Jeftine šestougaone kuće koje se, u slučajevima katastrofa, mogu podići brzo

Svaka kuća košta od oko 12.000 do 17.000 eura, a mogu se koristiti od 15 do 20 godina. Mogu se podići na različite načine, u kombinaciji sa baštama, dvorištima, trotoarima i parking mjestima
184 pregleda 3 komentar(a)
Architects for Society
Architects for Society
Ažurirano: 16.04.2016. 20:01h

Američka kompanija Architects for Society predstavila je prototip jeftinih šestougaonih nastambi koje se brzo mogu podići u slučajevima katastrofa.

Kućice nazvane Hex House imaju površinu od 40 m2 i izgrađene su od energetsko efikasnih strukturalno izoliranih panela (SIP) koji se lako dopremaju na gradilište i isporučuju kamionima.

Svaka kuća košta od oko 12.000 do 17.000 eura, a mogu se koristiti od 15 do 20 godina. Mogu se podići na različite načine, u kombinaciji sa baštama, dvorištima, trotoarima i parking mjestima.

Svaka stambena jedinica ima dvije spavaće sobe, kuhinju, kupatilo i dnevni boravak, te malu verandu. Mogu se kombinovati tako da čine veće domove.

Architects for Society je firma koju čine arhitekti i dizajneri iz SAD, Španije, Kanade, Jordana i Holandije. Prototipove ovih nastambi nazvali su jednostavnim, funkcionalnim i elegantnim.

Klix.ba

Bonus video: