Najjači čovjek SFRJ: Nosio pištolj i kada je išao kod Tita

Nosio kamen težak 600 kilograma i golim rukama savijao dvadeset milimetara debelo gvožđe
410 pregleda 17 komentar(a)
Marijan Matijević, Foto: Jutarnji.hr
Marijan Matijević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 07.10.2015. 10:49h

Marijan Matijević (1878 - 1951) je za vrijeme Tita bio najjači čovjek u regionu. On je bio svjetski fenomen po tome što su mu sve kosti bile duple, što se jasno vidi na rengenskim snimcima koji i danas postoje u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Marijan Matijević je bio najjači Ličanin, a vrlo vjerovatno i najjači čojvek u poslednjih 150 godina, piše Jutarnji.hr. Dokaz za to nisu samo rendgenski snimci njegovih kostiju nego i bezbroj plakata na kojima se širom svijeta reklamira nastup čuvenog snagatora koji je, kad se veselio, znao rukama da podigne iznad glave drveni podijum na kom je svirao šestočlani orkestar.

Ti plakati, stotine njih, kao i bar hiljadu razglednica i pisama koje je Marijan slao iz zemalja u kojima je demonstrirao svoju nadljudsku snagu - od Amerike do Kine - sve je to sada u Teslinom muzeju. Zaostavština Matijevića stigla je tu na neobičan način.

"Prije četiri godine slušala sam na Radio Beogradu, povodom Teslinog rođenja, emisiju u kojoj je gost bila Milica Kesler, arhivistkinja muzeja. Govorila je kako je Tesla bio prijatelj sa sportistima i kao prvog je spomenula mog djeda Marijana Matijevića", priča Irena Matijević (59), unuka najjačeg Ličanina.

Irena u svom stanu čuva pedesetak djedovih odlikovanja. Svu ostalu zaostavštinu predala je muzeju najslavnijeg Ličanina.

"Djed Marijan nosio je sa sobom fotografije na kojima su mu napisali posvete Nikola Tesla i Mihailo Pupin. To je držao u novčaniku, a jednom, kad je putovao vozom, malo se hvalio i pokazao putnicima koga poznaje. Nažalost, neko od ljudi u vozu ukrao mu je sliku s Teslinom posvetom, a ostala je ova Pupinova, koju sam predala muzeju", - kaže ona.

Iako nije upoznala djeda, Irena zna mnogo o čovjeku koji je izbacio iz ringa Prima Karneru, bokserskog šampiona svijeta, nosio kamen težak 600 kilograma i golim rukama savijao dvadeset milimetara debelo gvožđe. Dva tako savijena komada gvožđa nalaze se u zbirci koju je Irena donirala muzeju.

"To su mi jedini komadi koje je djed svojeručno “obradio”. Sve ove uspomene sačuvao je moj tata Marko Matijević. Jedan od sinova, koji je posle bio u ustaškom pokretu, kad je imao dvanaest godina, pucao je ocu u glavu. Marijan je jedva preživio, o tome su tada pisale sve novine", priča Marijanova unuka.

Novac koji je Matijević zarađivao uglavnom je poklanjao ljudima širom Jugoslavije. Za zasluge za narod jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito Marijanu je krajem četrdesetih poklonio autobus.

Irenin otac nije volio mnogo da priča o Marijanu, ali neke je detalje ipak otkrio kćeri.

"Govorio mi je da je djed Marijan triput bio kod Tita. I uvijek je dolazio s pištoljem. Obezbjeđenje nije ni pomišljalo na to da mu ga oduzme. Samo su mu se sklanjali. Tito ga je jednom pitao: “Druže Matijeviću, kome biste da damo vaše dobrovoljne priloge?” A djed je odgovorio: “Druže Tito, vi ste znali da vodite narod, pa ćete znati i kome je novac najpotrebniji.” Djed je bio zakleti Jugosloven. Za vrijeme rata bio je u najtežoj mogućoj situaciji. Jedan sin, moj otac Marko, bio je u partizanima, a drugi, Nikica, u ustašama. Povrh svega, Marijanova žena Irena bila je Jevrejka i bila je zajedno s devet članova svoje porodice odvedena u logor Jasenovac", priča ona.

Zaradio je mnogo novca, a 1927. dio svojih prihoda s predstava darovao je Nikoli Tesli za njegov istraživački rad.

Bonus video: