Ukraden ili napušten: Čiji je Điđi?

U Crnoj Gori je 2007. godine donijet Zakon o identifikaciji i registraciji životinja, ali registracija kućnih ljubimaca, poput pasa, nije još obavezujuća
76 pregleda 15 komentar(a)
Điđi, napušteni pas, Foto: Privatna arhiva
Điđi, napušteni pas, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.08.2016. 17:44h

U podgoričkom naselju Zabjelo, u Jerevanskoj ulici, danas je u prijepodnevnim satima ostavljen pas. Djevojka koja ga je ostavila, dovezla se do Jerevanske autom, otvorila gepek, te nakon što je pas iskočio iz gepeka, ona se vratila u vozilo i otišla.

O svemu je na Facebooku objavio novinar Duško Vuković, koji je događaj posmatrao sa balkona.

„Zaustavljaju se kola kod kontejnera u Jerevanskoj. Izlazi djevojka, otvara gepek iz koga iskače psić (Ne razumijem se u pasmine). Djevojka se vraća u auto i odlaze. Psić ostaje. Mota se po parkingu, njuška. Nijesmo u prilici da brinemo o njemu. Zovemo Ruka-šapi. Ne mogu da ga zbrinu”, naveo je on.

Iako nije dobio pomoć od društva za zaštitu životinja Ruka-šapi, Vuković je uspio da zahvaljujući pomoći prijatelja dođe do druge organizacije, NVO Spas, čiji članovi brat i sestra Terzić su preuzeli brigu o Điđi, kako su napuštenom psu privremeno dali ime.

Iz NVO Spas navode da je pas veoma njegovan, da se ne snalazi na ulici, te da se vidi da je držan u stanu. Iz te organizacije ne isključuju mogućnost da je pas ukraden.

Ukoliko se vlasnik psa ne javi narednih dana, NVO apeluje na ljubitelje životinja da udome Điđija. Za sve informacije oko eventualnog udomljenja, možete kontaktirati NVO sPas

U Crnoj Gori je 2007. godine donijet Zakon o identifikaciji i registraciji životinja, ali registracija kućnih ljubimaca, poput pasa, nije još obavezujuća.

U međuvremenu nije uspostavljena ni jedinstvena baza podataka vlasnika i pasa, koja bi, u slučaju gubitka, krađe, ili napuštanja ljubimca, olakšala potragu za vlasnikom.

Psi, kao i mačke, prema Zakonu o identifikaciji i registraciji životinja, spadaju u kategoriju “druge životinje”.

“Zakonom o veterinarstvu i propisima koji uređuju identifikaciju i registraciju životinja propisano je da identifikaciju i registraciju pasa vrše veterinarske ambulante, specijalističke veterinarske ambulante i veterinarska služba i podatke o identifikaciji i registraciji dostavljaju Veterinarskoj upravi, radi upisa u Centralni registar pasa koji uspostavlja i vodi Uprava”, kazali su u avgustu, 2013. iz Veterinarske uprave.

Tada su kazali i da je projektom IPA 2011 “Jačanje veterinarske službe”, pored ostalih aktivnosti, “predviđeno proširenje postojeće baze podataka vezano za identifikaciju i registraciju pasa”.

Realizacija projekta je počela 3. marta, 2014. i trebalo je da traje 18 mjeseci.

“Identifikacija životinja –pasa i mačaka je neophodna i mora se sprovesti što prije i na nivou države. Samo tako bi odgovarajuće državne službe mogle preduzeti i sprovesti odgovarajuće mjere prema neodgovornim vlasnicima i drugim osobama koje su dovele do ovakvog stanja, a tako bi se izbjegla i prepucavanja između državnih službi i institucija oko nadležnosti za preduzimanje odgovarajućih mjera”, rekao je ranije za Cemovsko.me veterinar Predrag Stojović.

Čipovi za pse sada u podgoričkim ambulantama koštaju između 20 i 25 eura.

Stojović smatra da bi identifikacija kućnih ljubimaca, pa i konja, jer ih nema mnogo, za vlasnike trebalo da, tokom prve dvije, tri godine, bude po simboličnoj cijeni ili potpomognuta od države.

“Nakon završene identifikacije, vlasnici bi plaćali ekonomsku cijenu. Na ovaj način je urađena identifikacija goveda, ovaca i koza, identifikacija svinja, pa ne vidim razlog da se na sličan način ne odradi i identifikacija kućnih ljubimaca i konja”, smatra Stojović.

Bonus video: