Marina Abramović dobila nagradu i tražila tišinu: Riječi se tumače loše

Iako se nagrade časopisa zovu Muškarci godine, GQ ih već odavno dodjeljuje i ženama. Abramovićeva je priznanje primila radosno: "Ja sam muškarac godine"

5365 pregleda 8 komentar(a)
Abramović, Foto: :Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia
Abramović, Foto: :Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Njemačko izdanje časopisa za muškarce GQ dodijelilo je Marini Abramović nagradu Umjetnička ikona (Art Icon) - na svojoj 25. gala svečanosti Muškarci godine (Men of the Year). Legendarna umjetnica performansa je potom sve na skupu u Berlinu zamolila za tišinu.

Zatražila je od publike, koja je sjedjela za dugačkim stolovima na svečanoj večeri, da ćuti, sa poštovanjem. Svako je trebalo samo da dodirne rame osobe kraj sebe i nijemo razmišlja o ljubavi prema bližnjima i planeti. Publika je poslušala.

Marina Abramović je, primivši nagradu u četvrtak kasno uveče, na svoj 77. rođendan, održala govor u kome je ukazala na nesreću i ratove u svijetu. Sve što se o tome govori, objasnila je, posebno o Izraelu i ratu u Gazi, brzo se može pogrešno protumačiti.

Iako se nagrade časopisa zovu Muškarci godine, GQ ih već odavno dodjeljuje i ženama. Abramovićeva je priznanje primila radosno: "Ja sam muškarac godine."

GQ je još nagradio njemačkog glumca Luisa Hofmana, aktivistu pokreta protiv rasizma u SAD i fudbalskog kvoterbeka Kolina Kepernika, francuskog modnog dizajnera Ludovika de Sen Sernena i američku pjevačicu Eriku Badu.

Bonus video: