Bregović radi dokumentarac o bolnom djetinjstvu i životu

Za potrebe snimanja filma, Bregović je ekipu vodio u Split, gdje su jedno vrijeme živjeli njegovi roditelji, ali i u rodno selo svog oca
100 pregleda 7 komentar(a)
Goran Bregović, Foto: Miloš Ćetković
Goran Bregović, Foto: Miloš Ćetković
Ažurirano: 09.01.2016. 17:23h

Poznati muzičar Goran Bregović već neko vrijeme radi na dokumentarnom filmu o svom životu iz vremena kada je bio član čuvenog Bijelog dugmeta. Iako još uvijek nije poznat datum izlaska filma, Bregović je u posljednje vrijeme nekoliko puta izjavio da će to biti uskoro i da će moći da ga vidi publika u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prvi dio filma, piše Blic, snimljen je u Hrvatskoj, a govori o djetinjstvu poznatog muzičara. Za potrebe snimanja ovog dijela filma, Bregović je ekipu vodio u Split, gdje su jedno vrijeme živjeli njegovi roditelji, ali i u rodno selo njegovog oca Sveti Petar Čvrstec kod Križevaca.

"Moj otac u selu nije imao ni vodu ni struju, postojao je jedan izvor i to je bilo sve. Jedva sam ga ubijedio da bi trebalo da uvedemo struju. Kasnije je moj otac dobio stan u Splitu, kao oficir, i u tom stanu sam napisao posljednju ploču koju je snimilo Bijelo dugme", ispričao je Bregović u dokumentarcu. Jedan dio ostvarenja posvetio je priči o razvodu roditelja, ali i o smrti majke.

"Teško mi je pao razvod roditelja. Ipak, ono što smo i ja i otac najteže podnijeli, bilo je kada se moja majka razboljela od tuberkuloze. Otac je svakog dana odlazio ispred bolnice, gdje je sjedio i pušio, do trenutka kada je majka umrla", otkrio je poznati muzičar u filmu.

Kao pasionirani ljubitelj mora, Goran Bregović je u filmu ispričao i kako je njegova ljubav prema svemu što more pruža mogla da ga košta i života.

"Otišao sam jednom u Makarsku da kupim lubenicu, a kući sam se vratio sa kupljenom jedrilicom. Sreo sam jednog mladića i pitao ga da li je jedrilica na prodaju. Sve ostalo je istorija... I krenuo sam na jedrenje prema Italiji. U jednom šolu vidio sam prelijepu crkvu. Htio sam da svratim, ali je bila bura i odustao sam od te ideje. Međutim, u tom trenutku mi se polomilo kormilo, tako da i danas postoji tačka na leđima koja me zaboli kada se sjetim tog trenutka jer sam jedva izvukao živu glavu. Mislim da se sve to dogodilo jer nisam svratio u crkvu, a rekao sam da hoću", uvjeren je Goran Bregović.

Posebnu pažnju izazvaće, tvrdi muzičar, priča o pjesmi "Tajna veza", za koju su mnogi mislili da je posvećena svim nesrećno zaljubljenim parovima. Bregović je u dokumentarcu otkrio šta ga je zapravio inspirisalo da je napiše.

"Tu numeru sam snimio u Zagrebu. Govori o zatvorskom čuvaru, a ne o velikoj ljubavi kako su svi mislili. Radi se o čovjeku koji je svoj život proveo u zatvoru čuvajući kriminalce, koji su dolazili i odlazili, a samo on je uvijek bio tu", ispričao je Bregović.

Goran Bregović bio je član Bijelog dugmeta od nastanka grupe 1973. pa sve do raspada 1989. godine. Trenutno je vođa Orkestra za svadbe i sahrane, a njegova karijera, osim saradnji sa skoro svim poznatim ex-Yu muzičarima, bila je puna i kontroverzi o navodnoj krađi pjesama od stranih umjetnika, poput francuskog kompozitora Enrika Masijasa.

Bonus video: