Tokom 365 dana proživjeće 40-godišnju karijeru Dejvida Bouvija

Jedino se neće drogirati kao Bouvi, odlučio je profesor iz Londona
73 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Bouvi, Foto: Beta/AP
Dejvid Bouvi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2015. 17:03h

Muzička ikona kao što je Dejvid Bouvi ne može da prođe kroz karijeru, a da ne stvori neke nevjerovatne fanove, ali je jedan čovjek toliko opsjednut britanskim pjevačem da je čak odlučio da živi poput njega cijelu godinu.

Londonski profesor Vil Bruker planira da narednih 365 dana živi poput pop ikone kako bi "bolje shvatio njegov rad i njegov um", pišu britanski mediji.

Engleski akademik će primjenjivati istu dijetu, čitati iste knjige, posjećivati ista mjesta i čak se oblačiti u stilu raznih persona koje je 68-ogodišnji pjevač osmislio tokom svoje karijere duge pola vijeka.

Bruker, koji predaje film i kulturno obrazovanje na Univerzitetu Kingston, nada se da će nakon svog jednogodišnjeg eksperimenta, tokom kojeg će pokriti momente iz 40-godišnjeg djela Bouvijevog života, bolje razumjeti svog omiljenog umjetnika.

"Ideja je da uronim u Bouvijevu glavu u bitnim trenucima njegovog života i karijere, kako bih njegov rad razumio iz izvornog ugla, u isto vrijeme zadržavajući kritičku i objektivnu perspektivu. Na neki način, biću podvojena ličnost", objasnio je profestor kroz smijeh.

Profesor je ipak odlučio da postavi sebi granicu. Bruker, čije je putovanje kroz Bouvijev život započelo krajem 60-ih godina prošlog vijeka, kazao je da jedino što neće podijeliti sa muzičarem je njegovo iskustustvo sa heroinom i kokainom.

"Količine kokaina koje je Bouvi konzumirao nisu samo ilegalne za profesora kao što sam ja, već i previše skupe i nezdrave", objasnio je Bruker i dodao da je pravo čudo da je Bouvi preživio '70-e s obzirom u kakvom paklu droga se tada nalazio.

"Bouvi je neponovljiv i kad malo bolje razmislim, niko ne bi ni poželio da proživi sve ono što je on prošao. Ali želim da iskusim barem djelić toga", zaključio je profesor.

Bruker je već prošao kroz fizičku tranziciju, oblačeći se kao Bouvi početkom '70-ih, a uspio je i da posjeti Brikston, gdje je pjevač rođen, Bromli u kojem je odrastao i Bekenhem u kojem je započeo karijeru.

Bruker planira da idućeg mjeseca posjeti Berlin kako bi otkrio kako je Bouvi razmišljao tokom njegovih sada veće legendarnih "berlinskih godina" između 1976. i 1979.

Bonus video: