Uroš Ognjenović: Želim da budem u top 3 na svijetu

"Počeo sam da vježbam nakon što sam vidio momka iz Srbije, Nikolu Miloševića koji je učestvovao u emisiji 'Ja imam talenat'"
2 komentar(a)
fru, Foto: Privatna arhiva
fru, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.05.2016. 14:53h

Fristajl fudbal - umjetnost izvođenja trikova sa fudbalskom lopotom uz pomoć svih djelova tijela, sve je popularniji sport širom svijeta. U Crnoj Gori tek su stidljivo počeli da se pojavljuju oni koji se bave ovom disciplinom, a jedan od njih je mladi Uroš Ognjenović iz Podgorice koji sa loptom želi da ostvari velike snove.

"Bavim se fristajl fudbalom tri godine. Počeo sam da vježbam nakon što sam vidio momka iz Srbije, Nikolu Miloševića koji je učestvovao u emisiji 'Ja imam talenat'", priča Ognjenović za "Vijesti". Mladi Podgoričanin već ima nekoliko snimaka na YouTube servisu, na kanalu pod njegovim imenom, na kojima je pokazao svoje vještine.

"Sam sam se upoznao sa svim trikovima, obično gledam klipove na YouTubeu, a sad pokušavam i sam da smislim neke kombinacije. Jako je bitno puno raditi na istom triku, jer je potrebno dosta vremena da bi se usavršio. Za svaki trik je potrebno nekoliko dana konstantne vježbe da bi se podigao na viši nivo", objašnjava on.

Ognjenović kaže da obično trenira ispred kuće, a da su oni koji su ga gledali uglavnom oduševljeni, jer se prethodno nisu susretali sa ovim sportom. Podgorički fristajler jedan je od pionira u Crnoj Gori, a kaže i da ni u okruženju nije bolje stanje.

"Hrvatska scena je najrazvijenija, a ostale dosta kaskaju za njom. Iz Crne Gore ne znam nikoga ko se bavi ovim, ali u Srbiji postoji skup fristajlera koji se oganizuje svake godine i tamo sam upoznao dvadesetak fristajlera sa kojima sam u kontaktu. U regionu imamo svega par likova koji se bave duže ovim, dok razvijenije zemlje imaju i po par stotina fristajlera", ističe on.

Fristajl fudbal postoji još od početka prošlog vijeka, ali je tek sa pojavom društvenih mreža i servisa poput YouTubea dobio na popularnosti. Ognjenović kaže da nema uzora među zvijezdama ovog sporta, ali da prati njih par čiji mu se rad najviše sviđa. Inače je navijač Mančester Junajteda, a omiljeni fudbaler mu je Kristijano Ronaldo, nekadašnji član tog slavnog kluba.

Koliko je posvećen ovom sportu svjedoče i Ognjenovićeve ambicije - on smatra da nije daleko od najboljih fristajlera sa ex Yu prostora, ali ističe da mu je cilj da bude među najboljima na svijetu. A koliko je daleko od najboljih na planeti vidjeće u avgustu kada planira da učestvuje na Svjetskom prvenstvu koje se održava u češkom gradu Liberecu.

"To je otvoreno prvenstvo, svako može da učestvuje. Tu dolaze fristastajleri iz cijelog svijeta, bude ih sigurno oko 200, 250. Cilj mi je da makar prođem prvu rundu kvalifikacija, da budem u prvoj polovini od 200 fristajlera. A san mi je da jednog dana budem u top tri na svijetu", ambiciozno ističe Ognjenović.

Njegova posvećenost fristajl fudbalu nije uticala da zanemari školovanje. On kaže da je završio Gimnaziju u Podgorici kao odličan đak, a plan mu je da upiše Elektrotehnički fakultet. Naravno, u školi su svi znali za njegovu strast prema fristajl fudbalu i podržali ga.

Bonus video: