Dejvid Linč piše autobiografiju

Reditelj, koji pored rada na filmu, i slika, vaja i komponuje muziku, svoje stvaralaštvo definiše kao intuitivno istraživanje "drugog ja", snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled
0 komentar(a)
Dejvid Linč, Foto: Shutterstock
Dejvid Linč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2015. 19:09h

Poznati američki reditelj Dejvid Linč počeo je da piše svoju autobiografiju čije se objavljivanje očekuje 2017. godine, saopštila je danas jedna njujorška izdavačka kuća.

Linč (69) će sarađivati s prijateljicom, novinarkom Kristin Mekena, na djelu "Life and Work", koje će se oslanjati i na njene intervjue Linčovih prijatelja, članova porodice i filmskih kolega.

Reditelj, koji pored rada na filmu, i slika, vaja i komponuje muziku, svoje stvaralaštvo definiše kao intuitivno istraživanje "drugog ja", snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osjećanja.

Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često kreirana za svaki film, na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Linč je svoj prvi dugometražni film snimio 1977. godine inspirisan iskustvima jedne nasilne četvrti u Filadelfiji, gradu u kome je živio kao mladić. Film "Glava za brisanje" ubrzo kupuje Ben Barenholc, jedan od glavnih distributera alternativnih i andergraund filmskih ostvarenja. Film je ubrzo postao kultno ostvarenje ljubitelja te vrste filma.

Njegovi najpoznatiji filmovi su "Čovjek slon" (1980), "Dina" (1984), "Plavi somot" (1986), "Divlji u srcu" (1990), "Izgubljeni autoput" (1997), "Bulevar zvijezda" (2001) i "Unutrašnje carstvo" (2006), kao i kultna TV serija "Tvin piks".

Bonus video: