvarnom snimkom.

Pretpostavljam da ste odlučili da obradite "Ljudoždera", jer je tematika pjesme aktuelnija nego ikada? Kako komentarišete tu činjenicu, i što je pjesmu inspirisalo tada kad je nastala?

Slična stvar što se tiče teksta se dešava i s našom pjesmom "Milion". Slavko je nažalost ranih 80-ih očito predvidio u kom smjeru će se odvijati tranzicija ovih prostora.

Da li je ovaj dominantan kapitalistički sistem u kojem živimo kriv za stvaranje velikog broja ljudoždera?

Ljudoždera je uvijek bilo, ali je sada njihov metaforički oblik dosegao zabrinjavajuće razmjere.

Koliko još ima vašeg starog materijala za koji bi rekli da je aktuelan i danas tematski, da li planirate da "oživite" još neku stariju pjesmu?

Pa rekao bih da su u tom kontekstu naši prvi i drugi album bezvremenski, a što se tiče novih obrada starih pjesama, to se dešava više spontano...

Kako je došlo do odluke da se vratite na scenu i na kakav ste prijem naišli do sada?

Mi smo bend koji je imao nekoliko duljih stanki u karijeri pa očito sva municija nije ispucana, što se tiče koncerata zadnjih nekoliko godina uglavnom sviramo u rasprodanim klubovima.

Kako vam danas, sa ove vremenske distance, izgledaju vaši počeci? Možete li da uporedite stanje na sceni tada i danas?

Nekad je podrška mladim bendovima bila puno veća i mi smo imali sreću da nam je omogućeno da prva tri albuma snimimo u Švedskoj, postojala je scena, kolegijalnost među glazbenicima... Sad je mladima puno teže...

Što mislite o, na ovim prostorima, sveprisutnoj glorifikaciji nekadašnje ex Yu rok scene? Stari bendovi su i dalje najpopularniji i mlađima je teško da dostignu taj nivo popularnosti, zbog čega mislite da je tako?

Pa ne bih se složio u potpunosti s vašom tezom. Mislim da ono što je bilo dobro u prošlosti treba poštovati i cijeniti, a ono što je dobro, bilo staro ili novo, pronaći će svoj put.

Na pjesmi "Daleko u proljeće" sarađivali ste sa Remi, pa ranije recimo sa Ivanom Kindl, što mislite o novim generacijama muzičara, ko vam je najviše po ukusu?

Mi smo uvijek rado surađivali s muzičarima izvan benda (Josipa Lisac, Vanna, Massimo, Dino Dvornik, Igor Geržina, Saša Nestorović...). A sad s nama nastupaju mladi glazbenici koji imaju svoj bend "Vindon Havin" (Petra Oreč, Ivan Čačić, Dražen Šolc).

Radite li na novom izdanju, što mogu ljudi da očekuju od nove Boe u zvučnom i tematskom smislu?

Kako je album "Dok glazba traje" objavljen prošle godine, uglavnom smo koncertrirani na koncerte.

Svojevremeno vaš prvi album proglašen za "šund" zbog provokativnih tekstova. Da li ste ikada imali problema u smislu cenzure ili da se nekome nije svidjelo to o čemu pjevate?

Naš prvi album se zahvaljujući Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku, koji su bili u komisiji, provukao i izbjegao etiketu šunda. Razlozi zbog kojih su nam htjeli prilijepiti tu etiketu danas bi nam služili na čast. Tekstovi za pjesme "Milion", "Sela gore" su proglašeni provokacijom u to vrijeme, a danas s odmakom vidimo da se radi o ozbiljnim umjetničkim djelima.

Početkom 90-ih ste svirali kao predgrupa Dejvidu Bouviju. Da li ste bili u prilici da ga upoznate? Što mislite o njegovoj smrti i uopšte o tome koliko je prošla godina uzela rok zvijezda?

Mi smo veliki štovatelji njegovog rada i nastup pred prepunim stadionom u Maksimiru kao predgrupa ostao nam je u lijepom sjećanju. Davida Bowieja smo pozdravili u prolazu kad je izlazio na binu, a od njegovih tehničara smo saznali da je slušao našu tonsku probu i da im je dao nalog da nam budu na usluzi ako nas bilo što interesura ili trebamo pomoć...Ove godine nas je napustilo, pored Bowiea, još nekoliko glazbenika koji su nam bili uzori, pogotovo Keith Emerson, Greg Lake, Prince, Georg Michael.

Kakvi su vam dalji planovi za ovu godinu? Postoji li mogućnost da vas vidimo u Crnoj Gori, je li bilo poziva, kontakata?

Planovi su što više koncerata jer smatram da bend nikad nije bio bolji i nadam se da ćemo imati prilike ponovo nastupiti i u Crnoj Gori.

Bonus video: