Todorski: Stand up scena na Balkanu postaje stabilnija

Kada imam šou van Makedonije, teme koje izaberem za nastup su univerzalnije

1672 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Petar Teševski
Foto: Petar Teševski

Makedonska stvar koju morate probati, a da nije ajvar - ovako crnogorskoj publici najavljuje sebe Nikola Todoroski, koji će u okviru Opuč festivala, nastupiti u Velikoj sali KIC- a “Budo Tomović” 30. oktobra.

Kako kaže u razgovoru za “Vijesti”, makedonskom stand up komičaru je ovo drugi nastup u okviru manifestacije “Opuč”, pa se prisjetio utisaka, ali i nagovijestio kakav materijal donosi ovoga puta u Podgoricu.

”Ovo mi je drugi put da učestvujem na ovom prelijepom festivalu i zahvalan sam Andriji Dabanoviću što me je opet pozvao. Prošlog puta, iako je bila kovid kriza, festival se održavo, ali su bile naložene posebne mjere i restrikcije, poput broja publike, no i pored toga atmosfera je bila izvrsna”, prisjetio se sagovornik “Vijesti”.

”Ovoga puta, nadam se, napravićemo još bolji šou”, dodaje entuzijastično ovaj Makedonac i ne krije da je, između ostalog, i to znak da se situacija na stand up sceni poboljšava.

”Polako, stand up scena na Balkanu postaje stabilnija i mi kao kolege sve više i više sarađujemo međusobno. Andrija, koji je osnivač i organizator ovog festivala je čuo za mene od kolega koje su me preporučile, i pozvao me da učestvujem, na čemu sam mu veoma zahvalan”, istakao je on.

Osim dobrog humora, publika od Todoroskog može očekivati i još ponešto.

”Svakako greške u padežima i 20 minuta intenzivne komedije”, obećava uz osmijeh on.

”Ja sam ranije imao već nekoliko turneja po Balkanu, tako da se nadam da će i crnogorska publika uživati u ukusu mojih fora”, dodaje stand up komičar, koji će, priznaje, prilagoditi repertoar Podgoričanima, te će se razlikovati od onog koji predstavlja u Makedoniji.

”Svakako se materijal mora malo prilagođavati. Ali u suštini, kada imam šou van Makedonije, teme koje izaberem za nastup su univerzalnije. Ipak, uvijek pričam iz svog specifičnog iskustva i ugla”, pojasnio je on.

Na pitanje da li mu, kada nastupa u regionu, makedonski jezik otežava rad na sceni ili možda daje posebnu čar njegovim šalama, kaže da je ipak bolje da se on prilagodi i prevede ih na jezik države u kojoj zabavlja publiku.

”Iskustvo mi govori da ako nastupam na makedonskom jeziku, a van Makedonije i za publiku koja ne govori taj jezik, fore zvuče previše alternativno i publika dobija utisak da sam mazohističan”, smatra Todoroski.

”Zato je lakše da se ja adaptiram sa jezičnom barijerom, nego nekoliko stotina ljudi u publici. To je za mene izazov, da pokušam da šou bude jednako dobar kada pričam srpsko-hrvatski, bugarski ili engleski, kao kada pričam na makedonskom”, pojasnio je stand up komičar.

Todoroskom scena i nastup pred velikom publikom nije stran, s obzirom na to da je uporedo i glumac.

”U pozorištu radim kao glumac već dvadeset godina, a deset se bavim stand up komedijom. Moj prvi nastup kao komičar je bio nevjerovatno iskustvo. Počeo sam odmah sa 45 minuta dugim materijalom”, prisjetio se on.

”Oni koji se bave ovom profesijom znaće da je to bio pravi ‘kamikaza izazov’, ali na kraju je stvarno bio nevjerovatno dobar osjećaj”, ispričao je Todoroski.

Pored njega, 30. oktobra će nastupiti i Aleksandar Perišić i Srđan Olman iz Srbije, Admir Baltić iz Slovenije i Andrija Dabanović koji će biti i u ulozi voditelja i domaćina.

Dan kasnije, na sceni će se naći Marko Dejanović iz Bosne i Hercegovine, Nikola Silić iz Srbije i Goran Vinčić, Saša Turković i Vlatko Štampar iz Hrvatske.

Prvog dana Opuč festivala kao i prethodne dvije godine, zainteresovani će moći da učestvuju u stand up radionici koja će se održati u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od deset sati. Učešće na radionicama koje će voditi Dabanović je besplatno, ali se svi zainteresovani moraju prijaviti ranije na e mail adresu info@opučfest.me.

Karte se mogu kupiti u Restobaru Štrudli, a moguće je ostvariti 50% popusta na svaku kupljenu ulaznicu putem MojNovčanik aplikacije.

Bonus video: