Čudno da se ne sprdate, Đukanović vlada od pete godine

Milo Đukanović u Aleksandru Vučiću vidi sebe kada je bio mlađi, a Vučić u Đukanoviću sebe kada bude na vlasti 25 godina, kaže Dražić
140 pregleda 42 komentar(a)
Marko Dražić (novina)
Marko Dražić (novina)
Ažurirano: 01.01.2016. 12:54h

S obzirom da je na čelu Crne Gore Milo Đukanović koji je na tu funkciju došao kada je imao četiri ili pet godina, i na to da su Crnogorci duhoviti, čudno je da u vašoj državi nema satiričnih portala i štampe, kazao je urednik najpoznatijeg satiričnog portala u regionu “Njuz”, Marko Dražić.

“Njuz” od 2010. objavljuje “vijesti u ogledalu”, koje su nerijetko kao ozbiljne prenosili brojni mediji, a uredništvo tog portala, zajedno sa Zoranom Kesićem, stoji i iza satirične tok-šou emisije “24 minuta”.

  • Njuz je najpoznatiji i jedini namjerno satiričan medij u regionu, kako vam izgleda perspektiva satiričnih medija i političke satire na prostoru bivše Jugoslavije?

Mnogi poslovi na ovim prostorima nemaju perspektivu, dok je posao satiričara jedan od rijetkih za koji sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će dobro ići i kroz pet, deset ili 50 godina. Da li će od njega moći da se živi, to je već drugo pitanje, ali svakako će moći da se taj posao radi. Uostalom, ako nas je nečemu naučio život na Balkanu to je činjenica da ako neki posao dobro radite, ne mora da znači da ćete od njega moći i da živite.

  • Aleksandar Vučić je redovna "meta" vašeg portala, što je i poguralo brojne šale na njegov račun na društvenim mrežama, u Crnoj Gori takvih sadržaja gotovo i da nema. Koliko je za društva bitno da se vodeći političari kroz humor u očima javnosti vrate na nivo običnog čovjeka?

Po nekom nepisanom pravilu, meta satire uvijek će prije biti ličnosti na vlasti, nego političari iz opozicije, tako da je normalno da je nama danas Vučić najčešča meta, kao što je 2011. to bio Boris Tadić. Čudno mi je da u Crnoj Gori nema sličnih sadržaja, pogotovu što su Crnogorci veoma duhoviti ljudi, a na čelu države je čovjek koji je na tu funkciju došao kada je imao četiri ili pet godina. Satira jeste važna i lijepo ste u samom pitanju dali dio odgovora, ona vraća vlastodršce na nivo običnog čovjeka, što je vrlo bitno u situacijama kada političari počnu sebe preozbiljno da shvataju. Što se na Balkanu desi čim dođu na vlast.

  • Njuz se bavi i dešavanjima u Crnoj Gori. Da li neka politička ličnost ili pojava iz Crne Gore posebno inspiriše autore na vašem portalu?

Nismo se često bavili nekim dnevno-političkim temama iz Crne Gore. Zanimljivi su nam neki simpatični stereotipi o Crnogorcima, ali ne oni milion puta sažvakani o "lijenim Crnogorcima" i "glupim Bosancima", već recimo neki stereotipi o Crnogorcima na Pravnom fakultetu u Beogradu i generalno crnogorskim studentima. Jedan od meni veoma dragih tekstova, koji sam napisao prije neke četiri godine je "Crnogorac upisao fakultet u Crnoj Gori".

  • Premijeri Crne Gore i Srbije jedan za drugog imaju samo riječi hvale, kako Njuz vidi odnos dvojice državnika?

Očekivano je da jedan za drugog imaju riječi hvale jer Đukanović u Vučiću vidi sebe kada je bio mlađi, a Vučić u Đukanoviću sebe kada bude na vlasti 25 godina.

  • Kako iz perspektive Njuza izgleda politička scena u Crnoj Gori?

Djeluje kao da se ne mijenja već godinama i kao da nema nagovještaja da će se promijeniti. Protesti u Podgorici su za nas u Beogradu djelovali iznenađujuće, imali smo utisak da su se stvorili niotkuda, ali tek što smo se na njih navikli, već su nestali.

  • Kako vidite stanje u medijima u regionu? Da li novinari, kako je to rekao ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, zaista lako kleknu?

Djeluje kao da novinarsko klečanje nije više stvar lične odluke, već nešto što se podrazumijeva. Pored onih koji kleče, dosta je onih koji prepisuju od drugih, onih koji novinarstvom smatraju prepričavanje Fejsbuk statusa ili fotografija na Instagramu poznatih ličnosti. Puno je onih koji se novinarstvom ne bave već ga odrađuju. Ima naravno i dalje nekih sjajnih novinara, ali je prosjek toliko nizak da svaki iole pismen tekst djeluje kao vrhunsko novinarstvo.

Bonus video: