Upoznajte fotografa porijeklom iz Rožaja koji je opčinio svijet

Nurković u kolekciji ima preko 400 kamera, neke od njih su stare preko 100 godina
380 pregleda 27 komentar(a)
Eldar Nurković, Foto: Facebook.com
Eldar Nurković, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 20.09.2015. 18:08h

Na ovogodišnjem "Sarajevo film festivalu" u programu "Student filma" u konkurenciji 14 ostvarenja sa četiri filmske akademije, nagrađena su dva filma u kojima je direktor fotografije Eldar Nurković, porijeklom iz Rožaja.

Nurković potpisuje fotografiju u pobjedničkom "Vejda: Začarani svijet vila" Julie Klier i filmu "Woyzeck", Adija Selimovića, koji je osvojio specijalnu nagradu festivala.

Sin univerzitetskog profesora i doktora ekonomskih nauka Ćerima Nurkovića, jednog od najuglednijih Rožajaca, po vokaciji je naslijedio svog oca, ali je svoj identitet uspješno pronašao u svijetu umjetnosti.

"Veliki dio svog djetinjstva proveo sam u Prištini, Beogradu, Ljubljani, Parizu... Ljubav prema fotografiji gajim od djetinjstva. Sa fotografskim poslom se počinjem susretati dok sam živio u Istanbulu, gdje sam radio u oblasti mode i modnog dizajna“, priča Nurković.

Zbog čestih selidbi roditelja, nerijetko je ostajao kod babe i djeda u Čapljini.

"Upravo tu je počela moja fascinacija fotografijom. U jednom foto-studiju gdje me je djed često vodio da se slikamo, čika Ahmet mi je pokazivao kišobrane, bliceve... Bio sam fasciniran studijom i celuloidnom trakom. Gledao sam u mračnoj komori kako nastaju fotografije. To mi se jasno urezalo u pamćenje i donekle odredilo moj put", sjeća se Nurković.

Kada je postao punoljetan, Eldar je otputovao u Tursku na sedam dana i ostao tamo da živi neko vrijeme.

"U Istanbulu sam radio u oblasti mode. Moji rođaci su vlasnici uspješnog modnog brenda u Turskoj i radio sam za njih. Pored mode, dizajniranja, proizvodnje, opet sam došao u dodir s fotografijom jer sam fotografima organizovao i pomagao za potrebe snimanja kampanja", priča Nurković.

Po povratku u Bosnu završio je Cisco akademiju i Ekonomski fakultet. Radio je kao menadžer za modni brend "Little India" kada je jedna pošiljka nakita stigla potpuno polomljena.

"U pokušaju da spasimo šta se spasiti može, angažujem svoju tadašnju djevojku i gledajući u vreću perlica, bobica, kristala pada mi na pamet ideja da pokrenem vlastiti biznis s nakitom "Slatko&Malo". Krećem sa malom radnjom na sarajevskoj pijaci Sirano. Jedan sam od pionira unikatnog nakita i te vrste biznisa na Fejsbuku. Tada mnogi ljudi nisu imali ni lične profile, a mi smo pravili nakit i poštom ga slali u sve gradove i sela po BiH".

Otvorio je još dvije radnje, na Baščaršiji i u Mostaru. Posao je krenuo dobro, počeo je dizajnirati i praviti lampe i ostale asesoare, pa je imao potrebu da napravi što bolje fotografije svojih radova.

"Kupio sam prvi ozbiljniji fotoaparat i sve više se okretao fotografiji. Učio sam svaki dan, čitao knjige, tutorijale. Fotografisao sam ljude po ulici. Zarazio sam se i analognom i digitalnom fotografijom. U kolekciji imam preko 400 analognih kamera, neke od njih su stare preko 100 godina“, priča Nurković.

Neke od najboljih kadrova za MTV i za filmove, Eldar je snimio sa 50 godina starim Zeiss i Leica objektivima.

Nurković je osnivač i vlasnik E2 studija, u okviru kojeg se bavi fotografijom i kinematografijom, angažovan je kao direktor fotografije na MTV Adria i N1 televiziji, koja je ekskluzivni regionalni partner CNN-a.

Iako samouk i profesionalno se bavi ovim poslom relativno kratko, iza njega stoje mnogobrojni projekti.

Svadbene fotografije sa papom objavljene na stotinama portala

Nurković je direktor fotografije na većem broju filmova, autor je, scenarista i direktor fotografije za više reklama i spotova i autor je brojnih renomiranih naslovnica magazina u BiH. Fotografiše i vjenčanja, za šta ga smatraju jednim od najboljih u BiH i regionu.

Nedavno je za vrijeme dolaska pape u Sarajevo napravio svadbene fotografije koje su postale hit i bile objvaljene na stotinama portala i medija u ex Jugoslaviji.

Video spot "Za raju", koji je uradio za poznatu reperku Sassju, trenutno je na drugom mjestu MTV top liste Domaćica.

Sveti Djordje

Posted by Eldar Nurkovic on Friday, September 4, 2015

U Crnoj Gori je boravio ljetos za vrijeme Sea Dance festivala gdje je ekskluzivno za MTV radio na emisijama i intervjuima sa Rošin Marfi, Dubioza Kolektivom i ostalim izvođačima. U septembru je bio angažovan i na izradi promo videa Ljepota Crne Gore, čiji pokrovitelj je Vlada, odnosno Ministarstvo turizma.

Polusestru Milenu upoznao kada mu je bilo 28 godina

Nurković je oca izgubio sa svega pet godina. Kaže, ipak, da je ponosan na njega i inspiracija mu je za sve što radi.

"Često gledam njegove fotografije i sve što je vezano za njega, sahranu kakvu Rožaja ne pamti. Imao je komemoraciju kakvu nemaju ni neki predsjednici država. Žao mi je što ga nisam više upoznao, ali oni koji jesu tvrde da je bio gospodin kakvog taj mali gradić ne pamti. Kažu i da nam je genetski kod isti, i to je ono što me očigledno čini posebnim".

Eldar po ocu ima polusestru koju je upoznao tek kada mu je bilo 28 godina.

"Kada sam napunio 18 godina, majka mi je rekla da ona postoji i da se zove Milena i da je nekada živjela u Mostaru. Deceniju sam je tražio i konačno pronašao preko Fejsbuka. Uopšte nije znala da postojim. Kada je čula za mene, bila je šokirana. Od tada smo u stalnom kontaktu".

Bonus video: