Oni imaju IQ iznad prosjeka

Samo pet odsto populacije ima IQ iznad 125

10124 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Mnogi dijele mišljenje kako slavne ličnosti nijesu primjer inteligencije. Ipak, ima izuzetaka.

Prosječni rezultati kada je riječ o koeficijentu inteligencije, kod dvije trećine onih koji su ga radili, pokazuju brojke od 85 do 115, dok samo pet odsto populacije ima IQ iznad 125. Ovo su slavne osobe koje su u toj manjini:

Ešton Kučer

Ešton Kučer
Ešton Kučerfoto: Shuterstock

Zvijezda serije "Lude 70-te" ima koeficijent inteligencije 160. Pohađao je Univerzitet u Ajovi, gdje je imao namjeru da dobije diplomu iz biohemijskog inžinjerstva. Ipak, kasnije je odustao kako bi postao model. Njegov prvobitni pravac u karijeri bio je otkrivanje lijeka za srčane probleme svoga brata blizanca Majkla.

Lisa Kudrou

Lisa Kudrou
Lisa Kudroufoto: Shutterstock

Zvijezda serije "Prijatelji" svojom nas je luckastom ulogom poprilično "zavarala". Sudeći prema rezultatu njenog IQ testa, koji iznosi 154, ova je glumica izuzetno inteligentna. Diplomirala je na Univerzitetu Vassar. Radeći na tome da postane glumica, uporedo je radila i sa svojim ocem te zaradila priznanja za istraživanja na njegovoj studiji koja se odnosi na vjerovatnoću ljevorukih osoba da razviju klaster glavobolje.

Kventin Tarantino

Kventin Tarantino
Kventin Tarantinofoto: Shutterstock

Iako je kao mlad napustio srednju školu, to uopšte ne definiše ovu zvijezdu. Priča se da njegov koeficijent inteligencije iznosi 160, što je isti IQ kao kod Alberta Ajnštajna.

Šeron Stoun

Šeron Stoun
Šeron Stounfoto: Shutterstock

Ako se ljudi vode onim da "što je neko ljepši, to je manje pametan", onda je izgled ove ljepotice mnoge zavarao. Tvrde da njen IQ iznosi 154.

Natali Portman

Natali Portman
Natali Portmanfoto: Shutterstock

Glumica čiji IQ iznosi 140 posvetila se obrazovanju, preskočivši čak i premijeru svog filma "Star Wars Episode I: The Phantom Menace" kako bi završila srednju školu. Diplomirala je psihologiju na Harvardu, gdje je bila i asistentkinja, a kasnije je pohađala postidplomske studije na Univerzitetu u Jerusalimu. Njeno ime dva puta je objavljivano u naučnim časopisima, a tečno govori više od pet svjetskih jezika.

Majim Bjalik

Mayim Bjalik
Mayim Bjalikfoto: Shutterstock

Mnogi su je zapamtili kao neurobiološkinju u seriji "The Big Bang Theory", no ova glumica u stvarnom životu ima doktorat iz neurologije sa Univerziteta u Kaliforniji. Iako je primljena na prestižne Harvad i Jejl, odabrala je da pohađa univerzitet koji joj je blizu kuće. Nakon što je diplomirala prešla je na doktorat, a njen rad zasnivao se na istraživanju hipotalamusa kod pacijenta sa PWS sindomom. Njen IQ je u rasponu između 150 i 163.

Džejms Vuds

Džejms Vuds
Džejms Vudsfoto: Shutterstock

Američki glumac i producent ima najviši prijavljeni IQ s ove liste, a navodi se da iznosi između 180 i 184. Iako je isprva planirao karijere očnog hirurga, pohađao je menadžment informacionih tehnologija. Ipak, kako bi postao glumac, napustio je MIT nedugo prije diplomiranja, kako bi ostvario svoju karijeru.

Stiv Martin

Stiv Martin
Stiv Martinfoto: Printscreen YouTube

Prije nego što je postao legendarni komičar kojeg svi volimo, Stiv je studirao filozofiju. Iako je bio motivisan da postane profesor, njegova budućnost otišla je u drugom smjeru nakon što je na Univerzitetu u Kaliforniji odabrao pozorišni smjer. Njegov IQ iznosi 142.

Šakira

Šakira
Šakirafoto: Shutterstock

Jedna od najuspješnijih pjevačica, poznata po svom trbušnom plesu, tečno govori engleski, španski i portugalski, a poznaje i francuski, italijanski, katalonski i arapski jezik. Godine 2007. pohađala je kurs istorije zapadne civilizacije na UCLA, a njen IQ navodno iznosi 140.

Madona

Madona
Madonafoto: Shutterstock

I Madonin koeficijent inteligencije je 140. Dok je pohađala West Middle School, Madona je bila prepoznatljiva, ne samo po svom čudnom ponašanju, nego i neobično visokom prosjeku ocjena.

Arnold Švarceneger

Arnold Švarceneger
Arnold Švarcenegerfoto: Shutterstock

Koeficijent inteligencije omiljenog Terminatora iznosi između 132 i 135. U Ameriku je došao bez prebijene pare i uspio da sagradi cijelu imperiju. Diplomirao je fitness marketing i poslovnu administraciju na Univerzitetu Wisconsin-Superior.

Nikol Kidman

Nikol Kidman
Nikol Kidmanfoto: Shutterstock

Iako je nedavno priznala kako nije završila posljednji razred srednje škole, IQ Nikol Kidman iznosi 132. Uz oca psihologa i biologa, glumica je studirala na koledžu Victoran College of the Arts, a zatim obrazovanje nastavila na Phillip Street Theatreu u Sidneyu. Pohađala je i Pozorište za mlade u Australiji.

Džodi Foster

Džodi Foster
Džodi Fosterfoto: Shutterstock

Glumica vrijedi kao prirodno nadarena, a javnosti je poznato da je počela da čita već sa tri godine. Njen IQ iznosi 132, što nije nimalo iznenađujuće. Tečno govori francuski i engleski, dok razumije i italijanski, španski i njemački. Diplomirala je književnost na Univertitetu Jejl, a tamo je dobila i titulu počasnog doktora likovnih umjetnosti 1997. godine.

Bonus video: