Podgorica: Dan njemačkih društvenih igara u subotu

Na turniru će se pored nezaobilaznog "Catana" igrati i pirtaska igra sa kartama "Port Royal", kartaška trka kamila "Camel Up" i "Carrcassone", igra naseljavanja slična "Catanu"
120 pregleda 1 komentar(a)
Brljok, Foto: Brljok
Brljok, Foto: Brljok
Ažurirano: 22.09.2016. 15:03h

Nakon prošlogodišnjeg debija, NVO "Brljok" će u subotu veče organizovati drugi Dan njemačkih društvenih igara u svojim prostorijama u Podgorici. Kao i prošle godine, kada je ova manifestacija održana u knjižari "Karver" po prvi put, posjetioce očekuje promocija njemačkih, ali i drugih društvenih igara, kao i turnir u društvene igre čije pobjednike očekuju i nagrade.

Iz NVO "Brljok", koja je zaslužna za veliki porast popularnosti društvenih igara u glavnom gradu Crne Gore u posljednjih godinu dana, obećavaju još bolji provod u odnosu na lani.

"Prošle godine je bila prva manifestacija, ali može se reći i nulta, sa njom smo opipavali puls, a sada imamo više iskustva i nadamo se da će ovo postati tradicionalan događaj, sve bolji iz godine u godinu", rekla je Mirela Hodžić ispred ove organizacije, na konferenciji za medije održanoj u prostorijama "Brljoka".

Njen kolega Filip Poleksić objasnio je zašto su se baš odlučili za njemačke društvene igre.

"Zato što po nama najbolje predstavljaju evropski žanr, pravi su primjer kako mogu da funkcionišu i treba da izgledaju kompleksnije društvene igre. Pored toga, imamo i odličnu saradnju sa njemačkom ambasadom", kazao je on.

Poleksić je i otkrio po čemu će ovogodišnja biti drugačija u odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, kada je bio organizovan turnir u "Catanu", kao i prezentacije, debate i emitovani dokumentarni filmovi o društvenim igrama.

"Ove godine ćemo imati malo kompleksniji turnir. Prošle godine je bio turnir u samo jednoj igri, a ove ćemo igrati četiri paralelno. Pobjednika će na kraju odlučiti zbir svih bodova koje je učesnik sakupio nakon igranja sve četiri igre", objasnio je Poleksić i istakao da najbolje očekuju nagrade - poznate njemačke društvene igre "Orleans", "Agricola", "Isle of Sky" i "Castle of Burgundy".

Na turniru će se pored nezaobilaznog "Catana", koji je sada već dobro poznat crnogorskim igračima, igrati i pirtaska igra sa kartama "Port Royal", kartaška trka kamila "Camel Up" i "Carrcassone", igra naseljavanja slična "Catanu".

Program će 24. septembra u prostorijama "Brljoka" na bulevaru Ivana Crnojevića krenuti od 13 časova i trajati do ponoći.

"Dobrodošli su svi, i oni koji nikad nisu igrali te igre, jer ih to ne sprječava da učestvuju. Poželjno je samo da dođu što ranije da bi ih upoznali sa pravilima", poručila je Hodžić.

Ona je izrazila nadu da će na narednom izdanju Dana njemačkih društvenih igara biti ostvarena i saradnja sa kolegama iz regiona.

"U kontaktu smo i oni su i više nego zainteresovani", uvjerava Hodžić.Velike ambicije

Za razliku od prošle godine, "Brljok" sada ima svoje prostorije, gdje se okupljaju ne samo ljubitelji društvenih igara, već i oni koji vole maketarstvo, epsku i načnu fantastiku, stripove... Ova organizacija konstantno raste, a pored razvijanja svog prostora koji su konačno obezbjedili, ima velike ambicije vezane za naredni period.

"Želja nam je da u doglednom dobu napravimo veliku konvenciju društvenih igara koja bi objedinila ne samo fanove društvenih igara, već i naučne i druge fantastike, anime... To bi bilo regionalno okupljanje, jer želimo da dovedemo ljude sa strane i napravimo veliki događaj. To nam je glavni cilj i nadamo se da će se desiti u narednih godinu dana, polako prikupljamo sredstva", istakao je Poleksić.

Kada je u pitanju saradnja sa sličnim grupacijama iz regiona, on je kazao da ona postoji sa nekoliko organizacija iz Hrvatske i Srbije, ostvaruju se kontakti i sa ostalima.

"Polako počinjemo da se umrežavamo i želja nam je da napravimo zajednički portal na kojem će biti sve zanimljivosti iz svijeta društvenih igara. To će se sigurno desiti, ali ne znamo još tačno kada", kazao je Poleksić.

Bonus video: