OTVORENO PISMO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Bjork protiv seksističkih kritika sa kojima se suočava

Umjetnica je nastupila kao di džejka na Festivalu Day for Night u Hjustonu i tamo je naišla na kritiku novinara koji su dovodili u pitanje njen izbor da stoji za miks pultom umjesto da pjeva
1 komentar(a)
Bjork, Foto: Loft965.com
Bjork, Foto: Loft965.com
Ažurirano: 07.02.2019. 15:01h

Čuvena islandska muzičarka Bjork (51) objavila je na društvenim mrežama otvoreno pismo medijima o seksističkim kritikama sa kojima se suočava.

"Kao što znate, tokom većeg dijela karijere nisam kukala o seksizmu, već sam ga trpjela. Ali osećam u vazduhu ogromnu pozitivnu energiju, pa sam htjela na nešto da skrenem pažnju", piše Bjork.

Umjetnica je nastupila kao di džejka na Festivalu Day for Night u Hjustonu i tamo je naišla na kritiku novinara koji su dovodili u pitanje njen izbor da stoji za miks pultom umjesto da pjeva.

Novinari su poštedjeli tih pitanja njene muške kolege, poput Aphex Twina, koji su imali slične “tezge”, napominje Bjork.

"To je seksizam i neću dozvoliti da se on provuče na kraju ove nemirne godine i usred revolucionarne energije u kojoj se nalazimo, jer svi zaslužujemo maksimalne promjene”, navela je ona.

Bjork dodaje da je ženama dozvoljeno da pjevaju o muškarcima, ali ako pomenu “atome, galaksije, aktivizam...” nailaze na kritiku.

“Novinari smatraju da nešto, jednostavno, nedostaje... kao da je naš jedini jezik emocija", navodi Bjork.

Ona je ilustrovala primjerom svoja tri albuma "Volta", "Biophilia" i "Vulnicura", ističući da su mediji privatili jedino posljednji koji je o raskidu.