Pi Džej Harvi: U Vašingtonu žive drogirani zombiji

Vlasnica dvije Merkjuri nagrade, četrdesetšestogodišnja Pi Džej Harvi u posljednje vrijeme sve više se bavi političkim opservacijama u pjesmama
50 pregleda 0 komentar(a)
Pi Džej Harvi
Pi Džej Harvi
Ažurirano: 20.03.2016. 17:36h

Nije prvi put da zbog svoje društvene kritike Pi Džej Harvi stane nekome na žulj. Ovoga puta razbjesnila je građane američkog glavnog grada Vašingtona jer ih je prikazala kao „nadrogirane zombije“.

Pjevačica je u mračnoj pjesmi „The Community of Hope“ opisala jednu vašingtonsku školu kao „rupu“, zdravstvenu instituciju kao „staru zgradu punu ludaka“, a dio grada koji nosi naziv Vard 7 nazvala je „gradom droge“. Apokaliptični prikaz kulminira refrenom u kojem popularna pjevačica poručuje da će se grad pretvoriti u supermarket.

Malo je reći da su predstavnici Vašingtona ljuti na Pi Džej Harvi. Gradonačelnik Vins Grej opisao je pjesmu kao „suludu kompoziciju“.

Rokerku je najžešće kritikovala nevladina non-profit organizacija koja nosi isti naziv kao i pjesma - „Community of Hope“, a koja nudi besplatnu edukaciju, zdravstvenu zaštitu i smještaj najugroženijim stanovnicima Varda 7.

“Otkrili smo da naše komšije koje se bore sa zavisnošću od droga nisu zombiji. Oni se osjećaju, dišu i žive kao ljudi. Oni su majke i očevi fokusirani na to da ostanu čisti, na mjestu gdje mogu ostati zajedno sa svojom djecom. Oni se liječe, štede novac i planiraju da stabilizuju život, možda jednog dana i otkupe svoje domove“,stoji u saopštenju.

Dalje se navodi da se pomenuti domovi nalaze iza Saut Kapitola, ulice koju je Pi Džej nazvala „brzim putem u smrt i destrukciju“.

“Prikazujući siromaštvo kroz ulice i zgrade, a ne ljude koji žive tu, razmislite da li ste možda zgazili na njihov ponos“, poručuju pjevačici u saopštenju.

Pi Džej Harvi je provela veći dio života u Dorsetu i odrasla je na izolovanoj farmi, pa je američki mediji ne smatraju najboljim hroničarem urbane dekadencije. No isto se može reći i za vašingtonsku zvaničnu dokumentaciju koja Var 7 opisuje kao kraj sa zelenim površinama i porodičnim domovima.

Reakcija vašingtonskih zvaničnika pokazuje ipak kakav je status Pi Džej Harvi na umjetničkoj sceni. Očigledne razlike između moćnika i siromašnih i nemoćnih u gradu često su bile teme u pjesmama brojnih poznatih muzičara.

Tako je Džil Skot Heron opisao Vašington kao „loptu punu kontradikcija i masovne ironije koju bi svijet trebaloda vidi“, dok je Leadbelly u pjesmi „Bourgeois Blues“ istakao da u tom gradu „crnci ne mogu naći dom“.

Pi Džej Harvi se u posljednje vrijeme sve više bavi političkim opservacijama u svojim pjesmama, a burne reakcije javnosti izazvala je prije godinu dana kada je kao gostujući urednik emisije „Today“ na BBC 4 radiju pozvala novinara Džona Pildžera, osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža i nekadašnjeg zatvorenika u Gvantanamu Šaker Amera. Tada je posebno razljutila desničare koji su njen program nazvali „nerazumljivim liberalnim baljezganjem“ i „ljevičarskim koještarijama“.

Bonus video: