Univerzitet čuva djela Brusa Springstina

Univerzitet se nalazi 25 kilometara od Friholda, rodnog grada autora pjesme “Born in the USA”, koja je dala naziv njegovog klasičnog albumua “Born to Run”, a takođe je blizu Asberi Parka, priobalnog grada gdje je Springstin počeo svoju karijeru
0 komentar(a)
Brus Springstin, Foto: Reuters
Brus Springstin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2017. 11:35h

Američki univerzitet Monmut u američkoj saveznoj državi Nju Džersi osniva arhiv sa zbirkom pisanih djela, predmeta i fotografija pjevača Brusa Springstina, koji je odrastao u obližnjem radničkom gradu Friholdu.

Arhiv Brusa Springstina i Centar za američku muziku čuvaće i promovisati nasljeđe Springstina i drugih kultnih muzičara kao što su Frenk Sinatra i Vudi Gatri.

Univerzitet se nalazi 25 kilometara od Friholda, rodnog grada autora pjesme “Born in the USA”, koja je dala naziv njegovog klasičnog albumua “Born to Run”, a takođe je blizu Asberi Parka, priobalnog grada gdje je Springstin počeo svoju karijeru.

Mjesto izabrano za arhiv “brilijantno obuhvata suštinu Springstinove muzike”, rekao je Pol Braun, predsjednik univerziteta Monmut, koji već ima veliki muzički program povezan sa Gremi muzejom u Los Anđelesu.

Springstin (67), sve više se interesuje za svoje nasljeđe. Prošle godine objavio je autobiografiju pod naslovom “Born to Run” koju je pohvalila kritika. U knjizi on opisuje svoje skromno porijeklo i borbu protiv depresije.

Springstin je u predstavljanju svojih djela govorio o značaju političkog aktivizma u muzici.

“Vjerujem da je muzika važna za aktivizam u smislu da ona pobudi strast, pobudi interes, zntiželju, pokreće te da preispitujesopstvena uvjerenja, direktno udara na tvoje emocije. Ona te pokreće iznutra”, rekao je Springstin, prenosi vebsajt američke države Nju Džersi, NJ.com.

Bonus video: