Ove su prostitutke ostavile trag u istoriji

Onlajn magazin “All Day” sastavio je listu deset najpoznatijih prostitutki koje su ostavile trag u istoriji i bile poznate u svoje vrijeme. Njihovi životi puni su misterija, intriga, a ponekad i ubistava erotskom asfiksijom (gušenjem)
562 pregleda 15 komentar(a)
Frina, Foto: Wikimedia.org
Frina, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 21.02.2016. 19:48h

Dok smo svi dobro upoznati sa velikim istorijiskim figurama poput Luja XV, Napoleona Bonaparte, kralja Čarlsa i ostalih, malo se zna o njihovim ljubavnicama sa kojima su dijelili krevete i koje su se ponekad brinule o njihovoj djeci. Onlajn magazin “All Day” sastavio je listu deset najpoznatijih prostitutki koje su ostavile trag u istoriji i bile poznate u svoje vrijeme. Njihovi životi puni su misterija, intriga, a ponekad i ubistava erotskom asfiksijom (gušenjem).

Frina

Frina je jedna od rijetkih prostitutki čijoj ljepoti se možemo diviti u Muzeju finih umjetnosti. Kurtizana u antičkoj Grčkoj, ona je bila poznata po svojoj ljepoti i bila model poznatog slikara Apela i skulptora Praksitela. Spekulisalo se da joj je dobar izgled donio toliko bogatstvo da je finansijski pomogla ponovnu izgradnju zidova Tebe nakon što ju je Aleksandar Veliki uništio 336. godina prije Hrista. Kao mnoge prostitutke, sa druge strane, Frinu su često javno ismijavali, a bilo joj je i suđeno iz nejasnih religioznih razloga. Na sudu, gdje ju je branio jedan od ljubavnika - orator Hiperid, ona je navodno pokazala svoje grudi sudiji i bila oslobođena optužbi.

Veronika Franko

Veronika Franko bila je fascinantna žena iz doba renesanse u Veneciji. Pored toga što je bila prostitutka, ona je bila visoko obrazovana i objavila je nekoliko zbirki poezije. Takođe je pokrenula humanitarnu organizaciju koja je pomagala kurtizane i njihovu djecu. Njen najpoznatiji klijent bio je Anri III, kralj Francuske. Veronika se 1956. našla u Venecijanskom vodiču za prostitutke, gdje je navedena kao ekspert. Pred kraj njenog života 1577. suđeno joj je zbog optužbi da je vještica, ali je tužba odbačena. Vjeruje se da je umrla u siromaštvu.

Madam du Bari

Žan Beku, poznata na na dvoru Luja XV kao Madam du Bari, bila je zvanična ljubavnica ovog vladara. Ona je počela da se bavi prostitucijom u Parizu, gdje su joj klijenti bili mnoge aristokrate na visokim pozicijama. Uz njihovu pomoć probila se do palate u Versaju gdje ju je otkrio depresivni i usamljeni Luj XV. Beku se brzo udala za jednog plemića i obezbijedila sebi titulu koja joj je omogućavala pristup Lujevom dvoru. Postala je jedan od faktora koji su uništili francusku spoljnu politiku tog perioda. Nakon smrti Luja XV, Beku je preminula na giljotini, na koju ju je poslao Revolucionarni sud u Parizu 1793.

Sali Salizberi

Rođena kao Sara Priden, Sali Salizberi je bila veoma popularna prostitutka u Londonu 18. vijeka. Karijeru je započela sa 14 godina kada je radila u bordelu za višu klasu gdje je privukla pažnju raznih lordova i aristokrata. Salizberi je bila poznata po svojoj ljepoti i smislu za humor, ali i burnom temperamentu. Našla se u centru javnog skandala kada je izbola vlasnika bordela Džona Finča, koji je bio sin jedne grofice i lorda. Do svađe je navodno došlo zbog ulaznica za operu. Salizberi je završila u zatvoru i ubrzu preminula usljed zdravstvenih komplikacija koje je izazvao sifilis.

Nel Gvin

Nel Gvin je najpoznatija kao ljubavnica engleskog kralja Čarlsa II, sa kojim je imala dva sina. Kao veoma mlada, Gvin se priključila Engleskom pozorištu kako bi postala glumica. Mada je bila nepismena, studirala je glumu u jednoj školi umjetnosti gdje se pričalo da je ukrala srca glumaca Čarlsa Harta i Džona Lejsija.

Gvin je doživjela brz proboj ka vrhu društvene ljestvice, igrala u nekoliko komedija i postala dio visokog društva u Engleskoj, pa je došla i do kralja Čarlsa. Ona je bila jedna od njegovih 13 ljubavnica i mada nije uspjela da sebi obezbijedi nikakvu titulu, jedan od njenih sinova postao je vojvoda od Sent Albana.

Kora Perl

Ema Elizabet Krauč rođena je u Londonu u 19. vijeku. Ona nije bila prosječna prostitutka sa ulice. U Francuskoj je završila školu i postala visokoobrazovana, a tamo je naučila i kako da se ponaša u visokom društvu. Nakon užasnog susreta sa čovjekom koji ju je u Londonu silovao, a zatim joj platio za to, Krauč je počela da radi u zloglasnom bordelu “The Argyll Rooms”. Otputovala je u Pariz i promjenila ime u Kora Perl, sa ciljem da postane kurtizana za bogataše. U Parizu je postala slavna i spavala sa mnogim poznatim ličnostima poput Napoleona Bonaparte. Isticala se po stilu oblačenja i kosi koju je farbala u boju limuna.

Ketrin Volters

Ketrin Volters je bila modna ikona i engleska kurtizana kojoj se klanjao London 19. vijeka. Ona je imala sve: bila je lijepa, popularna, obrazovana i imala nekoliko ekstremno bogatih klijenata. Nosila je usku odjeću i masa se okupljala u Hajd parku kako bi je vidjela kako jaše konje. Među njenim klijentima našli su se kralj Edvard VII i Napoleon III, a za razliku od mnogih prostitutki njenog vremena, život joj se nije na kraju raspao. Povukla se iz javnog života u 80. godini, sa gomilom novca na računu i ogromnim nasljedstvom.

Lulu Vajt

Ne može se pričati o Storivilu, četvrti crvenih fenjera u Nju Orleansu ranog 20. vijeka, a da se ne pomene prostitutka, madam i zabavljačica Lulu Vajt. Ona je bila šefica bordela “The Octoroon Parlour” u kojem je imala 40 radnica. Bilo je to mjesto na kojem su se okupljali ljubitelji džeza i gosti koji su željeli da istraže jednu od 20 dostupnih soba. Vajt je pod prisilom zatvorila bordel 1917, postavši žrtva polne diksriminacije vlasti Nju Orleansa. U modernoj kulturi njeno ime je značajnoj jer je pomenuto u pjesmi Luja Armstronga “Mahogany Hall Stomp”, a po njoj je nazvan i bostonski džez klub.

Kalamiti Džejn

Većina ljudi zna Martu Džejn Kanar Burk, poznatiju kao Kalamiti Džejn, kao kaubojku koja se borila sa Indijancima rame uz rame sa Divljim Bilom Hikokom. Ali ona je takođe bila prostitutka koja je radila na jednom ranču u Fort Laramiju. Mada ju je pratila reputacija da je pregruba, Džejn je bila lijepa i imala crnu kosu i oči. U jednom trenutku je odabrala drugačiju karijeru i počela da se oblači kao muškarac, kako bi mogla slobodno da se kreće i odbija poslove koji nisu bili dozvoljeni ženama. Radila je kao gonič stoke i postala istraživač.

Sada Abe

Sada Abe je bila gejša niskog nivoa kada je zakačila sifils i nije imala drugog izbora nego da počne da se bavi prostitucijom u poznatom bordelu “Tobita” u Osaki. Tokom njenih putovanja u Tokio, upoznala je nastranog ljubavnika Kičiza Išidu. U maju 1936. našla se u centru pažnje javnosti nakon što je uhapšena, jer je ubila Išidu erotskim davljenjem. Abe je očigledno bila mentalno poremećena i imala je problema sa kontrolom ljubomore. Nakon što je Išida preminuo, Abe mu je otkinula genitalije i ponijela ih sa sobom, upisavši svoje ime nožem na njegovoj ruci. Ovaj događaj izazvao je paniku širom Japana, a Išidine genitalije našle su se u muzeju ubrzo nakon Drugog svjetskog rata.

Preveo i priredio: Stefan STRUGAR

Bonus video: