Spoj glamura i održive mode

Dizajneri Anja Radulović, Jelena Jerkić, Aleksandra Džaković i Zvonko Marković predstavili svoje kolekcije u sklopu 26. Fashion Connectiona

3235 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić
Foto: Đorđe Cmiljanić

U neobičnom prostoru hotela Hilton - “Vodeno ogledalo” održano je preksinoć 26. izdanje manifestacije GP Contour Fashion Connection. Tom prilikom svoje radove predstavili su slikarka i dizajnerka Anja Radulović, zatim modna dizajnerka Jovana Jerkić, arhitektica po struci Aleksandra Džaković (AKKA Costumes) i čuveni srpski modni kreator Zvonko Marković.

Uzbudljivom revijom na kojoj je predstavila kolekciju za period proljeće-ljeto 2023. godine Anja Radulović je otvorila manifestaciju. Njena kolekcija nosi naziv “Vesna”, a inspiraciju za naziv svoje kolekcije Anja je našla u slovenskoj mitologiji.

Kolekcija Anje Radulović
Kolekcija Anje Radulovićfoto: Đorđe Cmiljanić

”Majka je moja velika podrška, te se nekako poklopilo sa tim da dok sam pretraživala po slovenskoj mitologiji, ime Vesna se pojavilo kao ime boginje proljeća, promjene vremena ka boljem. Vesna je ujedno boginja dobrog raspoloženja, buđenje prirode. Na ruskom jeziku Vesna i znači proljeće, što i mi u našem jeziku koristimo kada kažemo ‘vjesnik proljeća’. Tako mi se sve podudarilo da dobijem jednu zaokruženu priču”, ispričala je Vijestima Radulović.

Ona je u svojoj kolekciji koristila dominantno roze, žutu, zelenu, lavanda boje. Pored proljećnih i ljetnjih pastelnih boja, umjetnica je iskoristila crnu, bordo, pa čak i metalika boje.

fashion connection
foto: Đorđe Cmiljanić

”Za neke od svojih modela se inspirišem i kroz crtanje, jer sam po struci magistar slikarstva, te svaka kolekcija ima nešto umjetničko. Pošto volim metalika efekte i na slikama i u crtežima, bila sam inspirisana mogućnošću da na materijale prenesem to. Uspjela sam da nađem u ponudi materijale sa metalik premazima koji su me inspirisali da napravim jakne”, ispričala je ona, dodajući da se trudi da svaka njena kolekcija ima nešto umjetničko.

Radulović je otkrila da je ova kolekcija najvjerovatnije iznenađenje za njenu publiku, jer je prošla sadržala više umjetničke slikarske elemente, te bi njene odjevne komade nosila ili ona ili neko sličan njoj. Ovog puta odlučila je da poveća svoju ciljnu publiku, te da proširi svoju umjetničku kolekciju novim detaljima.

Kolekcija Jovane JErković
Kolekcija Jovane JErkovićfoto: Đorđe Cmiljanić

Nakon ženstvenih i elegantnih proljećnih odjevnih komada Radulović, publici je kroz najnoviju kolekciju “Baronica ljubavi” svoje viđenje mode prezentovala modna dizajnerka Jovana Jerkić. Ovo je bilo njeno prvo predstavljanje crnogorskoj publici.

Dominirale su boje baroknog doba, kao što su zlatna, bronzana, bijela, srebrna. Za razliku od Anjinih dugih i lepršavih haljina, Jovana je odlučila da pokaže da ženstvenost može biti predstavljena i pomoću sakoa i pantalona koji definitivno dodaju mističnost i eleganciju ženi koja ih nosi.

Nakon Pariza, novu kolekciju “Convergence” Aleksandre Džaković imali su priliku da vide i modni sladokusci u glavnom gradu Crne Gore.

Iz kolekcije brenda Akka
Iz kolekcije brenda Akkafoto: Đorđe Cmiljanić

”Kolekcija se zove konvergencija. S obzirom na odabir materijala i na boje - crna i bijela, cilj je bio da se dvije suprotnosti spoje. Konvergenicja znači spajanje u jednu tačku. U ovom smislu nije spajanje crnog i bijelog u smislu neutralisanja, već integracija, da ono što je kod nas izrazito suprotno, a mi jesmo mentalitet izričitih suprotnosti, da se integriše. U tome je neka skrivena poruka”, istakla je nakon revije Džaković.

Još jedan cilj Aleksandre jeste održiva moda, te je čitava njena kolekcija je napravljena od jednog materijala - vunenog filca i 3D štampanih biorazgradivih dugmadi. Ističe, da je sa donošenjem novih regulativa, održivost jedan od rastućih trendova i kod nas na Balkanu, te se nada da će ta tendencija teženju održivosti u svemu skoro postati standard i svakodnevica.

Kolekcija Zvonka Markovića
Kolekcija Zvonka Markovićafoto: Đorđe Cmiljanić

Proljećno izdanje Fashion Connectioa spektakularnom revijom zatvorio je poznati srpski dizajner Zvonko Marković.

fashion connection
foto: Đorđe Cmiljanić

Bonus video: