Misterija "jezera koja ne presušuju": Ko je izgradio savršeno oblikovane pećine u Kini?

Otkrivene su ukupno 24 pećine čije su površine nerijetko prelazile 1.000 kvadratnih metara i koje su bile duboke i po 30 metara
303 pregleda 1 komentar(a)
Pećine, Kina, Foto: Https://www.instagram.com/vesna.lavric/
Pećine, Kina, Foto: Https://www.instagram.com/vesna.lavric/
Ažurirano: 03.05.2016. 08:55h

Sve donedavno Kinezi su mislili da je jedna od njihovih regija prepuna podzemnih jezera, ali ono što je zaista istina bilo je mnogo interesantnija iako je sa sobom donijelo i pitanja na koja još uvijek nema odgovora.

Milenijumima su se stanovnici Longju regije u kineskoj provinciji Žejiang osjećali blagoslovljeno, jer je prostor koji su naselili bio pun podzemnih jezera koje su nazivali i "jezerima bez dna" s obzirom da nikada nijesu presušila.

Osim što su ih koristili za pitku vodu, lokalno stanovništvo je u njima održavalo ličnu higijenu i lovilo ribu.

Ipak, 1992. godine Vu Anai je posumnjao u priču o jezerima bez dna, pa su on i njegovi susjedi skupili novac i počeli da ispumpavaju vodu.

To je potrajalo 17 dana, a ono što su otkrili potpuno ih je zaprepastilo. Naime, shvatili su da je 'jezero' zapravo potopljeni ulaz u pećinu koju je očigledno iskopao čovjek.

Zaintrigirani pronalaskom, seljaci su ispumpali i ostala jezera i za svako od njih se pokazalo da se radio o nevjerojatno prostranim pećinama koje nijesu nastale prirodno.

Otkrivene su ukupno 24 pećine čije su površine nerijetko prelazile 1.000 kvadratnih metara i koje su bile duboke i po 30 metara.

Sve su bile vrlo pažljivo oblikovane bez vidljivosti grubih zahvata, a zidovi su im bili prošarani pravilnim linijama pod uglom od 60 stepeni. Špilje nikada nijesu povezane, iako neke dijele zidovi od tek pola metra.

Iako je od pronalaska pećina prošla skoro dvije i po decenije, arheolozi i naučnici još uvijek nemaju pojma kako su pećine sagrađene, kao ni koja je bila njihova namjena. Naime, o njima ne postoji ni jedan jedini pisani dokaz, ne postoje tragovi gradnje, a nije otkriveno ni kuda je odvezeno više od milion kubnih metara kamena koji je izvađen iz tla.

Stručnjaci su izračunali da bi samo za grube radove trebalo 1.000 ljudi koji bi radili dan i noć i u tom nevjerovatnom slučaju bi za izgradnju trebalo šest godina . Tu dakle nijesu uračunati svi fini radovi oblikovanja i dekoracije. Ono što je jedino gotovo sigurno je da su špilje sagrađene između 800 i 200 godina prije Hrista.

O njihovoj namjeni postoji nekoliko teorija. Neki su tvrdili da se u njih sklanjala vojska, no taj je scenario je poprilično "klimav" s obzirom da je gradnja pećina sigurno trajala predugo za vojne namjene. Drugi su pak mislili da se radi o grobnicama za careve, no u pećinama nijesu pronađeni ni grobovi, a ni tragovi posmrtnih obreda. Treći su pokušali s pretpostavkom da su to bile careve palate, no s obzirom da pećine nemaju odvojene dvorane, ni ta teorija nije vjerovatna, piše Ancient Origins .

Špilje iz Longjua tako će i dalje ostati potpuna misterija. Da se danas grade, one bi iziskivale najmoderniju tehnologiju i najvještije graditelje. Ostaje pitanje kako su to onda činili drevni narodi s navodno primitivnim alatima?.

Bonus video: