Modni spektakl uz kreacije Balestre, Kardena, Matijević i Jarić

Drugi dan festivala, kako je najavila Mandić, biće rezervisan za jednog od najznačajnijih kreatora 20. vijeka - Pjer Kardena i kolekciju “Tribute to Pierre Cardin”

2481 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Šekularac
Foto: Boris Šekularac

Modnom revijom crnogorske dizajnerke Sanje Matijević biće otvoren četvrti Internacionalni modni festival IFF Porto Montenegro 22. jula u Porto Montenegru, potvrdila je na konferenciji za novinare direktorka modne agencije Fabrika Vesna Mandić.

Kako je kazala, nakon što manekenke prošetaju Pinama i samim tim i ostalim Tivćanima i gostima dočaraju dio onoga što će biti tokom dva dana prikazano na sceni Synchro, priliku da predstave nove kolekcije imaće i brend “Jarić” iza kojeg stoji kreatorka Tamara Jarić koja, iako rođena u Beogradu, danas se uspješno bavi modom u Americi, dok se njeni modeli proizvode u Italiji.

”Prošle godine smo čitavu manifestaciju posvetili održivoj modi. Međutim, kada bismo program bazirali samo na njoj, bili bismo poprilično ograničeni. Zato smo odlučili da svake godine imamo po jednog predstavnika održive mode, a to će ovoga puta biti Tamara Jarić. Ona zaista pravi fantastične komade, a za IFF napraviće samo deset modela. Svaki njen komad je ručni rad i zahtijeva minimum mjesec dana izrade. Sigurna sam da će i Sanja i Tamara biti primijećene i hvaljene kao i internacionalni kreatori”, nada se Mandić.

Iste večeri premijerno će svoju novu kolekciju predstaviti brend “Balestra” iza kojeg stoje kćerke i unuka poznatog italijanskog kreatora Renata Balestre.

”Ova luksuzna pret-a-porter kolekcija za ‘nove generacije’ s održivim pristupom poslovanja je imala prezentaciju i press konferenciju u toku Fashion weeka u Milanu. Međutim, u okviru IFF-a će biti premijerno izvedena prva modna revija ovog već uspješnog, novog modnog brenda. Srećna sam što ćemo i mi biti dio istorije nastanka novog brenda Balestra”, pohvalila se Mandić.

Dan kasnije, kako je najavila Mandić, biće rezervisan za jednog od najznačajnijih kreatora 20. vijeka - Pjer Kardena i kolekciju “Tribute to Pierre Cardin”. Upravo ovim događajem i Crna Gora će se pridružiti obilježavanju 100 godina od rođenja ovog modnog maga.

”Ovaj modni spektakl je održan 29. januara ove godine, na godišnjicu smrti najvećeg svjetskog kreatora, Pjer Kardena, u okviru Nedjelje visoke mode u Parizu. To je bio glavni događaj te manifestacije. Njegovu kompaniju sada vodi njegov nećak koji je sve naslijedio Rodrigo Karden, a ta kolekcija, koja je predstavljena krajem januara, bila je njihova zamisao kako bi izgledalo kad bi Pjer Karden 3022. godine kreirao kolekciju. Ta kolekcija je spektakularna jer je i Pjer Karden bio jedinstven. Sve te inovacije u njegovom dizajnu, materijalima, prvi je uveo pop-art haljine, futurističke haljine sa žicama, on je najveći kreator u istoriji svjetske mode”, ispričala je Mandić, te dodala da nakon što bude u Kardenovoj rodnoj Veneciji, 2. jula predstavljena nova kolekcija, ista stiže 20 dana kasnije i u Tivat na IFF.

Pored nove kolekcije, donijeće one najinteresantnije komade iz prethodnih kolekcija, pa sam sigurna da će to biti modni spektakl”, pohvalila se Mandić.

Zadovoljstvo što će i ovoga puta biti domaćini jednog ovakvog događaja nijesu krili ni PR Proto Montenegra Danilo Kalezić i PR & Marketing Manager hotela “Regent Porto Montenegro” Elena Ljiljanić, dok je Matijević, koja će otvoriti ovu modnu manifestaciju, ispričala da će pomenutom kolekcijom obilježiti 15 godina rada.

”Prošlo je deceniju i po od moje prve kolekcije koja se, takođe, desila na jednom internacionalnom festivalu. Kolekcija koja će biti predstavljena na IFF-u imaće 15 unikatnih modela, nešto drugačije nego što sam radila do sada, a inspiracija za istu mi je žena”, istakla je Matijević, te dodala da se kroz novu kolekciju prožima kulturno nasljeđe Boke Kotorske i Crne Gore.

Bonus video: